(Piper nigrum) Piperul este, de departe, regele condimentelor, acoperind el singur 1/4 din comertul mondial cu mirodenii (aproximativ 200.000 tone pe an). Iar cea mai mare parte dintre varietatile de piper o furnizeaza planta despre care tocmai am inceput sa vorbim.
Denumirea vine de la sanscritul pippali, devenit in greceste πέπερι, peperi, iar apoi in latineste piper. De mentionat ca denumirea se referea la planta piper longum, cea mai folosita in Antichitate si Evul Mediu, astazi aproape disparuta (dar care are inca dreptul, alaturi numai de piper nigrum, de a purta denumirea piper).
Din piper nigrum se obtin 6 feluri de piper, si anume:
piperul verde – boabele necoapte, tinute de obicei in saramura sau otet, dar care mai pot fi gasite proaspete (in ciorchinasi) sau uscate. Este cel mai parfumat dintre fratii sai. piperul negru – boabele necoapte, culese chiar inainte de maturitate si uscate piperul alb – boabele sunt ajunse la deplina maturitate si curatate de coaja. Au un gust mai fin decat piperul negru. piperul gri – amestec de piper alb si negru, rasnit piperul mignonette (specialitate franceza) – amestec de piper alb si negru, concasat piperul rosu – boabele sunt mature, necuratate de coaja. Pot fi gasite proaspete sau uscate, dar nu in Europa, unde sunt foarte rare (practic o curiozitate). Nu trebuie confundat cu piperul roz care, dupa cum va spuneam, este alta planta.
Cum se foloseste mi s-ar parea stupid sa va spun, asa ca nu va mai recomand decat sa-l cumparati pe cat posibil sub forma de boabe si sa-l rasniti la fata locului. Nu de alta dar este unul din produsele extrem de des supuse falsificarii. Chiar si sub forma de boabe poate fi „aditionat“ cu bobite asemanatoare, precum cele de Rhamnus catharticus sau de Aframomum melegueta. Va dati seama ce se poate intampla cu piperul rasnit, da?
In alte limbi: poivre noir/vert/blanc (fr.), black/green/white pepper (engl.), pepe nero/verde/bianco (it.), schwarzer/grüner/weisser pfeffer (germ.)
Capere cam in orice super si hypermarket, ba chiar si prin alimentare mai cartier am inceput sa le zaresc. E drept, mai mult din alea mari (ca-s mai spectaculoase, probabil, mai bune sigur nu-s), dar se mai gasesc si din cele micute. Piper verde un pic mai greu, mai des in otet, mai rar uscat, in plicuri. Proaspat inca n-am vazut pe la noi. A, si mi s-a intamplat nu o data sa gasesc borcanele de piper verde marinat printre cele de capere. E adevarat ca seamana oarecum, dar… 🙂
salut ! unde gasim piper verde si capere ? multumesc andrei
Capere cam in orice super si hypermarket, ba chiar si prin alimentare mai cartier am inceput sa le zaresc. E drept, mai mult din alea mari (ca-s mai spectaculoase, probabil, mai bune sigur nu-s), dar se mai gasesc si din cele micute. Piper verde un pic mai greu, mai des in otet, mai rar uscat, in plicuri. Proaspat inca n-am vazut pe la noi. A, si mi s-a intamplat nu o data sa gasesc borcanele de piper verde marinat printre cele de capere. E adevarat ca seamana oarecum, dar… 🙂