Ei, ce mare lucru să pui niște paste la fiert, să le scurgi, să le trântești un sos peste ele și să le așezi pe masă, nu? N-o fi, dar cum am avut o experiență neplăcută zilele astea (n-am să numesc restaurantul, că nici măcar reclamă negativă nu merită!), m-am gândit că n-ar fi rău să vă spun pe ziua de azi care-i abc-ul fierberii lor. Ce-i care-l cunosc sunt rugați respectuos să treacă mai departe, că nu vreau sa-i plictisesc.
Mai întâi, nu uitați că, dacă vreți să mâncați niște paste bune, trebuie să cumpărați unele cu care vă puteți atinge scopul. Până vor reuși producătorii autohtoni să le producă (și dau semne în sensul asta, să știți), gândiți-vă la câtă experienta au italienii în domeniu și mergeți cu încredere pe mâna lor.
Un alt indiciu de calitate când le cumpărați este și timpul de fierbere scris pe pachet (despre cel efectiv, vorbim mai la vale). Cu cât este mai mic, cu atât pastele sunt mai promițătoare.
În ceea ce privește fierberea propriu-zisă, rețineți că, pentru fiecare sută de grame de paste, trebuie să puneți la fiert un litru de apă și o lingura rasă de sare, preferabil mare. Când apa dă în clocot, turnați marfa, amestecați până începe să fiarbă din nou și apoi din când în când. După ce a expirat timpul de fierbere indicat de producător, începeți să le gustați (nu, nu-s gata încă, fiindcă fabricanții scriu pe pachet timpul pentru fierbere în apă chioară, iar sarea mărește durata cu câteva minute). Pastele sunt gata când sunt încă ferme, dar gustul de făină le-a dispărut (italienii le numesc în acest moment al dente), așa că locul lor e acum în strecurătoare. Și nu uitați, dacă fierbeți prea mult pastele, devin indigeste.
Odată această etapă încheiată, aveți doua opțiuni: ori le serviți imediat, și atunci le puneți în castron și turnați sosul peste ele, ori aveți nevoie de ele ceva mai târziu (pentru o salată, să zicem), și atunci e bine să le clătiți cu apă rece, pentru a opri fierberea și a le împiedică să se lipească între ele în timpul răcirii.
Dacă însă vreți să faceți o rețetă care se termină printr-o fierbere de câteva minute a pastelor într-un sos, atunci puteți respecta fără grijă timpul scris pe pachet, vor fi al dente în farfurie!