O tare interesantă specialitate iraniană, aceste frigărui de pui cu lămâie și șofran. Se fac foarte simplu și aduc pe masă parfum oriental din belșug. De obicei se prepară din pui mici, însă e mai simplu pentru noi să le preparăm din piept dezosat. Dar să trecem în bucătărie, să vedem care-i treaba cu acest Joojeh kabab, c-om mai avea timp de povestit și după aceea.
Tăiați mai întâi carnea de pui în cuburi potrivite. Puneți-le într-un castron, presărați-le cu ceapa dată pe răzătoare, turnați zeama de lămâie, presărați piperul de cayenne și râșniți deasupra cât piper negru poftiți.
Frecați bine carnea cu marinata, acoperiți cu folie alimentară și puneți vasul la frigider, unde trebuie să stea măcar trei ore (sau peste noapte).
Țineți frigăruile în apă vreo jumătate de oră (dacă-s din cele de bambus). Încingeți bine grătarul.
Scurgeți bine carnea și înfigeți cuburile în frigărui. Puneți în marinata rămasă șofranul (plus ceva sare) și amestecați bine.
Frigeți, în fine, frigăruile de pui pe grătar, întorcându-le pe toate părțile și ungându-le des cu marinata de lămâie și șofran.
Când le serviți (cu orez, cu cartofi, cu ce poftiți), presărați-le cu pătrunjelul tocat și puneți alături câte un sfert de lămâie, să-și poată stoarce peste carne fiecare, dacă și cum vrea.
Dacă aveți la îndemână pui mici (vă povesteam la început), tăiați-i pe spinare cu o foarfecă de bucătărie, de o parte și de alta a șirei spinării, care trebuie eliminată. Aplatizați puiul, iar mai departe e la fel.
Și, lângă aceste frigărui de pui cu lămâie și șofran, ne vom turna în pahare, indiferent de ceea ce cred iranienii despre treaba asta, un vin alb, ușor și sec. Ce ziceți de o Zghihară lângă Joojeh kabab?
Sirienii de la macelaria halal de langa mine le au gata facute, adica marinate, nu insirate pe bete, nu am luat niciodata, daca asta e reteta nici nu merita sa iau, ca e simpla 🙂 cu primul pui (sau porc, shhh, dar daca merge vin, de ce nu) incercam. Sanatate!
Acuma nu știu ce condimente pun sirienii (că s-ar putea să fie și din altele), dar cu siguranță un pahar de vin o să meargă foarte bine. Că doar suntem creștini, ce Dumnezeu!
Sirienii de la macelaria halal de langa mine le au gata facute, adica marinate, nu insirate pe bete, nu am luat niciodata, daca asta e reteta nici nu merita sa iau, ca e simpla 🙂 cu primul pui (sau porc, shhh, dar daca merge vin, de ce nu) incercam. Sanatate!
Acuma nu știu ce condimente pun sirienii (că s-ar putea să fie și din altele), dar cu siguranță un pahar de vin o să meargă foarte bine. Că doar suntem creștini, ce Dumnezeu!
La Multi Ani!
Super reteta! o idee buna de a mai schimba gustul frigaruilor (noi mancam des) si ar merge si un documentar despre India langa ele :))
O reteta usor de urmat! Multumesc!