• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Piper

Mar 11, 2009 costachel Dicționar de condimente, Dicționare 4


(Piper nigrum) Piperul este, de departe, regele condimentelor, acoperind el singur 1/4 din comertul mondial cu mirodenii (aproximativ 200.000 tone pe an). Iar cea mai mare parte dintre varietatile de piper o furnizeaza planta despre care tocmai am inceput sa vorbim.

Denumirea vine de la sanscritul pippali, devenit in greceste πέπερι, peperi, iar apoi in latineste piper. De mentionat ca denumirea se referea la planta piper longum, cea mai folosita in Antichitate si Evul Mediu, astazi aproape disparuta (dar care are inca dreptul, alaturi numai de piper nigrum, de a purta denumirea piper).

Din piper nigrum se obtin 6 feluri de piper, si anume:

piperul verde – boabele necoapte, tinute de obicei in saramura sau otet, dar care mai pot fi gasite proaspete (in ciorchinasi) sau uscate. Este cel mai parfumat dintre fratii sai.
piperul negru – boabele necoapte, culese chiar inainte de maturitate si uscate
piperul alb – boabele sunt ajunse la deplina maturitate si curatate de coaja. Au un gust mai fin decat piperul negru.
piperul gri – amestec de piper alb si negru, rasnit
piperul mignonette (specialitate franceza) – amestec de piper alb si negru, concasat
piperul rosu – boabele sunt mature, necuratate de coaja. Pot fi gasite proaspete sau uscate, dar nu in Europa, unde sunt foarte rare (practic o curiozitate). Nu trebuie confundat cu piperul roz care, dupa cum va spuneam, este alta planta.

Cum se foloseste mi s-ar parea stupid sa va spun, asa ca nu va mai recomand decat sa-l cumparati pe cat posibil sub forma de boabe si sa-l rasniti la fata locului. Nu de alta dar este unul din produsele extrem de des supuse falsificarii. Chiar si sub forma de boabe poate fi „aditionat“ cu bobite asemanatoare, precum cele de Rhamnus catharticus sau de Aframomum melegueta. Va dati seama ce se poate intampla cu piperul rasnit, da?

In alte limbi: poivre noir/vert/blanc (fr.), black/green/white pepper (engl.), pepe nero/verde/bianco (it.), schwarzer/grüner/weisser pfeffer (germ.)

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Piper roz Piper de Cayenne Friptură cu piper și sos forestier Colombo

  • condimente, Piper nigrum

4 thoughts on “Piper”

  1. andrei 06/02/2011 at 12:32

    salut ! unde gasim piper verde si capere ? multumesc andrei

    Reply ↓
    1. Costachel 06/02/2011 at 13:18

      Capere cam in orice super si hypermarket, ba chiar si prin alimentare mai cartier am inceput sa le zaresc. E drept, mai mult din alea mari (ca-s mai spectaculoase, probabil, mai bune sigur nu-s), dar se mai gasesc si din cele micute. Piper verde un pic mai greu, mai des in otet, mai rar uscat, in plicuri. Proaspat inca n-am vazut pe la noi. A, si mi s-a intamplat nu o data sa gasesc borcanele de piper verde marinat printre cele de capere. E adevarat ca seamana oarecum, dar… 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved