Dacă sunteți fani ai muzicii country, cu siguranță ați auzit de Trisha Yearwood. Sau poate măcar de soțul ei, Garth Brooks. Dacă nu, asta e, ideea era că Trisha a scos deja două cărți de bucate (Georgia Cooking in an Oklahoma Kitchen: Recipes from My Family to Yours, apărută în 2008 și Home Cooking with Trisha Yearwood: Stories and Recipes to Share with Family and Friends, în 2010), fiind deja o prezență notabilă pe lista celebrităților care nu numai că se descurcă în bucătărie, dar reușesc să le dea idei și altora. Și, cum recent am avut ocazia să răsfoiesc ce-a de-a doua lucrare, mi-am zis că n-ar fi rău să vă povestesc și dumneavoastră o rețetă de-acolo. Adică, așa cum deja ați dedus din titlu, versiunea ei de pui piccata. Mie mi s-a părut interesantă, așa că pot s-o recomand tuturor, nu doar iubitorilor genului de muzică ce i-a făcut celebri pe cei doi soți. În fond, e treaba fiecăruia ce muzică ascultă la masă, nu?
Acest fel de mâncare este rezultatul unei colaborări între doi oameni care nici măcar nu s-au întâlnit vreodată! Este vorba despre vecina lui Beth, Hope Kozma, și un prieten din Monticello, Georgia, Workman Stone. Ambii fac un pui piccata absolut delicos, așa că am luat ce a fost mai bun de la fiecare. Iar dacă nu vă plac caperele, le puteți înlocui, pentru o alternativă gustoasă, cu mazăre verde congelată.
Pentru 4-6 porții:, ¼ ceașcă ulei de măsline, 2 ouă mari, ½ ceașcă făină, ½ ceașcă parmezan ras, ½ kg piept de pui, fără oase și piele, feliat, 5 linguri unt, ½ linguriță usturoi tocat, 1 ceașcă supa de pui, 1 borcănel de 100 g capere (trebuie clătite și scurse), 1 lingura de suc proaspăt de lămâie, 1,5 linguri de oțet de vin alb, 2 linguri pătrunjel proaspăt tocat.
Încălziți uleiul de măsline într-o tigaie mare, la foc potrivit.
Bateți ouăle într-o farfurie adâncă. Într-un vas separat, amestecați făina cu parmezanul. Treceți bucățile de pui prin ouă și apoi prin amestecul de făină și brânză.
Adăugați 2 linguri de unt peste uleiul încălzit și, atunci când se topește, puneți pieptul panat în tigaie. Prăjiți 3-4 minute pe fiecare parte, până când se rumenește frumos. Puneți carnea deoparte, pe un platou.
Adăugați în tigaie restul de 3 linguri de unt și usturoiul. Căliți timp de 30 de secunde, cu grijă să nu-l ardeți. Stingeți cu supa de pui, adăugați caperele și amestecați. Fierbeți totul timp de 3-5 minute, până când sosul scade la jumătate. Adăugați atunci zeama de lămâie și oțetul.
Când începe să fiarbă din nou, puneți carnea înapoi, acoperind-o bine cu sos. Puneți capacul și mai fierbeți 8-10 minute, la foc mijlociu, până când sosul se mai îngroașă, iar puiul este fiert. Presărați pătrunjel tocat și serviți.
În cazul în care sosul vi se pare prea agresiv, înlocuiți oțetul cu 1/2 cană vin alb.
De la Beth: Dacă utilizați piept de pui netăiat, aplatizați bucățile cu un cioacan de carne, să obțineți o grosime uniformă.
Cât despre ce-nseamnă piccata în rețetele italiene originale, vom mai vorbi, sper, altădată și mai pe larg, că doar n-au intrat zilele-n sac. A, iar Beth este sora cântăreței. Na, că uitam să vă spun!
Am facut (fireste, dupa o alta reteta) piccata din cotlete de miel. Acum na, poate italienii au comentat ca nu asa se face (sunt mari carcotasi), zic de piccata mea. Dar tare buna a fost, daca va faceti curaj sa incercati odata cu cotlete micute de miel, ce pot sa zic, o sa imi faceti pofta, ca la noi, momentan, mai usor cu carnea ca se varsa clapele, vorba aia.
Asteptand sa inceapa Germania Portugalia am zis sa fac ceva mai usurel si cum reteta asta o aveam pastrata in folderul rapide am zis sa o incerc. Oh my, un raport fantastic timp gust, absolut delicioasa. 10x again pentru inspiratie .
Cântă bine Trisha Yearwood, nu? 😀 Acuma, serios, rețeta ei de pui piccata chiar mi s-a părut cea mai reușită din carte și de asta am selectat-o. Mă bucur foarte mult că ți-a plăcut 🙂
Am facut (fireste, dupa o alta reteta) piccata din cotlete de miel. Acum na, poate italienii au comentat ca nu asa se face (sunt mari carcotasi), zic de piccata mea. Dar tare buna a fost, daca va faceti curaj sa incercati odata cu cotlete micute de miel, ce pot sa zic, o sa imi faceti pofta, ca la noi, momentan, mai usor cu carnea ca se varsa clapele, vorba aia.
Sanatate!
Asteptand sa inceapa Germania Portugalia am zis sa fac ceva mai usurel si cum reteta asta o aveam pastrata in folderul rapide am zis sa o incerc. Oh my, un raport fantastic timp gust, absolut delicioasa. 10x again pentru inspiratie .
Cântă bine Trisha Yearwood, nu? 😀 Acuma, serios, rețeta ei de pui piccata chiar mi s-a părut cea mai reușită din carte și de asta am selectat-o. Mă bucur foarte mult că ți-a plăcut 🙂