• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Paste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor

Jul 08, 2011 costachel Paste cu legume, Paste la cuptor, Rețete, Rețete cu legume, Rețete de paste, Rețete ovo-lacto-vegetariene 2


Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptor

O rețetă estivală absolut excelentă, bașca lejer vegetariană, tare simplu de făcut și foarte gustoasă. Plus că mai are și avantajul că soiul legumelor nu e câtuși de puțin bătut în cuie, așa că puteți să le adaptați după sezon și pofte fără niciun fel de problemă. Doar proaspete și gustoase să fie!

Pentru a o duce la bun sfârșit aveți nevoie de

300 g paste, genul scurt și gros (penne, rigatoni, maccheroncini etc.),
1 ceapă,
1 cățel de usturoi,
1 vânătă mică,
1 dovlecel potrivit,
1 tulpină de țelină verde,
2 roșii,
4 linguri de ulei de măsline,
cimbru,
puțină salvie,
sare,
piper,
1 păhărel de vin roșu sec.

Pentru sos vă mai trebuie

100 g pecorino, proaspăt ras,
1 pahar mic (200 ml) de smântână,
3 gălbenușuri,
sare,
piper,
nucșoară,
eventual ceva verdețuri proaspete (eu am pus pătrunjel și arpagic verde, dar puteți folosi ce vă place sau ce aveți la îndemână).

În fine, niște unt pentru uns forma și cu asta basta, trecem la treabă.

Curățați și tocați mărunt ceapa și usturoiul. Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță și sâmburi, tocați-le cubulețe mici. Spălați legumele, uscați-le (lăsați coaja în pace) și tăiați-le, vinetele cuburi mici (1 cm latura, să zicem), dovlecelul și țelina rondele fine.

Încingeți uleiul într-o tigaie corespunzătoare și căliți mai întâi ceapa și usturoiul. Adăugați vinetele, țelina și dovleceii, continuați prăjirea câteva minute, puneți și roșiile, vinul, cimbrul, salvia (tocate amândouă) sarea și piperul, amestecați și lăsați totul să fiarbă la foc moale, descoperit, până când legumele sunt moi, iar lichidul a scăzut la jumătate.

Fierbeți pastele în 3 l de apă sărată, scurgeți-le și amestecați-le cu legumele. Puneți totul într-o formă care merge la cuptor, bine unsă cu unt.

Bateți brânza cu smântâna, gălbenușurile și brânza, adăugați verdețurile, nucsoara, mai amestecați o dată și turnați uniform sosul peste paste.

Coaceți timp de 20-25 de minute, în cuptorul încins dinainte la 200ºC. Eventual, puteți presăra deasupra pesmet amestecat cu parmezan (cașcaval) ras, plus niște cubulețe de unt, ca să se formeze o crustă crocantă.

Serviți cald, în formă.

Cât despre vin, în principiu nu-s probleme, fiindcă legumele sunt suficient de primitoare. Așa că, dacă n-ați găsit un Sauvignon blanc bun, puteți opta pentru o Fetească Regală. Sau invers.

S-ar putea să vă intereseze și:

Penne cu vinete, dovlecei și roșii paste gratinate paste la cuptorPenne gratinate la cuptor Vinete, dovlecei și roșii la cuptor Paste cu carne gratinatePaste cu carne gratinate la cuptor

  • dovlecei, gratinare, maccheroncini, oua, paste, paste la cuptor, pecorino, penne, rosii, smantana, telina, vinete

2 thoughts on “Paste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor”

  1. Ileana 16/07/2012 at 15:43

    S-ar putea ca astea sa fie cele mai bune paste pe care le-am mancat pana acum! Eu le-am completat cu putin bacon sa fie si sotul mutumit si le-am imperecheat cu un Pinot Noir ca asta aveam.

    Absolut excelenta intr-adevar!

    Multumiri, maestre! 🙂

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/07/2012 at 15:52

      Nu pot decât să subscriu și la bacon, si la (în cazul ăsta) Pinot Noir. Altminteri, cu multă placere, dar meritele aparțin, evident, integral autoarei, eu n-am făcut decât să dau ideea cu pastele astea cu vinete, dovlecei și roșii. În rest, nu recunosc nimic! 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved