• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cum să fierbi bine niște paste

May 23, 2008 costachel Rețete, Rețete de paste, Sfaturi, trucuri și tertipuri 0


Ei, ce mare lucru să pui niște paste la fiert, să le scurgi, să le trântești un sos peste ele și să le așezi pe masă, nu? N-o fi, dar cum am avut o experiență neplăcută zilele astea (n-am să numesc restaurantul, că nici măcar reclamă negativă nu merită!), m-am gândit că n-ar fi rău să vă spun pe ziua de azi care-i abc-ul fierberii lor. Ce-i care-l cunosc sunt rugați respectuos să treacă mai departe, că nu vreau sa-i plictisesc.

Mai întâi, nu uitați că, dacă vreți să mâncați niște paste bune, trebuie să cumpărați unele cu care vă puteți atinge scopul. Până vor reuși producătorii autohtoni să le producă (și dau semne în sensul asta, să știți), gândiți-vă la câtă experienta au italienii în domeniu și mergeți cu încredere pe mâna lor.

Un alt indiciu de calitate când le cumpărați este și timpul de fierbere scris pe pachet (despre cel efectiv, vorbim mai la vale). Cu cât este mai mic, cu atât pastele sunt mai promițătoare.

În ceea ce privește fierberea propriu-zisă, rețineți că, pentru fiecare sută de grame de paste, trebuie să puneți la fiert un litru de apă și o lingura rasă de sare, preferabil mare. Când apa dă în clocot, turnați marfa, amestecați până începe să fiarbă din nou și apoi din când în când. După ce a expirat timpul de fierbere indicat de producător, începeți să le gustați (nu, nu-s gata încă, fiindcă fabricanții scriu pe pachet timpul pentru fierbere în apă chioară, iar sarea mărește durata cu câteva minute). Pastele sunt gata când sunt încă ferme, dar gustul de făină le-a dispărut (italienii le numesc în acest moment al dente), așa că locul lor e acum în strecurătoare. Și nu uitați, dacă fierbeți prea mult pastele, devin indigeste.

Odată această etapă încheiată, aveți doua opțiuni: ori le serviți imediat, și atunci le puneți în castron și turnați sosul peste ele, ori aveți nevoie de ele ceva mai târziu (pentru o salată, să zicem), și atunci e bine să le clătiți cu apă rece, pentru a opri fierberea și a le împiedică să se lipească între ele în timpul răcirii.

Dacă însă vreți să faceți o rețetă care se termină printr-o fierbere de câteva minute a pastelor într-un sos, atunci puteți respecta fără grijă timpul scris pe pachet, vor fi al dente în farfurie!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu nuci și zahărPaste cu nuci și zahăr Paste cu nuci, brânză și sos de smântână Paste cu dovlecei și smântână Paste cu sos de smântână și brânză

  • al dente, fierbere, paste, sfaturi, trucuri

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved