• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pui cu șampanie

Jul 28, 2008 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre 2


Cârcotașii vor spune, probabil, că de ce un titlu așa de aiuritor („auzi, tu, fată, pui cu șampanie!”) pentru o mâncare ce nu este altceva decât o variantă, mai sofisticată, e drept, a clasicului pui moldovenesc cu ciuperci și smântână. Ei, și? Am preferat acest nume pentru că, într-adevăr, marea noutate o constituie taman șampania, deși nici ideea cu legumele pasate care intră în sos nu-i câtuși de puțin rea. Nu mai trebuie precizat decât că, firește, puiul de curte e infinit mai bun decât cel de baterie, iar ciupercile de pădure sunt întotdeauna mai bune decât champignoanele. Dar nimic nu-i perfect pe lumea asta.

Pentru 6 persoane, pregătiți:

1 pui de circa 1,5 kg,
1/2 sticla de șampanie brut (nu sec, nu demisec, cât despre demidulce ce să mai vorbim!),
2 linguri de unt,
200 g de ciuperci de cultură (champignon),
2 hașme (dacă nu și nu, folosiți în locul lor 2 cepe mici de apă),
sare,
piper.

Mai vine și sosul, adică

6 morcovi mici,
6 cepe mici,
1 praz mic,
2 cuișoare,
1 lingura de făină,
200 g smântână proaspătă,
1 legătură de pătrunjel, curățată și mărunt tocată,
sare,
piper boabe.

Curățați puiul și tăiați-l în bucăți.

Spălați ciupercile, tăiați-le felii și puneți-le la călit, într-o cratiță, în unt. Adăugați hașmele curățate și tocate, amestecați puțin și adăugați bucățile de pui.

Sărați, piperați și lăsați să se rumenească la foc mijlociu. Dacă puiul e de curte, puneți capacul și trageți și-o înăbușire, să se frăgezească bine.

Scoateți totul din cratiță și țineți la cald. Peste sosul rămas turnați șampania și lăsați sa scadă până ajunge la o treime din volumul inițial.

Curățați morcovii, ceapa și prazul și puneți-le în altă cratiță la fiert, împreună cu cele două cuișoare, câteva boabe de piper, pătrunjelul tocat mărunt și apă rece cât să le acopere. Fierbeți totul 30 de minute, scurgeți legumele și treceți-le prin sită sau mixați-le.

În cratiță cu sosul de șampanie adăugați, amestecând, piureul de legume, o lingură de faina și smântâna. Puneți și puiul (cu ciupercile și hașmele respective) și mai fierbeți circa 10 minute, până se leagă sosul.

Serviți puiul cu sos de șampanie cald, cu ce garnitură credeți de cuviință, iar în pahare turnați un vin alb sec, de preferință un Chardonnay.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Pui cu sos de vin rosuPui cu sos de vin roșu Piept de pui cu ciuperci si smantanaPiept de pui cu ciuperci și smântână Pui cu ciuperci și smântânăPui moldovenesc cu (ciuperci și) smântână Vreți să slăbiți? Beți șampanie!

  • ceapa, ciuperci, ciuperci cu smantana, cratita, hasma, morcovi, praz, pui, pui cu ciuperci, reteta, sampanie, smantana

2 thoughts on “Pui cu șampanie”

  1. fabdo 19/09/2011 at 02:12

    O alta varianta : Am facut reteta asta folosind prune uscate in loc de ciuperci.

    Reply ↓
  2. costachel Post author19/09/2011 at 08:22

    Iaca o idee de reținut, mulțam! Plus că pui cu șampanie și pruneaux (ca sa nu zic prune uscate) sună și mai interesant 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală
  • kmy on Plăcintă dobrogeană
  • Sandwich-uri cu sos bolognese si parmezan – Pruncu on Tartine calde cu carne la cuptor
  • Ion on Afumături – tehnici de preparare
  • Doina on Plăcintă dobrogeană

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved