O rețetă de somon la cuptor extrem de simplă și, în ciuda faptului că-i lejer fițoasă (cu pomodori secchi, dragă!), este chiar foarte bună și nu cred câtuși de puțin c-ar trebui să apară în farfurie doar cu prilejul vreunei mese festive, cu musafiri care de care mai pretențioși. Dar, în fine, dumneavoastră știți cel mai bine când va fi cazul să o faceți (sau nu), așa că puteți să nu-mi luați în considerare opinia că somonul ăsta e mai curând potrivit pentru o masă de duminică, în familie.
Cert este însă că pentru a transforma în realitate această rețetă desomon la cuptor aveți nevoie, pentru 2 persoane, de
2 fileuri de somon (cam 200 g bucata), 2 căței de usturoi, 100 g roșii uscate (în ulei), 2 fire de rozmarin proaspăt, ulei (de preferință extravirgin) de măsline, sare și piper.
Încingeți cuptorul la 200ºC.
Scurgeți și mărunțiți roșiile, curățați și tocați usturoiul și rozmarinul, amestecați-le pe toate într-un castronel.
Spălați feliile de somon, uscați-le, sărați-le și piperați-le. Puneți un pic de ulei într-o tigaie și prăjiți peștele cam 2 minute pe fiecare parte.
Puneți-le într-o tavă unsă, tartinați-le cu mixtura de roșii, usturoi și rozmarin. Băgați bucățile de somon la cuptor, unde trebuie să stea cam 8 minute.
Secrete? Bineînțeles că, la fel ca la orice rețetă atât de simplă, totul depinde în primul rând de calitatea materiei prime. Așa că n-are rost, de pildă, dacă n-aveți rozmarin proaspăt, să încercați să-l înlocuiți cu praf de rozmarin uscat, că-i păcat.
Cât despre vin, cam orice alb sec și vioi o să se împace foarte bine cu această variantă de somon la cuptor. Ba chiar și un rosé proaspăt s-ar putea să fie cât se poate de potrivit.
Este cea mai buna reteta de somon incercata! Combinatia de arome este perfecta!
Tot meritul aparține executantei 🙂