• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Salata (de) Boeuf

Jan 05, 2011 costachel Mâncăruri cu cartofi, Rețete, Rețete de aperitive, Rețete de salate, Rețete tradiționale românești, Salate de cartofi 11


Salata Boeuf

La prima vedere (poate și la a doua), salata Boeuf miroase a improvizație. Ai zice ca i-a rămas bucătarului ceva carne dintr-o supă, bașca legumele aferente, a mărunțit totul, a adăugat ceva acru (castraveciorii!), a dres cu maioneză și gata treaba. O fi sau nu așa, cert este că în zilele noastre salata asta a ajuns, cel puțin pe meleagurile noastre, să fie un aperitiv destul de complicat, care cere oleacă de muncă, drept pentru care poposește pe masă mai degrabă în zilele de sărbătoare. Și, cum de bună e excelentă, pentru multă lume e chiar punct obligatoriu pe lista unui meniu festiv.

Cât privește originea, e clar că nu vine din Franța (indiferent de ceea ce cred mulți cetățeni despre chestia asta). Actul de proprietate, spunea regretatul Radu Anton Roman, se plimbă nesigur între Balcani și măicuța Rusie. În Cooking the Russian Way, Gregory și Rita Plotkin ne spun ca russian salad a fost inventată într-un restaurant moscovit de un chef francez, pe la 1860 (și că a devenit, și la ei, un fel de mâncare obligatoriu la petreceri), însă rețeta e destul de departe de a noastră, adică piept de pui, cartofi, mazăre, oua fierte tari, castraveciori murați, verdeață (pătrunjel, mărar, ceapă verde), plus că maioneza e cu ulei de măsline și smântână.

Wikipedia, la rândul său, vine cu noi dezvăluiri, precizând că restaurantul era Hermitage, iar pe chef îl chema Lucien Olivier. Dar tot de acolo aflam și că invenția respectivă are prea puțină legătură cu ce găsim noi astăzi în farfurie, conținând dumneaei cocoș de munte, limbă de vițel, caviar, salată verde, creveți, rață afumată, capere, plus ca rețeta exacta a maionezei a rămas până azi secretă.

În fine, Larousse gastronomique ne mai liniștește puțin (dar nu de tot) spunându-ne că salade russe e o macedoine, având în componență cartofi, morcovi, napi, fasole verde, mazăre, în părți egale, legată cu maioneză și decorată cu fâșii de limbă fiartă și trufe, plus cubulețe de homar sau langustă.

Ei, după plimbarea asta (dătătoare, sper, și de idei!), eu zic sa proclamam cu toții salata Boeuf, asa cum o cunoaștem noi, drept eminamente românească și să trecem la treabă, ca poate ne-o fi foame. Drept pentru care notați niște cantități cat se poate de aproximative:

500 g carne fiartă de vită,
300 g cartofi, fierți în coajă și tăiați cubulețe,
300 g morcovi așijderea,
300 g mazăre boabe, fiartă și ea,
castraveți murați (mai bine în saramură decât în oțet) după gust, curățați de coaja și semințe, tocați cubulețe și scurși cat se poate de bine,
maioneză din 2 gălbenușuri (adică vreo 500 g),
plus cam orice doriți pentru decor: gogoșari în oțet, măsline, oua fierte tari etc.

Amestecați bine legumele cu carnea, murăturile și cam 2/3 din maioneza, puneți compoziția pe un platou (sau într-un castron, sau în boluri individuale, sau…) întindeți frumos și uniform deasupra restul de maioneză și decorați cum credeți dumneavoastră de cuviință. La final, rețineți că e bine ca salata noastră Boeuf să stea câteva ore în frigider înainte de servire, să ajungă toate aromele să conviețuiască pașnic.

Variante? O grămadă. Mai întâi carnea, care poate fi cam de orice fel (inclusiv pește!), cu condiția să fie slabă (deja e mai prezent în zilele noastre pieptul de pui decât vita în salata Boeuf!). Apoi legumele pot fi mai multe (puteți adăuga, să zicem, țelină, fasole verde bine scursă, păstârnac etc.) sau mai puține (marele maestru al bufetului rece care a fost Colea Olexiuc nu recomanda decât cartofi lângă carne și castraveciori). Puteți adăuga oua fierte tari sau gogoșari tocați cubulețe în compoziție, iar înșiruirea asta ar putea continua mult și bine, dar ma opresc aici, imaginația dumneavoastră e liberă să ducă totul cât de departe poftește dumneaei.

Ceva secrete? Aici e mai complicat, fiindcă totul depinde de gustul fiecăruia. Rețineți însă pe cel mai important: legumele trebuie să fie fierte separat, să-și țină fiecare gustul, iar timpul de fierbere al fiecăreia trebuie stabilit în așa fel încât să rămână toate cât se poate de ferme (ba morcovii poate ușor crocanți). Carnea, la rândul ei, e bine să fie fiartă cu zarzavaturile de cuviință (care n-au ce căuta în salata după aceea), iar dacă veți folosi limbă de vită va fi un deliciu. Cât despre maioneză, tertipul cu sosul Worcestershire vi l-am dat deja, cel mult v-aș putea sugera să puneți mai mult muștar decât de obicei.

Vinul? Păi nu prea avem ce povesti aici, doar vă spuneam că, în marea majoritate a cazurilor, salata Boeuf e doar un platou printre altele, așa că după țuică o să meargă un vin alb sec!

S-ar putea să vă intereseze și:

Salata de cartofiSalată de cartofi (de toamnă) Salata de cartofi cu sunca presataSalată de cartofi cu șuncă presată, castraveți murați și maioneză Salată de pește afumat (cu cartofi) Salată de pere cu nuci, cașcaval și maioneză

  • aperitiv, cartofi, castraveti murati, legume, maioneza, mazare, morcovi, pui, salata, vita

11 thoughts on “Salata (de) Boeuf”

  1. Loki 05/01/2011 at 12:43

    De vreo 2 ani, am inlocuit carnea din salata asta cu ciuperci champignion fierte, si nu mi-a parut rau.
    PS: la multi ani pe 2011!

    Reply ↓
  2. Costachel 05/01/2011 at 13:24

    Uf, ca uitasem varianta asta (tare simpatica), bine ca ai pus-o la indemana, multam 🙂 Si, fireste, la multi ani!

    Reply ↓
  3. animaloo 05/01/2011 at 17:44

    loki a devenit vegetarin, deci nu-l bagati in seama 😀

    Reply ↓
  4. alex 05/01/2011 at 18:27

    Buna precizarea cu castravetii in otet. :)) Cine naiba ar pune asa ceva intr-o mincare (oricare)? Ar fi ca virgula dintre subiect si predicat! 🙂

    Reply ↓
    1. Costachel 05/01/2011 at 19:23

      Pai daca n-ar fi, nu s-ar povesti 😀 In ambele cazuri…

      Reply ↓
  5. Loki 06/01/2011 at 09:09

    Nu sunt vegetarian, mananc peste 🙂

    Reply ↓
  6. Fabdo 06/01/2011 at 16:45

    Intr-adevar, rusii numesc aceasta salata “Salade Olivier”.

    Reply ↓
  7. iri 01/01/2012 at 11:26

    eu o fac cu cartofi si morcovi natur copti in punga, in loc sa fie fierti. iese grozav.

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/01/2012 at 12:55

      Tare bună idee, mulțumesc frumos! Dar de Paști cred c-am s-o încerc, de-acuma… 🙂

      Reply ↓
      1. iri 01/01/2012 at 12:57

        bun asa 🙂
        astept pareri..

        Reply ↓
  8. irina gabriela 29/12/2012 at 19:08

    ador aceasta salata!

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved