Rețeta asta de pui cu susan și sos dulce-acrișor am descoperit-o acum vreo 15 anișori, pe vremea când Bogdan și cu mine tare am fi vrut să gătim chinezește, dar nu prea aveam de unde și cum sa ne procurăm ingredientele (când văd azi în hypermarketuri sos de soia de măcar 2-3 feluri…). Așa că nu, nu prea e chinezărie mâncarea de mai la vale, dar e foarte gustoasă și sunt ferm convins că amatorii de sosuri dulci-acrișoare îmi vor mulțumi
Așadar:
8 ciocanele de pui (sau poate 4 pulpe întregi), 1 ceapă mare, 1-2 căței de usturoi, 1-2 roșii, 3 linguri de zahăr pudră, 100 g ananas din compot, 1 lingură de amidon alimentar din porumb, 1 lingură de oțet, 2 linguri de boabe de susan (prăjite puțin, în prealabil, într-o tigaie antiaderentă, pe sec), 3 linguri de ulei (de floarea soarelui sau de porumb, nu de măsline), sare și piper.
Curățați și tocați ceapa și usturoiul. Opăriți roșia, dați-i jos pielița, tăiați-o cubulețe Tăiați și ananasul, dacă-i cazul.
Încălziți uleiul într-o cratiță corespunzătoare și rumeniți carnea pe toate părțile. Adăugați ceapa, usturoiul, zaharul, roșia și ananasul. Prăjiți totul cam 10 minute, amestecând regulat.
Micșorați focul, adăugați amidonul amestecat bine cu oțetul, puneți capacul și mai fierbeți timp de 25 de minute, timp în care mai stropiți din când în când carnea cu sosul format.
Când e gata, scoateți carnea, puneți-o pe farfurii, turnați sosul (eventual trecut prin sită) peste ea și presărați susanul rumenit. Simplu, nu?
Puteți servi acest pui cu susan și sos dulce-acrișor cu orez, dar și cu piure. Cât despre vin, știu ca-i dificil, dar aș încerca un demisec mai aromat: Pinot Gris, Traminer, cam pe-acolo…