• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Paste cu carne gratinate la cuptor

Sep 15, 2010 costachel Paste cu carne, Paste la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de paste, Rețete de tocături 9


Tare mult îmi place combinația asta cu vag parfum fusion, situata undeva nesigur între lasagna și musaca (știu, v-am zis că oricum seamănă între ele, da’ dacă rețeta de mai la vale nu-i nici una, nici cealaltă, cum să formulez?). Principalul însă e că-i tare bună și, cu precizarea că, după părerea mea, cele mai indicate paste pentru rețeta asta sunt fusilli, vă propun să trecem în bucătărie, c-avem oleacă de povestit.

Aveți nevoie, în primul rând, de

250 g paste.

Mai apoi, pentru sosul alb, de

50 g unt,
50 g făină,
1/2 l lapte,
sare
nucşoară,

iar pentru sosul bolognese (care trebuie să fie bine scăzut) de

300 g carne tocată,
1 ceapă,
1 morcov,
1 tulpină de țelină verde (sau 1/4 țelină normală),
2 căței de usturoi,
1 păhărel de vin,
500 g roșii, despielițate și zdrobite,
unt,
ulei,
sare,
piper
verdețuri după plac (salvie, rozmarin, oregano, măghiran, ce vă place și/sau ce găsiți).

Dacă mai pregătiți și

1 ou,
ceva pesmet,
unt
parmezan (sau cașcaval) ras,

se cheamă că, gata, le aveți pe toate la îndemână.

Ocupați-vă mai întâi de umplutură, încingeți puțin unt amestecat cu ulei, căliți zarzavaturile (spălate, curățate și tocate mărunt), adăugați carnea, rumeniți-o ușor (apăsați bine cu lingura, să nu facă nici un cocoloș), stingeți cu vinul, puneți capacul și fierbeți măcar vreo oră (la foc foarte mic).

Urmează roșiile, fierbeți, tot acoperit, până se înmoaie bine carnea și a scăzut totul bine, reglați de sare și piper, condimentați cu verdețurile tocate (dacă folosiți rozmarin, puneți-l ceva mai devreme, însă), amestecați și cu asta basta, capacul la loc, să nu fuga aromele, și focul stins.

Ungeți bine de tot o tavă (sau un vas de Jena) cu unt și presărați-o cu pesmet.

Fierbeți pastele conform indicațiilor de pe pachet (sau, mai bine, după ale mele).

Faceți, în fine sosul alb, turnați un strat subțire pe fundul formei, puneți deasupra jumătate din paste, umplutura de carne (răcorită și amestecată, în prealabil, cu oul), presărați ceva brânză, apoi restul de paste și căpăciți cu sos alb.

Presărați totul cu parmezan (sau cașcaval) amestecat cu pesmet, puneți și câteva bucățele de unt, să se rumenească frumos, și cu asta basta, băgați vasul în cuptor (pe care sper că n-ați uitat să-l încălziți în prealabil), la 200ºC. Când se rumenește frumos deasupra (cam 30-35 de minute) e gata.

Și desigur că puteți schimba sosul bolognese cu o umplutura normală de carne călită (ca pentru musaca) sau, de ce nu, puteți improviza și pune între paste orice alta umplutură credeți că s-ar potrivi: ciuperci, brânzeturi, spanac, legume, combinate sau nu între ele.

Vinul? Păi dacă-i carne, un roșu mai pașnic (gen Merlot), dacă-i altceva, cel mai probabil alb sec, adaptat în funcție de umplutură.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor paste gratinate paste la cuptorPenne gratinate la cuptor Canelloni umpluti cu carneCanelloni umpluți cu carne Paste cu vinete si prosciuttoPaste cu vinete și prosciutto

  • fusilli, gratinare, paste, paste cu carne, paste la cuptor, sos alb, sos bolognese, tocatura

9 thoughts on “Paste cu carne gratinate la cuptor”

  1. cofi 15/09/2010 at 23:52

    Mie imi seamana a pastitsio, nu crezi??

    Reply ↓
    1. Costachel 16/09/2010 at 08:14

      Corect, uite ca de pastitsio uitasem 🙂

      Reply ↓
  2. cofi 16/09/2010 at 11:16

    Nu-i nimic, ca si ala tot un soi de fusion e!!:D

    Reply ↓
  3. Gabriel Sain 27/10/2010 at 19:37

    cine a facut frate reteta asta…. “sa fierbi carnea vreo ora” auzi…

    Reply ↓
    1. Costachel 28/10/2010 at 07:33

      Pai presupun ca unul caruia ii place carnea frageda 😀

      Reply ↓
  4. aphextwinz 28/10/2010 at 10:15

    Italienii fierb sosul (ragu) si mai mult, la sosul de carne tocata ei spun ca e cu atat mai bun cu cat il fierbi mai multe ore. De exemplu sosul (la baza e cam la fel) din anumite zone se face pe baza de carne de mistret si il uita efectiv pe foc si peste noapte.

    Orice macaronar va sustine ca se fierbe sosul asta de carne cat mai mult posibil.

    Sanatate!

    Reply ↓
  5. Costachel 28/10/2010 at 10:25

    Dupa cum de altfel povestisem si eu vorbind despre sosul bolognese. Dar un raspuns serios la intrebarea cu pricina nu mi-a venit, asa ca multumesc 🙂

    Reply ↓
  6. cofi 28/10/2010 at 18:17

    Mie mi-a zis o italianca ca si sosul de rosii, simplu cu ceapa, usturoi si vin, il fierb cam 3 ore, si se pastreaza cam 3 zile sa fie la indemana pentru diverse alte adaugiri. daca m-a mintit o dau in judecata!! Gustul e foarte bun daca il fierbi incet , cine nu a incercat, nu stie.

    Reply ↓
  7. Costachel 28/10/2010 at 18:41

    N-ai s-o dai 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved