Ei, sigur ca-i vorba de o supa-crema si nimic mai mult dar, daca tot e vorba despre o reteta frantuzeasca, de ce sa nu-i folosim titlul original? Mancarea ramane aceeasi, foarte buna si foarte sanatoasa, fiindca nu intervine pe nicaieri pardalnica aia de faina prajita, care pica atat de greu la stomac. De altfel, trebuie sa recunosc ca unul din motivele care m-au determinat sa povestesc mai la vale supa asta a fost si acela de a va convinge sa folositi cartofi in loc de faina in supele-crema. Cine stie, poate-mi iese. Oricum, e o mancare usoara, deosebit de gustoasa si mai neobisnuita pentru noi romanii, asa ca, fie si numai din acest ultim punct de vedere, tot merita s-o incercati.
Pentru 4-6 persoane va trebuie 30 g unt, 1 ceapa mica tocata, 300 g ceapa verde, 225 g de cartofi, curatati si taiati cubulete, 600 g supa limpede de pui, 360 g de smantana, 2 linguri de zeama de lamaie, sare, piper alb.
Topiti untul intr-o cratita si caliti ceapa (adicatelea atat cea uscata, cat si cea verde, tocate) la foc foarte moale, timp de 10 minute, cu capacul pus. Adaugati cartofii si supa, acoperiti si fierbeti totul 30 de minute, la foc moale. Lasati sa se raceasca si treceti totul prin sita. Daca vreti sa serviti supa calda, puneti-o din nou in cratita, adaugati smantana, sarati si piperati. Incalziti la foc foarte moale, amestecand regulat. La sfarsit puneti zeama de lamaie. Daca o preferati rece, turnati-o intr-o supiera si adaugati smantana si lamaia. Acoperiti-o si lasati-o la frigider o ora. In ambele cazuri, inainte de a servi, presarati deasupra cozi de ceapa verde tocate foarte marunt. Daca aveti arpagic verde, e si mai bine, va fi mai elegant si mai fin.