• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Piept de pui cu ciuperci și smântână

Oct 06, 2008 costachel Rețete, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu ciuperci 22


Piept de pui cu ciuperci si smantana

Ca și puiul cu șampanie, pare o variantă o clasicului pui cu smântână, dar nu prea e. Păi în primul rând nu merge cu mămăligă (serios, am încercat și, pur și simplu, nu vrea, se simte că acest piept de pui cu ciuperci și smântână e mai mult soté decât mâncare cu sos). În al doilea rând, în timp ce tradiționala mâncare moldovenească nu prea se simte bine decât la o masa simplă, în familie, pieptul de pui cu ciuperci de urmează mai la vale poate, cu minim efort de înfrumusețare, să fie oferit unor oaspeți oricât de simandicoși. Iar dacă vă mai spun că se și face extrem de simplu (oricărei debutante în arta culinară îi va ieși perfect, credeți-mă!) nu văd absolut nici un motiv ca să nu vă apucați de treabă.

500 g piept de pui, dezosat, dezpielițat și tăiat cubulețe,
500 g ciuperci de cultură (champignon sau pleurotus, dar ce bine ar fi dac-ați avea din cele de pădure!),
1 ceapă,
1 păhărel de vin alb sec,
400 g smântână,
50 g unt,
½ legătură pătrunjel,
½ legătură de mărar,
sare,
piper proaspăt râșnit (alb, dacă se poate, da’ nu-i musai).

Începeți, firește, prin a pregăti marfa. Curățați ceapa și tocați-o cât mai mărunt (ei, nu chiar pasta!). Faceți toaleta ciupercilor și tăiați-le în bucăți comparabile ca mărime cu cele pe care le-ați efectuat din pieptul de pui.

Într-o cratiță încăpătoare puneți untul să se topească la foc moale. Presărați-l cu puțină sare, ca să nu stropească și, când s-a încins bine (să nu cumva să-l ardeți!), puneți ceapa la călit. Când simțiți că a început să se înmoaie, adăugați cubulețele de piept de pui.

Amestecați din când în când și, când carnea s-a albit pe toate fețele și a început să prindă (foarte puțină!) culoare, adăugați ciupercile. Presarăți ceva sare și piper, mai amestecați de câteva ori și, după vreo 5 minute, stingeți cu vinul, puneți capacul pe-o parte și lăsați să se înnăbușe molcom până când zeama lăsată de ciuperci va fi scăzut aproape de tot (cam jumătate de ora ar trebui să dureze).

Când lichidul aproape a dispărut, adăugați și smântâna, presărați verdeața (curățată, spălată, uscată și tocată mărunt), omogenizați, gustați ca să vedeți cum stați cu sarea și piperul, mai lăsați mâncarea să dea 1-2 clocote și cu asta, basta, puneți capacul și stingeți focul, pieptul de pui cu ciuperci și smântână e gata.

În ceea ce privește garniturile posibile, v-am prevenit de la bun început să nu vă gândiți la mămăligă, asa că v-aș sugera, la varianta asta de pui cu ciuperci si smântănă, un piure de cartofi sau (soluția optimă, dacă ma întrebați pe mine) la un pilaf de orez cu bobul lung. Dacă mai e și basmati, e perfect. Nu trebuie decât să căliți în puțin ulei doua cești de orez (2-3 minute, nu mai mult), sa-l stingeți cu 4 cești de apa, să adăugați ceva sare și sa-l lăsați la fiert (acoperit!) până ce absoarbe tot lichidul. Singurul secret e ca toată operațiunea trebuie să aibă loc într-un vas cu fundul gros.

Cat despre vin, trebuie sa-mi recunosc iarăși slăbiciunea pentru neaoșa Fetească Albă atunci când vine vorba despre sosurile cu smântână. Din orice podgorie (nordică), numai seaca să fie!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Piept de curcan cu ciuperciPiept de curcan cu ciuperci și sos de vin cu smântână Pui cu costita si ciuperciPiept de pui cu costiță și ciuperci Pui cu ciuperci și smântânăPui moldovenesc cu (ciuperci și) smântână Portofele de curcan cu ciuperci si smantanaPortofele de curcan cu ciuperci și smântână

  • ciuperci, ciuperci cu smantana, pui, pui cu ciuperci, smantana, sote, tigaie

22 thoughts on “Piept de pui cu ciuperci și smântână”

  1. olivia 24/01/2011 at 13:21

    am incercat reteta cu o garnitura de pilaf basmati si a iesit foarte buna. mi a luat putin timp si am trecut o in caietul meu de retete

    Reply ↓
    1. Costachel 24/01/2011 at 13:27

      Asta e si garnitura mea preferata pentru reteta asta 🙂

      Reply ↓
  2. lucian 05/06/2011 at 12:11

    extraordinar de gustos

    Reply ↓
  3. Adrian 08/08/2011 at 19:09

    Foarte buna reteta dar sa stiti ca noi o mancam cu mamaliguta moale si merge foarte bine, cel putin pentru noi…
    Numai bine si multa sanatate

    Reply ↓
  4. costachel Post author09/08/2011 at 12:24

    Multumesc frumos 🙂

    Reply ↓
  5. simina 14/11/2012 at 18:23

    Am facut cu garnitura de cartofi copti…un deliciu!

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/11/2012 at 18:24

      De reținut! 🙂

      Reply ↓
  6. Stejar 25/02/2013 at 19:25

    Mestere imi ploua in gura numai cum am citit ce ai scris, i-am pus deja gand la pieptul dezosat din frigider si nu prinde maine seara. Am sa te mai citesc, imi place cum scrii. Mancarea e mancare, doar ca vorba lui Matache Macelarul, Mancatul asta nu e asa usor cum crede lumea !!!

    Reply ↓
  7. Ioana 28/06/2014 at 20:59

    Maestre nu cresc astia puii precum mananca ai mei pui cu ciuperci si smantana ! 🙂
    Numa’ bine si spor la toate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author30/06/2014 at 12:41

      Mulțumesc frumos, la fel 🙂

      Reply ↓
  8. Laura 19/07/2014 at 12:42

    Nu stiu ce smantana sa folosesc: lichida, foarte grasa?

    Reply ↓
    1. costachel Post author19/07/2014 at 16:08

      Smântână cât se poate de normală, pe la vreo 20-25% grăsime, numai că nu din cea cu mulți aditivi (chiar n-aș vrea să dau numele producătorilor a căror smântână se taie instantaneu la gătit sau, dimpotrivă, îngroașă sosul ceva de speriat). În general, dar fără a fi o regulă chiar absolută, cu cât e firma mai mare și mai cunoscută, cu atât smântâna e mai proastă. 🙂

      Reply ↓
  9. Surfer 03/09/2014 at 12:18

    Pai care unt? La “necesar” nu este trecut… Si cat folosim? 50-100-200 gr?

    Reply ↓
    1. costachel Post author04/09/2014 at 08:30

      Dacă doriți să folosiți 200 g pentru o simplă călire, nu vă pot împiedica (s-ar chema mai curând fierbere în unt, da-n fine…) Altminteri, la fel ca în cazul oricărei căliri în unt de pe lumea asta, 50 g sunt absolut suficiente 🙂

      Reply ↓
  10. Andreea 16/03/2015 at 15:34

    Cat de bine arata!! Abia astept sa gatesc 😀

    Reply ↓
  11. Dana 15/10/2016 at 15:58

    Cu ce se poate inlocui vinul alb?

    Reply ↓
    1. costachel Post author17/10/2016 at 11:38

      Cu supă sau, dacă nu si nu, cu apă, da-i păcat 🙂

      Reply ↓
  12. Florina 03/01/2017 at 22:15

    Pot prepara fără ceapa sau nu mai are savoare?

    Reply ↓
    1. costachel Post author08/01/2017 at 15:35

      Presupun că da, nu știu, n-am încercat. Oricum, din gust se pierde (măcar) un pic.

      Reply ↓
  13. Alina 09/03/2017 at 12:19

    A ieşit grozav ,vinul i-a dat o aromă deosebită …super!
    Baftă şi te asteptăm cu rețete la fel de bune ♡♡♡

    Reply ↓
    1. costachel Post author22/03/2017 at 07:39

      Mulțumesc!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved