De fapt titlul ar fi trebuit să fie un pic altfel, în sensul că nu va fi vorba în continuare de un somon la cuptor cu garnitură propriu-zisă de piure, ci de o preparație nițel mai altfel (și tare gustoasă!), în care compoziția de cartofi acoperă peștele, împiedicându-l pe acesta să se usuce, prilej cu care se va și gratina un pic. Dar, în fine, mai bine să trecem la treabă, să vedem mai exact despre ce-i vorba.
4 fileuri de somon, 4 cartofi, fierți în coajă, curățați și zdrobiți, 4 linguri de ulei de măsline (sau 80 g unt), 4 linguri hrean conservat (sau după gust), sare și piper, 50 g unt, plus încă puțin, pentru uns tava spanac pentru garnitură (bine spălat și uscat).
Încălziți cuptorul la 200ºC. Faceți un piure din cartofi, ulei/unt, hrean, sare și piper. Împărțiți echitabil compoziția peste fileurile de somon și puneți-le în tava unsă cu unt. Coaceți timp de 15-20 de minute (verificați dacă peștele e gata).
Încingeți o tigaie destul de mare, topiți în ea 50 g de unt și sotați un pic spanacul (cât să se înmoaie). Repartizați-l în 4 farfurii, puneți câte o felie de somon și serviți imediat (eventual cu puțină lămâie sau oțet balsamic, că vor unii musai ceva acru pe lângă pește).
Și să nu uit: preparația asta poate fi făcută și din timp, în sensul că somonul poate fi copt dinainte și pus și el în tigaie când au venit musafirii (înainte de spanac), să se încălzească.
Vinul pentru al nostru somon la cuptor? Alb, sec, rece și, de preferință, Aligoté, că el rămâne preferatul peștelui cam în orice împrejurare.
Bun somonul si sanatos! 🙂 garnitura imi place, ca noi suntem mari mancatori de cartofi :)) parca satura mai bine decat alte legume alaturi…