• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Penne gratinate la cuptor

Aug 23, 2008 costachel Paste cu lactate, Paste la cuptor, Rețete, Rețete de paste, Rețete ovo-lacto-vegetariene 0


Paste gratinate la cuptor

O rețetă de paste la cuptor foarte simplă, dar și foarte gustoasă. Ce dovadă mai bună să vă dau decât aceea că Măriuca mă pune, indiferent de sezon, să i-o fac măcar o dată la două săptămâni? Chiar și acum, mi s-a uitat peste umăr la ce scriu, a început să râdă și nu mi-a zis decât „e clar ce faci azi, nu?“

Ca să umpleți un vas de Jena cu diametrul de 20 cm, precum cel din fotografie, aveți nevoie de

200 g penne,
cam 200 g telemea (depinde cât e de sărată),
400 g smântână,
1 ou,
50 g cașcaval,
piper,
unt,
pesmet.

Ungeți forma cu unt, tapetați-o cu pesmet și lăsați-o să-și aștepte rândul. Puneți la fiert pennele (mai multe amănunte găsiți aici).

Cât timp clocotesc ele liniștit, bateți într-un castron măricel smântâna cu oul și cu ceva piper, adăugați telemeaua rasă prin răzătoarea cu gauri mari și omogenizați bine.

Când sunt gata pastele, scurgeți-le bine, clătiți-le scurt cu apă rece, lăsați-le câteva minute să se răcorească (dacă-s prea fierbinți, s-ar putea să se supere oul), puneți-le în castronul cu sos, amestecați bine și turnați totul cu grija în vasul de Jena.

Nivelați, presărați cașcavalul ras amestecat cu pesmet, puneți deasupra bucățele de unt și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu. Când se rumenește frumos (cam 30-35 de minute) e gata.

Bun, asta ar fi varianta de bază de paste la cuptor cu brânză. E timpul să vă spun că, dacă telemeaua e prea sărată, e bine să înlocuiți jumătate din ea cu caș. Și ca, în general, la rețeta asta puteți folosi cam orice fel de brânză (numai cu cea proaspătă de vaci n-am încercat și nici n-am de gând). Cu gorgonzola, de pilda, iese o minunăție (dar puneți numai vreo 100 de grame). Puteți adăuga în sos niște verdeață tocată; până acum, mărarul și arpagicul verde mi s-au părut cele mai indicate. Și firește că puteți înlocui cașcavalul de deasupra cu parmezan, total sau parțial. Totul e să aveți tot timpul grijă să nu vă iasă mâncarea prea sărată.

Cât despre penne, le puteți înlocui cu orice fel de paste scurte și groase, maccheroncini, de pildă, sau chiar cu fusilli (iar aici e momentul să mărturisesc că gratinajul ăsta mi s-a părut cel mai bun când am folosit pipe rigate). Iar dacă nu prea vă place brânza, o versiune de penne gratinate cu ciuperci găsiți aici.

În ceea ce privește vinul, o Feteasca Albă, nordică și seacă, ar trebui să se înțeleagă perfect, în principiu, cu oricare dintre variantele de paste la cuptor. Eventual, dacă folosiți vreo brânză cu mucegai, vă puteți gândi la un rozé sau chiar un roșu ușurel.

S-ar putea să vă intereseze și:

Penne gratinate cu ciuperciPenne gratinate cu ciuperci Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Paste cu carne gratinatePaste cu carne gratinate la cuptor Penne cu spanac si gorgonzolaPenne cu spanac și gorgonzola

  • branza, cascaval, gorgonzola, gratinare, oua, paste, paste la cuptor, penne, pesmet, pipe rigate, smantana, telemea, unt

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • costachel on Pilaf de vinete
  • lucretia on Pilaf de vinete
  • Marcian Dumitrescu on Marar
  • Steriana on Pască rusească, varianta Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved