• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Somon la cuptor cu legume

Jan 10, 2011 costachel Rețete, Rețete cu pește, Rețete cu somon 4


Pe franțuzește, somonul de mai la vale se cheamă „saumon en papillotte”, dar cum la noi „papiota” este strâns și indisolubil legată de ața de cusut, am preferat titlul ăsta fiindcă mi s-a părut mai explicit. Altminteri da, e un somon la cuptor, dar în folie (de aluminiu, de data asta), în genul preparațiilor recomandate și de Jamie Oliver prin emisiunile sale. Însă lucrul cel mai important din narațiune este ca vom vorbi despre o rețetă absolut grozavă, care se face tare simplu și care îi va bucura nespus inclusiv pe cei care nu-s deloc mari amatori de pește (am eu un caz foarte apropiat!).

Pentru 2 persoane va trebuie

500 g felii de somon,
1 morcov, nu prea mare,
1 ceapă mică,
1 roșie,
usturoi după gust (dar de la 2 căței în sus!),
zeama de lămâie,
verdeață (mărar&pătrunjel),
ulei (preferabil extravirgin de măsline),
sare și piper.

Și, desigur, trebuie sa aveți la îndemână și un sul de folie de aluminiu.

Începeți prin a pregăti marfa: somonul se dezgheață (dacă-i cazul), se presară cu sare și se lasă la îndulcit vreo oră.

Se curăță toate legumele și verdețurile, morcovul se taie julienne, se opărește 2 minute în apă clocotita și sărată, se lasă la scurs. Ceapa se toaca năprasnic de mărunt, roșia se taie felii subțirele, iar din pătrunjel și usturoi faceți dumneavoastră ceea ce se cheamă persillade (adică le tocați împreună foarte fin).

Rupeți din staniol atâtea dreptunghiuri câte bucăți de somon aveți. Ungeți-le bine cu ulei, ungeți și bucățile de pește, puneți-le cate una în mijlocul foliei destinate fiecăreia, așezați deasupra fâșii de morcov și tocătura de ceapa, un fir de mărar, o felie de roșie, garnisită cu persillade, mai picurați puțin ulei și câțiva stropi de zeama de lămâie, sărați, piperați și închideți cu grija pachețelele (nu foarte strâns, să aibă loc aburii unde să se formeze, iar marginile trebuie sigilate cu multa grijă).

Odată ajunși aici, rețineți mai întâi că le puteți lasă, chiar și peste noapte, în frigider (tare-mi place opțiunea asta!) sau le puteți pune direct în cuptorul încins dinainte pe la 200ºC (foc mijlociu, adică). Timpul exact de coacere depinde de dimensiunile feliilor de somon dar, ca idee, bucățile din imagine, groase de vreo 2 cm, au fost gata în 20 de minute.

Variante? Păi în primul rand ați putea elimina ceapa și folosi praz în locul ei (tăiat fâșii subțiri, de aceeași dimensiune cu julienne-ul de morcovi și opărit separat). Sau ați putea încerca și alte legume, precum ardeiul gras, feniculul ori ce altceva vă place și credeți că se potrivește. Somonul poate fi, desigur, înlocuit și cu alți pești, după cum data viitoare am să înlocuiesc folia de aluminiu cu cea de pergament (sau de copt, după cum o prezintă supermarketurile), ceea ce va muta nițel rețeta noastră dinspre fierbere spre coacere. Cum o fac, cum vă anunț.

Garnitura? Eu am pus alături niște cartofi natur, stropiți cu sos maitre d’hotel (unt topit bătut cu zeama de lămâie, sare, piper și pătrunjel tocat), dar firește că ați putea opta pentru orez, să zicem.

Cât despre vin, alb, sec, rece și Aligoté. De la Gramma, dacă se poate.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Somon la cuptorSomon la cuptor cu roșii uscate, rozmarin și usturoi Somon la cuptor cu piure de cartofi si hreanSomon la cuptor cu piure de cartofi și hrean Crochete de somon cu crema de ardei grasCrochete de somon cu cremă de ardei gras Rulouri de somon cu mere și ridichi

  • ceapa, cuptor, folie alimentara, lamaie, legume, morcovi, peste, praz, somon

4 thoughts on “Somon la cuptor cu legume”

  1. elia 18/01/2014 at 12:50

    Buna..
    Delicioasa reteta mai ales am ras cu lacrimi de expresia
    “….napraznic de marunt!!!!”
    Deci, o reteta…NAPRAZNIC DE BUNA !!!

    Reply ↓
    1. costachel Post author18/01/2014 at 13:07

      Năprasnic de mult mă bucur că ți-a plăcut 🙂

      Reply ↓
  2. roxana 24/06/2014 at 19:09

    Delicios! A iesit foarte bun si apreciez din cale-afara faptul ca se face repede repede!!!!

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/06/2014 at 09:45

      E în întregime meritul executantei 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved