Rar, rar de tot sunt folosite în bucătăria românească alunele de pădure. Atât de rar încât tind chiar să devină o delicatesă, în ciuda faptului că ele cresc bine-mersi pe plaiurile mioritice de când hăul și dudăul. Iar asta nu a făcut decât să ajute arahidele (care, culmea!, au ajuns deja sa fie cunoscute dumnealor sub denumirea, altminteri teribil de incorectă, de alune) sa acapareze piața. Dar, mă rog, exista drame gastronomice mai grave în România, așa că haideți mai bine să revenim la crema noastră cu alune.
Presupunem iar că vor fi 4 persoane la masă, așa că vă trebuie, pentru cremă,
400 ml lapte, 100 g alune de pădure, curățate și prăjite, 1 lingură de cremă de ciocolată cu alune de pădure (Nutella sau Finetti, de-un paregzamplu), 80 g de zahar, 40 g de făină, 2 gălbenușuri, sare,
iar pentru garnitură (ca să zic așa),
150 g alune de pădure, tot curățate și prăjite, 150 g zahăr, zeama de la o jumătate de lămâie, ulei vegetal.
Amestecați cu telul într-o cratiță gălbenușurile cu 4 linguri de lapte, zahărul, crema, făina și puțină sare, până când obțineți un amestec omogen, fără nici un fel de cocoloașe.
Puneți cratița la foc mic, adăugați restul de lapte în fir subțire, amestecând non-stop, până când crema dă în clocot. Stingeți flacăra și lăsați-o sa se răcorească (compoziția, nu flacăra!), amestecând din când în când.
Râșniți alunele în mașina de tocat nuci (sau pisați-le cat mai fin posibil, într-un mojar) și adăugați-le la cremă cât timp aceasta este caldă încă. Când s-a răcit, băgați-o la frigider, ca trecem la etapa cu numărul doi.
Topiți zaharul într-o crăticioară la foc foarte mic, adăugați zeama de lămâie, alunele întregi și amestecați până când zaharul se caramelizează. Vărsați compoziția pe o placă unsă cu puțin ulei și nivelați-o la o grosime de circa 1 cm.
Înainte de a se răci, faceți cu vârful unui cuțit niște crestături adânci, în forma pe care o doriți. Când se răcește bine zahărul, despărțiți bucățile. Scoateți crema din frigider, turnați-o în patru cupe, ornați cu garnitura pregătită și serviți.