Un dulce usor si racoritor care, datorita ingredientelor, se poate prepara in orice anotimp. Cum nu mai are rost sa va spun ca-i foarte bun (fiindca, altminteri, ce-ar cauta el aici?), sa ne apucam de treaba, ca-i simplu si rapid.
Pentru 4 persoane ne trebuie 250 ml lapte, 250 ml smantana proaspata, 3 galbenusuri, 80 g zahar, 80 g alune de padure rasnite, 1 baton de vanilie, 15 g de gelatina, iar pentru decor 1 lingura de alune de padure curatate, 100 g zahar, ulei (de migdale ar fi optim, vedeti daca mai aveti prin camara! ).
Inmuiati gelatina in apa rece. Faceti o crestatura longitudinala, de la un capat la altul, in batonul de vanilie, puneti-l in lapte si dati in clocot. Stingeti focul, puneti capacul si lasati-l in pace 3 minute. In timpul asta, amestecati intr-un castron galbenusurile cu zaharul si adaugati laptele strecurat, turnat in fir subtire. Transferati amestecul intr-o cratita si incalziti-l la foc moale cateva minute (nu trebuie sa fiarba!), amestecand tot timpul, pana cand crema incepe sa lipeasca de lingura. Stingeti focul, adaugati gelatina scursa bine si amestecati pana cand se dizolva complet. Strecurati din nou, adaugati alunele rasnite si lasati compozitia sa se racoreasca. Transformati smantana (care trebuie sa fie foarte rece) in frisca si amestecati-o cu crema, in momentul in care aceasta incepe sa se inchege. Turnati compozitia intr-o forma mare, sau in 4 mai mici, bagati la frigider si, timp de 3 ore, uitati de ea.
Cam cu jumatate de ora inainte de momentul servirii, puneti pe foc o craticioara ce contine cele 100 g de zahar si 50 ml apa. Fierbeti, fara sa amestecati, pana cand obtineti un caramel blond. Luati de pe foc, adaugati alunele, tavaliti-le bine si transferati-le rapid pe o folie de aluminiu alimentar, unsa cu ulei. Inainte de a pune desertul pe masa, transferati bavarezul pe platou sau pe farfurii si garnisiti-l cu alunele caramelizate.
Ce bem? Sampanie, daca-i o masa festiva, eventual un vin dulce, bun si rece (ce ziceti de o Grasa de Cotnari, dar de colectie?!), iar copiilor dati-le suc, sa nu se naraveasca de mici.