• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Penne gratinate cu ciuperci

Sep 30, 2008 costachel Paste cu ciuperci, Paste la cuptor, Rețete, Rețete cu ciuperci, Rețete cu legume, Rețete de paste, Rețete ovo-lacto-vegetariene 4


Penne gratinate cu ciuperci

O variantă deosebit de gustoasă de penne gratinate la cuptor, rude apropiate a celor cu brânză, pe care vi le-am povestit deja. Însă, cine știe, s-ar putea să vă placă mai mult versiunea de mai jos așa că, din partea mea, liberi/libere sunteți să decretați că, de fapt, alea cu brânzeturi sunt doar o variațiune pe tema gratinării pastelor în general și a pennelor în special.

Începeți prin a va așeza la îndemână

250 g penne,
500 g ciuperci (de pădure ar fi grozav, dar nici cu alea de cultura nu iese rău),
400 g smântână,
1 ou,
50 g cașcaval,
sare,
piper,
unt,
pesmet pentru uns forma și presărat pe deasupra.

Acțiunea demarează prin a curăța, spăla vijelios și mărunți ciupercile. Puneți într-o tigaie încăpătoare cam 100 g de unt și, când începe să bolborosească, adăugați ciupercile (nu, n-aveți nevoie de ceapă, usturoi sau alte adaosuri, doar de sare, eventual piper) și căliți-le, fără capac, până le scade zeama complet.

Lăsați-le să se răcească și puneți pennele la fiert în 2,5 l de apă sărată (nu vă reamintesc decât că, la timpul de fierbere de pe pachet, trebuie să adăugați 2-3 minute; alte amănunte aici).

Cât timp clocotesc ele liniștit, bateți într-un castron măricel smântâna cu oul și cu ceva piper (dacă doriți, puteți adăuga ceva cașcaval sau parmezan ras), având grija să omogenizați bine.

Adăugați și ciupercile răcite, mai amestecați o data și gata sosul. Ungeți o forma cu unt, tapetați-o cu pesmet și lăsați-o să-și aștepte rândul.

Când sunt gata pastele, scurgeți-le bine, clătiți-le scurt cu apă rece, lăsați-le câteva minute să se răcorească (dacă-s prea fierbinți, s-ar putea sa se supere oul), puneți-le în castronul cu sos, amestecați bine și turnați totul cu grija în vasul de Jena.

Nivelați, presărați cașcavalul ras amestecat cu pesmet, puneți deasupra bucățele de unt și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu (200°C). Când se rumenește frumos deasupra (cam 30-35 de minute) e gata, scoateți proaspăt obținutele penne gratinate din cuptor.

Ca și la versiunea cu brânzeturi, puteți înlocui pennele cu orice fel de paste scurte și groase (maccheroncini, de pilda) sau chiar cu fusilli.

Cât despre vin, preferința mea (destul de subiectivă) se îndreaptă hotărât spre o Fetească Albă nordică, suavă, elegantă și, mai ales, seacă. Dar e doar dorință, nu și putirință, fiindcă tare rară s-a mai făcut licoarea asta. În schimb sunt pline rafturile de Fetești dulci și „comerciale” (ca să nu le zic impotabile), așa că… Dar asta e o altă discuție. Așa că beți și dumneavoastră la aceste penne gratinate un Chardonnay (dacă nu miroase a toate fructele din lume) sau un Sauvignon Blanc.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

paste gratinate paste la cuptorPenne gratinate la cuptor Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor Clătite gratinate umplute cu pui și ciuperci Penne cu spanac si gorgonzolaPenne cu spanac și gorgonzola

  • ciuperci, ciuperci cu smantana, gratinare, oua, paste, paste la cuptor, penne, smantana

4 thoughts on “Penne gratinate cu ciuperci”

  1. wilma999 03/06/2015 at 15:59

    Am incercat reteta si a iesit absolut delicioasa, desi nu m-am apucat serios de “sportul” gatitului decat recent :d Va multumesc si promit sa va mai “rasfoiesc” site-ul

    Reply ↓
    1. costachel Post author03/06/2015 at 16:12

      Cu multă plăcere 🙂

      Reply ↓
  2. Oana 13/08/2017 at 20:48

    Oricata “zeama” as pune pastele o sug pe toata si mancarea ramane seaca, fara sos. La restaurant am mancat cu sos delicios, dar nu stiu secretul care face sa se pastreze sosul. Am incercat cu frisca pt gatit, lapte, nimic, am incercar sa fierb pastele mai mult, tot degeaba. Sosul dispare!

    Reply ↓
    1. costachel Post author15/08/2017 at 09:22

      Secretul stă în calitatea smântânii. Din păcate, în majoritatea cazurilor, ea conține diverse „adjuvante” care să îi mărească sensibil vâscozitatea, care adaosuri încheagă totul mai abitir la cald. Ca idee, dacă la temperatura camerei smântâna nu devine mai fluidă, e clar că nu-i ceva în ordine. ( Culmea e că mi-e îmi place ca preparatul ăsta să se apropie de o budincă, și atunci pun 2 ouă, tocmai ca să scap de sos 🙂 )
      Revenind însă la problema noastră, și ca să nu fac reclamă inutil, feriți-vă de produsele firmelor mari (mai ales de cea mai multinațională dintre toate) și încercați produsele celor mici.

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved