• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tocăniță cu ceapă verde

Oct 20, 2008 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete tradiționale românești 0


Tocăniță cu ceapă verde

Această tocăniță cu ceapă verde era odată o mâncărică românească clasică de primăvară (sau vară timpurie), numai că, datorită minunilor agriculturii moderne, se poate face, în zilele noastre, aproape în orice sezon, că doar ceapa verde lipsește destul de rar de pe tarabe. Așa că, indiferent de anotimp, dacă o vedeți prin piață, sfatul meu sincer este să începeți deja aprovizionarea pentru rețeta care urmează: o tocăniță cât se poate de bună și cu o prospețime absolut inegalabilă.

Aveți nevoie, pentru 4 persoane, de

1 kg carne (de pasăre, porc, vită etc.),
2-3 cepe uscate,
4-5 legături de ceapă verde,
1/2 căpățână de usturoi (sau 1 legătură, dacă aveți noroc și-l găsiți verde),
4 roșii (sau echivalentul în suc ori bulion),
1 ardei gras,
vin alb,
ulei,
mărar,
pătrunjel,
sare și piper.

Grijiți carnea cum se cuvine și tăiați-o cubulețe. Tocați mărunt ceapa uscată, la fel și usturoiul (dacă-i din cel uscat) și puneți-le la călit în ulei. Când se-nmoaie puțin, adăugați carnea. Mai prăjiți vreo 5 minute, amestecând din când în când, stingeți cu un păhărel de vin alb sec, puneți capacul și lăsați la înnăbușit până e carnea aproape gata (dacă lichidul dispare înainte de termen, ceea ce, mai ales la vită, e foarte probabil, completați tot cu vin).

În timpul asta, curățați roșiile de pielițe și sâmburi, tocați-le mărunt, hăcuiți mărunțel și ardeiul (după ce l-ați spălat și curățat, firește!), așijderea ceapa verde (dimpreună cu usturoiul, dacă-i verde și el) și adăugați totul la carne, atunci când ziceți că a sosit momentul. În cazul în care zeama vi se pare insuficientă, mai adăugați nițel vin și lăsați totul să fiarbă vreo 10 minute.

Dacă aveți timp, când începe mâncarea să fiarbă din nou, băgați oala în cuptorul încins: o să aibă nevoie de vreo jumătate de oră, dar va fi mai bine (iar sfatul ăsta e valabil în cazul oricărei mâncări cu sos). Când e gata, reglați de sare și piper, presărați verdeața tocata mărunt, puneți capacul și începeți să mestecați mămăliga, că acuși vine lumea la masă, să se bucure de-o tocăniță cu ceapă verde.

Alte tertipuri? Păi dacă vă place mâncarea mai picantă, un ardei iute, curățat de semințe și vinișoare, tocat mărunt și pus la călit odată cu ceapa n-are ce să strice. Sau (toamna, mai ales) puteți pune vreo 4 ardei, însa copți, curățați și tăiați. După cum s-ar putea să vă placă niște cimbru, adăugat în oala odată cu roșiile

Vinul pentru a noastră tocăniță cu ceapă verde? Păi depinde de carnea folosita și de cât e ea de grasă. Eu aș opta pentru un Merlot la purcelul slab, o Zghihară de Huși la pasăre și un Cabernet la vită (sau la porcul gras).

S-ar putea să vă intereseze și:

Tocăniță de pui cu ciuperci Tocaniță de puiTocăniță de pui (porc, vită etc.) Velouté de pui cu ceapa verde Caș frământat cu ceapă verde, mărar și cimbru

  • ardei, ceapa verde, cratita, porc, pui, rosii, vita

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved