Tare mult parfum franțuzesc mai are acest grozav pui cu sos de vin (poate și pentru că seamănă bine și cu celebrul coq au vin)! Numai că marinarea inițială îi schimbă puțin gustul, făcându-l și mai interesant. Iar dacă mai adaug că nu se face greu deloc, se cheamă că am cam terminat introducerea și vă pot invita să trecem în bucătărie
1 kg de carne de pui, 500 ml vin rosu, 2 morcovi, curățați și tăiați cubulețe, 250 g arpagic (sau cepe cât mai mici), 3 căței de usturoi, 1 linguriță de piper boabe, 1 frunză de dafin, 1/2 linguriță cimbru uscat, 20 g unt, 1 lingură de ulei, 250 g ciuperci, 250 g costiță, 2 linguri de faină, sare.
Puiul, bine curățat și, eventual, despielițat, trebuie să-l puneți la marinat peste noapte, la frigider, cu vinul, morcovii, arpagicul curățat, usturoiul așijderea și piperul boabe.
A doua zi scurgeți carnea și legumele, păstrând însă și lichidul.
Rumeniți într-o tigaie, în ulei și separat, puiul și legumele. Puneți-le într-o cratiță (de preferință de fontă emailată).
Turnați în tigaie marinata, lăsați-o sa dea într-un clocot și turnați-o peste pui și legume.
Puneți vasul pe foc, sărați, acoperiți cu capacul și lăsați totul să fiarbă, la foc foarte mic, până se înmoaie bine carnea (1-2 ore pentru puiul de baterie, mai mult pentru cel de curte), adăugând, cam cu o oră înainte de fi gata, și cimbrul.
Separat, căliți în unt ceapa și arpagicul. Când e gata carnea, puneți-le și pe ele în cratiță, adăugați și făina (dezlegată în 3-4 linguri de apă rece), mai fierbeți vreo 10 minute (cât să se cunoască bine între ele) și cu asta basta.
Cel mai bine la acest pui cu sos de vin merg cartofii, fie ei natur ori piure.
Vinul? Apoi cât o fi puiul de pui, dacă-i făcut precum mai sus, atunci n-are ce cauta în pahar vreun alb, ci numai unul roșu. Iar dacă mă-ntrebați pe mine, sigur Pinot Noir ar trebui să fie.
Foarte bun!!! Am mincat in seara asta de “am facut burta bardan” , cum ar zice fiul meu. Recomand si la altii. Musai cu vin rosu. Am fost reticent la costita (eu am exclus porcul din dieta din motive … de mine stiute), am facut astazi exceptie si nu-mi pare rau. Repet : Foarte bun!!
Am un cocos de 6 luni ( varsta, ca in frigider il am de cateva zile), productie socrul meu, si astazi vreau sa ii vin de hac .Ciupercile sunt niste ghebe de padure culese de pe la Brasov, iar vinul un Merlot, colorat bine pentru zona noastra, de pe valea Prutului, un pic mai jos de Husi ( Berezeni). Costita de peste drum de la magazin, si… daca iese bine mai vorbim.
Daca iese ca tura trecuta, mai fac si maine!
Foarte bun!!! Am mincat in seara asta de “am facut burta bardan” , cum ar zice fiul meu. Recomand si la altii. Musai cu vin rosu. Am fost reticent la costita (eu am exclus porcul din dieta din motive … de mine stiute), am facut astazi exceptie si nu-mi pare rau. Repet : Foarte bun!!
Iubesc exceptiile care confirma (nu neaparat regula!) 🙂
Am un cocos de 6 luni ( varsta, ca in frigider il am de cateva zile), productie socrul meu, si astazi vreau sa ii vin de hac .Ciupercile sunt niste ghebe de padure culese de pe la Brasov, iar vinul un Merlot, colorat bine pentru zona noastra, de pe valea Prutului, un pic mai jos de Husi ( Berezeni). Costita de peste drum de la magazin, si… daca iese bine mai vorbim.
Daca iese ca tura trecuta, mai fac si maine!
Noroc ca de-abia mancasem cand am citit… 🙂