• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Pinchitos, adică frigărui spaniole

Jun 15, 2011 costachel Frigarui, Rețete, Rețete cu carne de miel, Rețete cu carne de pasăre, Rețete cu carne de porc, Retete cu carne de vită, Rețete de fripturi 0


Pinchitos, adică frigărui spaniole

Despre aceste frigărui (Pinchitos, sau Pinchos Morunos) se crede că au fost introduse în bucătăria spaniolă de mauri. Numai că de-a lungul timpului s-a cam renunțat la carnea de miel (care se mai folosește și azi, dar mai rar) în favoarea porcului (în primul rând), vițelului și a puiului. Sunt considerate o specialitate tipică zonei andaluze, dar se mănâncă în toată Spania și reprezintă un punct important din meniul oricărui local de tapas și o atracție sigură a ieșirilor „la grătar”. Caracteristică pentru ele este marinarea prealabilă în ulei de măsline și un amestec de condimente (especias para pinchitos) care se găsește (în Spania!) gata preparat, dar poate fi făcut cu ușurință acasă de oricine are o colecție de condimente cât de cât bine pusă la punct.

Așadar, avem nevoie de

1 kg de carne (din genul „de grătar”, firește),
ulei de măsline,
2-3 căței de usturoi, zdrobiți,
1/2 linguriță de chimen, pisat,
1 linguriță de boia dulce,
1 lingură de oregano proaspăt, tocat (sau 1 linguriță din cel uscat),
1 lingură de cimbru proaspăt (sau, firește, 1 linguriță dacă-i uscat),
1/2 linguriță boia iute,
1/2 linguriță de piper,
1 vârf de cuțit șofran, dezlegat în două linguri de apă caldă.

La tehnologie nu prea am ce să vă spun, e clar că trebuie mai întâi să tăiați carnea cuburi, să o frecați bine cu ulei și amestecul de condimente (sarea nu aici, ea intervine în narațiune abia la sfârșit) și să o lăsați în frigider între 2 și 12 ore. Nu vă mai rămâne apoi decât să să o înfigeți în bețele de frigărui și să o puneți pe grătarul cu cărbuni.

Se servesc, de obicei, presărate cu pătrunjel sau coriandru tocat, cu pâine, cartofi, salate și așa mai departe, într-un cuvânt după buna plăcere a fiecăruia.

Și vă dați sper, seama, că la șiragul de condimente descris mai sus pot interveni lesne modificări. În primul rând, cantitațile firește că nu-s bătute în cuie. Apoi mai pot interveni destule substituiri și/sau adaosuri, fiindcă, de pildă, șofranul poate fi înlocuit cu curcuma, în loc de boia iute poate vreți tabasco, dacă-i miel poate prinde bine un pic de rozmarin, puiului îi place mai mult măghiranul, în fine, e destul loc de joacă și de secrete de familie.

Vinul? Păi debităm repede lecția clasică: alb sec la pasăre, rozé la miel, roșu ușor la porc, roșu zdravăn la vită. Toate seci, firește. Și nu-i o listă chiar bătută în cuie, dar despre asta am vorbit și vom mai vorbi.

S-ar putea să vă intereseze și:

Frigărui cu trei ardei grași Souvlakia. Adică frigărui grecești Frigarui de pui cu lămâie si șofranFrigărui de pui cu lămâie și șofran (Joojeh kabab) Frigarui marinate de porcFrigărui marinate de porc, cu miere, lămâie și oregano

  • amestec de condimente, curcuma, frigarui, gratar, miel, porc, pui, sofran, Spania, vitel

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved