Dintre multele rețete de pui cu conopidă care există pe lumea asta, am ales-o pe cea de mai jos pentru că se face foarte repede și este extraordinar de bună și de fină. Coaja rasă a lămâii îi da un parfum grozav și singura problemă de care trebuie să aveți grijă este legată de timpul de fierbere al conopidei, care conopidă trebuie să rămână ușor crocantă (dacă ați trecut-o din fiert, ce mai la deal, la vale, nu mai e bună). În rest, orice debutantă în arta culinară se poate apuca de aceasta rețetă, fiindcă de-a dreptul banală (mă refer la simplitatea execuției, nu la gust!).
Hai să vedem ce ne trebuie pentru 4 persoane:
1 pui, 1 conopidă măricică, 200 g smântână groasă, 100 g unt, 1 lămâie, 1 legătură de pătrunjel, sare, piper.
Curățați puiul, decupați-l, sărați-l, piperați-l și rumeniți-l repede pe toate fețele într-o cratiță cuprinzătoare. Când e gata operațiunea, puneți capacul și lăsați-l la înăbușit vreo 20 de minute (sau mai mult, dacă e pui de curte).
În timpul asta fierbeți conopida, desfăcută în buchețele, în apă sărată (sau, și mai bine, în aburi), având grija, repet, să rămână ușor crocantă.
Radeți coaja lămâii (ați spălat-o, da?), stoarceți-o fără milă și amestecați totul (adică zeamă plus coajă) cu smântâna.
Spălați pătrunjelul, uscați-l, curățați-l și tocați-l mărunt.
Când e gata puiul, adăugați conopida și smântâna parfumată, amestecați cu grija, lăsați mâncarea să mai dea 2-3 clocote, reglați din sare și piper, stingeți focul, presărați pătrunjelul, beți un pahar de vin, că-l meritați, și serviți. Cu orez, cu piure, cu paste, cu ce doriți dumneavoastră.
Vinul? Unul la fel de fin și de elegant, așa cum numai un Chardonnay reușit poate să fie.