Da, iubiții mei cititori, o gelatină de cireșe, adică un desert răcoritor, cu fructe de sezon; oare ar putea fi ceva mai potrivit acuma? Taman au apărut cireșele alea mari, adevărate, nu prăpăditele de mai (n-am nimic împotriva lor, da-s bune numai fiindcă-s primele), așa că e timpul să treceți la treabă. Albe sau roșii, nu contează ce-ați găsit în piață, cărnoase să fie. Iar dacă deja le-ați cumpărat, hai să mergem direct în bucătărie.
Pentru 4 persoane pregătiți
400 g de cireșe, 500 ml suc de cireșe (mai bine stoarceți și filtrați, decât să cumpărați vreo bazaconie), 4 linguri de zahar, 10 g gelatină.
Pentru cremă, mai adăugați dumneavoastră
3 gălbenușuri, 300 g smântână, 50 g zahar, 1/2 linguriță esență de vanilie, sare.
Cât despre decor, vor fi suficiente niște ștraifuri de coaja de lămâie (numai partea galbenă, firește), dar firește că nu e singura opțiune pe lumea asta.
Spălați cireșele, dați-le sâmburii afară (încercând să le păstrați cat mai întregi). Împărțiți-le în mod egal în 4 forme mici de budincă (sau în cești, dacă n-aveți încotro).
Puneți gelatina la înmuiat, în apa rece, într-un vas. Într-o crăticioară, puneți sucul de cireșe, zahărul și încălziți totul pe foc moale (nu trebuie să fiarbă!). Scurgeți bine gelatina și dizolvați-o complet în sucul cald. Închideți focul și lăsați să se răcorească, apoi vărsați compoziția în forme, peste cireșe, în așa fel încât să le acoperiți complet. Puneți-le apoi la frigider, unde trebuie să stea cel puțin 6 ore (sau până când gelatina s-a întărit bine de tot).
În acest timp preparați crema. Într-un castron bateți cu telul gălbenușurile cu zaharul și cu un strop de sare. Când e gata, turnați smântâna puțin cate puțin. Puneți amestecul rezultat într-o cratiță și încălziți-l, la foc moale, timp de circa 20 de minute, amestecând tot timpul cu o lingură de lemn și având grija să nu clocotească.
Stingeți focul și adăugați esența de vanilie. Lăsați-o să se răcească, amestecând din când în când, ca să nu se formeze o pelicula deasupra. Acoperiți cu folie transparentă și țineți crema la frigider până în momentul folosirii.
Înainte de a servi, băgați formele câteva clipe în apă fierbinte (nu mai trebuie să spun că apa nu trebuie să atingă gelatina, nu-i așa?), uscați-le cu un prosop și răsturnați conținutul pe farfurioare sau (și mai frumos) în niște cupe largi. Turnați crema cu lingura de jur-împrejur și garnisiți cu coaja de lămâie
Vin? Nu știu ce să zic, în mod normal ar trebui să vă recomand o Busuioacă dulce, dar sunt atâtea de pe Dealurile Chimiei, încât mi-e frică…