• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Mâncare de mazăre cu carne

Oct 10, 2010 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete cu legume, Rețete tradiționale românești 10


Mazăre cu carne

Mâncarea de mazăre cu carne e o excelentă preparație tradițională, ce era cândva de sezon, dar care astăzi, când ne-mpiedicăm la tot pasul de mazărea congelată, poate fi făcută în orice moment al anului. Iar dacă leguma de bază e rezolvată, nu-mi mai rămâne decât să vă spun despre carne că ea poate fi cam de orice fel (vită, porc, pasăre etc.), cu o singură condiție: trebuie să fie slabă, pentru că grăsimea în exces ar atenta la prospețimea unei mâncări, care trebuie totuși să aibă, indiferent de sezon, un puternic parfum estival.

În consecință, pentru o cratiță de mazăre cu carne, înarmați-vă, distinsă doamnă, cu

1 kg de mazăre,
cam 600 g carne (dacă are oase, ceva mai mult, firește),
1 ceapă mare,
500 g roșii, despielițate și mărunțite (sau echivalentul în conservă, bulion, suc etc.),
1 legătură de mărar,
ulei,
sare.

Încingeți uleiul într-o cratiță încăpătoare și rumeniți repede carnea, pe toate fețele. Adăugați ceapa, curățată și tocată mărunt. Sărați delicat și, când începe să se înmoaie, stingeți cu puțin lichid (în principiu apă, dar mai vorbim), puneți capacul și lăsați totul la înnăbușit.

Când e aproape gata, adăugați și mazărea, completând eventual cu puțină apă fierbinte. Când mai că s-a fiert și ea, adăugați roșiile (sau eventualul substitut), mai lăsați câteva clocote, reglați de sare, puneți mărarul tocat fin, stingeți focul, acoperiți oala și cu asta basta.

Secrete? Nu puține. Ați putea, de pilda, să adăugați spre final niște cubulețe de morcovi și/sau ceva arpagic, ambele înăbușite separat. Dacă vă place, puteți pune și un pic de zahar (eventual caramelizat în prealabil). Lichidul folosit pentru mazăre cu carne poate fi, cum spuneam, apă, dar și supă sau vin (cu precizarea că acesta din urma nu trebuie să fie sec, fiindcă ar lua din dulceața specifică mâncării).

Dar principala taină rămâne aceea că mazărea trebuie să fie scăzută cât se poate, fără să se ardă (iar în scopul ăsta, un stagiu final la cuptor nu i-ar strica deloc).

Vinul pentru mazăre cu carne? Păi sigur că depinde de carnea folosită și, dacă se poate, demisec. În ce mă privește, la un Traminer mă gândesc în clipa asta, dar firește că nu vă oblig.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Mancare de mazareMâncare de mazăre Tartă de mazăreTartă de mazăre Pui cu mazăre și costiță Varză dulce cu carne

  • ceapa, mazare, pasare, porc, rosii, vita

10 thoughts on “Mâncare de mazăre cu carne”

  1. cofi 12/10/2010 at 00:27

    Eu nu comentez nimic asupra retetei, e perfecta in viziunea mea, dar din experienta mea particulara, cel mai bine merge carnea slaba de vita si pulpele de pui.Nu zic ca nu as manca mazare cu porc, dar mai mult imi place aia cu pui si cum se imbina cu mararul.
    De fapt as manca mazare si goala ca la gradinita ne dadea la doua zile mazare, atunci ce mai mancam si eu:)
    Matusa-mea sasoaica, facea insa cu sos de vin si smantana, normal ca mancam si din aia, ca doar imi place mazarea! Dar si eu o fac tot cum ai zis tu!

    Reply ↓
    1. Costachel 12/10/2010 at 08:49

      Am avut si eu retinere fata de porc la mazare, din motive de mancat in varii cantine mazare cu carne foarte grasa. Dar am descoperit, relativ recent, ca bucatelele macre merg minunat in mancarica asta 🙂

      Reply ↓
  2. cofi 12/10/2010 at 11:54

    Pai si eu fac cu porc, cu pulpa macra, dar asta ca nu am totdeauna timp sa stau dupa fragezirea carnii de vita!! Apropos de experienta ta, eu ma albesc cand vad mazare cu slanina si dau mereu peste reteta asta, cum iau o carte de bucate la puricat 😀

    Reply ↓
  3. Gurmandel 10/06/2011 at 09:33

    Adica de ce doar distinsa doamna? Io am executat mai sus produsul si din rezultatele ultimei RC a reiesit ca sint, inca, nene… 🙂
    Imi place mazarea tare-tare si prepar mai mereu cind o am proaspata la indemina.
    Concluzia mea este ca puiul slab (piept) de obicei merge cel mai bine cu aceasta leguma. Ceea ce am mai constatat, de gustibus, bien sur, mararul amaraste si nu prea se potriveste cu dulceatza mazarii… De asta nu pun. Pun insa morcov rondele mici-mici… Un pic calite si inabusite intr-un extravirgin de masline…

    Reply ↓
  4. costachel Post author10/06/2011 at 10:10

    Of, susceptibili mai sunt si nenii astia, nu ma lasa deloc sa fiu politicos doar cu doamnele 😀
    La capitolul morcovi, foarte de acord, cat despre marar, nu pot sa zic decat ca da, pus in exces dă amarala (mai ales in combinatie cu extravirginul care n-are ce cauta prin mazarea noastra, daca ma intrebi pe mine :-)). In schimb, daca nu exagerezi cu el (cu mararul, adica), da o prospetime cat se poate de nimerita unei mancari de mazare care, datorita dulcetii, risca repede sa devina un pic fada.
    E bine asa, distinse domn? 🙂

    Reply ↓
  5. aphextwinz 11/06/2011 at 07:38

    Nici eu nu-s de acord, adica na, de gustibus, mazarea fara marar sa o manance altii. Pus la final nu da nici o amarala sau nu imi dau eu seama. Dar testez azi ca cica vine un sac de mazare bio incoace, numai sa o curat.

    Cu morcovul sunt de acord, cu pieptul de pui nu 😀
    Mie mazarea imi place cu “cazaturi”, spate, aripioare. Si musai cu friganele alaturi.

    Si iar de acord ca extravirginul nu are ce cauta aici,ca daca o fac cum imi place mie are pasarea suficienta grasime, ca nu stiu la voi cum e, dar eu, odata cu mazarea, primesc si o gaina din aia crescuta cu porumb.

    Asa, sa ma laud 😀

    Reply ↓
  6. costachel Post author11/06/2011 at 07:43

    Si sa ne faci pofta 😀

    Reply ↓
  7. tatiana 26/11/2012 at 20:49

    mmmmm, am facut reteta cu pulpa de curcan – doamne fereste, ce buna a iesit!

    Reply ↓
    1. costachel Post author27/11/2012 at 13:35

      Ei, se pare că ar trebui totuși să încerc și eu măcar o dată o mâncare de mazăre cu curcan 🙂

      Reply ↓
  8. Sorin 09/05/2018 at 23:17

    Merge bine si cu carne de la conserva doar ca se pune la sfarsit

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • instapress.ro on Cotlet Wellington
  • Advertoriale on Începe Luna Vinului la Iași
  • fiji on Sărmăluțele-n foi de varză ale lui Păstorel
  • Instapress on Acest Festival din Palatul Culturii va rămâne, probabil, în analele evenimentelor de vin
  • Faude on Veniți la cultura vinului!

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved