• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tocăniță de pui (porc, vită etc.)

Jan 11, 2011 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete tradiționale românești 10


Tocăniță de pui porc vită

Că tot râdeam recent de diminutive, iaca vine astăzi rândul celei mai răspândite (probabil!) rețete alintate din spațiul mioritic: tocănița. N-are o carne preferată (doar să fie puțin grăsuță) și cam orice legumă suplimentară poate să apară pe neașteptate și cu voioșie în cratiță (obținând noi atunci variantele cu cartofi, cu ciuperci, cu morcovi ori cu mai știu eu ce). Singura constantă în tocăniță o reprezinta sosul, cu multa ceapă și roșii, bașca alte câteva ingrediente (verdeață, în primul rand, dar nu numai) menite să-i confere individualitate națională, regională, județeană, locală și chiar familială. Că așa-i tocănița noastră, întotdeauna aceeași, dar niciodată exact la fel.

Lista de cumpărături zice așa:

cam 1 kg de carne (după cum ziceam mai sus cu ceva, nu multă!, grăsime și, de preferință, cu os),
de la 300 g ceapă în sus,
½ kg de roșii (sau echivalentul în varii produse conservate),
mărar,
pătrunjel,
sare,
ulei,

la care se adaugă (aici vin preferințele mele personale, nu-i musai să le treceți la obligatorii)

1 morcov,
1 ardei gras,
½ căpățână de usturoi,
1 ardei iute (în lipsa, piper),
1 pahar de vin alb sec,
cimbru.

Faceți mai întâi toaleta ingredientelor, tăindu-le apoi pe fiecare după cum le e felul: carnea bucăți civilizate, legumele mărunt, usturoiul feliuțe, iar verdeața cât de fin, cu precizarea că ar fi bine să scăpați roșiile de pielițe, iar ardeii (în primul rând cel iute!) de semințe și vinișoare.

Încingeți puțin ulei într-o tigaie și rumeniți puțin carnea pe toate părțile. Dacă vreți o mâncare mai ușoară, carnea poate fi fiartă (dar adăugați în oala încă 1 ceapă și 1 morcov), procedeu care prezintă avantajul că ne va oferi și o foarte buna supă pentru stins prăjeala.

Puneți ceapa, morcovul, ardeiul iute și usturoiul la călit într-o cratiță, în vreo doua linguri de ulei. Sărați, amestecați și, când începe să se înmoaie și ziceți că a prins gust, adăugați carnea, învârtiți de vreo doua ori cu lingura, turnați vinul (sau supa de care vorbeam mai sus), puneți capacul și lăsați să fiarbă până când se frăgezește carnea și e gata să cadă de pe os (dacă-l are!).

Adăugați ardeiul gras, cimbrul și, după vreo 5 minute, roșiile (acum puneți și piperul, dacă n-ați folosit ardei iute). Vedeți cât de gros e sosul (aici n-am ce să vă spun, e după gustul fiecăruia) și mai puneți ceva lichid dacă trebuie.

Încă 5-10 minute de clocote mici, până când totul e fiert perfect, iar sosul a ajuns la consistența dorită. În fine, nu vă mai rămâne decât să reglați de sare și de iute, să presărați verdeața tocată (și ceva usturoi suplimentar, dacă vă place), să puneți capacul și să stingeți focul.

Sau, dacă aveți ceva mai mult timp la dispoziție, puteți lăsa tocănița cu mai mult sos și, după ce ați presărat verdeața și ați mai amestecat o dată, să băgați cratița în cuptorul încins, la foc mijlociu, unde trebuie să mai stea vreo 20-30 de minute, să scadă și să se rumenească puțin. Va fi perfectă.

Variantele, după cum spuneam, sunt practic nenumărate și n-am să insist prea mult. Vă spun doar că, dacă vreți să adăugați și o legumă la tocănița noastră, vă trebuie cam ½ kg, cu precizarea că, probabil, veți avea nevoie de ceva mai mult sos (adică un supliment de roșii și vin/supă), mai ales dacă în cratiță se vor prezenta cartofi (care au bunul obicei să înghită lichid când fierb).

Ca garnitură, tradițională este, firește, mămăliga, dar versatila noastră tocăniță se simte foarte bine și lângă piure, cu murături prin preajmă.

Vinul? Păi depinde de felul cărnii. Parcă aș zice Crâmpoșie la pui, Băbească la porc și Fetească Neagră la vită (na, ca să fie numai soiuri autohtone!), dar e tare greu să dai sentințe ferme pentru atât de imprevizibila noastră tocăniță.

 

S-ar putea să vă intereseze și:

Tocăniță de pui cu ciuperci Tocăniță cu ceapă verde Cotlet de porc cu sos de smantana, mustar si tarhonCotlet de porc cu sos de smântână, muștar și tarhon Mazare cu carneMâncare de mazăre cu carne

  • ceapa, porc, pui, rosii, verdeturi, vita

10 thoughts on “Tocăniță de pui (porc, vită etc.)”

  1. aphextwinz 11/01/2011 at 12:55

    M-ati lovit la sentiment. Si cu tocanita (care, indiferent de varianta, e buna sau foarte buna) dar cel mai grav cu pepenasii aia murati de langa.

    Pacat ca targul Iesilor e cam departe, dar avem acolo prieteni buni, dati adresa, trimitem la furat 🙂

    Faina descrierea, buna mancarea, mester carmaciul (stiu, mi-am amintit de tocanele cu ce se gasea pe vremuri, chiar si cu carne in suc propriu, care avea pile la casa de comenzi).

    Multa sanatate!

    Reply ↓
  2. Costachel 11/01/2011 at 14:25

    Ghinion, pepenasii&castravetii sunt din piata, n-am avut timp toamna trecuta sa pun vreo muratura 🙁

    Reply ↓
  3. cofi 11/01/2011 at 14:36

    Asta e terorism culinar! Deci, vesnic aud, aaaaa, nu tocanitza, dupa care produsul in speta dispare ca batut de tornada!
    Incerc sa explic ca o tocanitza nu iese de doua ori la fel, aiurea, pot sa predic la pereti! Dar cand e vorba de confruntat cu dusmanul, dispare ca in basme, dusmanul, adica tocanitza! Daca ii mai pun si niste muraturi, c’est la vie…toujours..!

    Reply ↓
  4. Costachel 11/01/2011 at 15:40

    Asta e, toti o dispretuim (declarativ!), toti o iubim (in taina!)… Si seamana atat de bine cu noi…

    Reply ↓
  5. Andreea 11/01/2011 at 17:00

    Si spre care piata sa ne indreptam pentru pepeni murati? Mai gasim, si noi, astia care nu am avut timp sau butoi? La toamna ii indes in borcan …

    Reply ↓
  6. DORINEL 16/01/2011 at 11:38

    Buna ziua din nou! Am fost absent de la a mai comenta retele de pe acest site dar acum am revenit si ce pot zice altceva decat aprecierea mea pentru acest fel de mancare cat si pentru celelalte pe care le-am incercat. Superbe deserturile noi si foarte delicioase!

    Reply ↓
  7. Costachel 16/01/2011 at 11:51

    @Andreea: daca spun Muzeul Patrunjelului, de pe ieseanul Bulevard al Independentei, ajuta? 🙂 (pentru cei care nu stiu, e o piata aparuta din fantezia lui Simirad, cam pustie de felul ei, care nu intra in niciun caz intr-un top 3, sa zicem, al pietelor iesene)

    @Dorinel: multumesc frumos!

    Reply ↓
  8. Gurmandel 11/01/2013 at 20:49

    Miine o fac, adaug cartofi si mazare iar carnitza va fi de free range purcel…

    Reply ↓
  9. mirela 20/08/2014 at 18:33

    buna!
    nici nu stiu cum sa formulez ceea ce vreau sa spun. cel mai bine e sa fie simpla formularea mea: sunteti extraordinari!
    toate retele voastre sunt bine concepute, frumos explicate, simple- fara intortocheli.
    va multumesc!
    <3

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/08/2014 at 18:47

      Cu tare multă plăcere 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved