• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Tartă cu ciocolată

Jul 15, 2008 costachel Rețete, Rețete de dulciuri 5


Iaca o tartă cu ciocolată foarte ușor de făcut, gustoasă și care vă va aduce numai complimente din partea comesenilor încântați. Nu credeți? Ia să vedem cam ce vă trebuie ca să faceți un desert care să sature 4 oameni.

Aluatul

200 g făină;
110 g de unt;
2 linguri zahăr pudră;
2-3 linguri apă rece;
3 lingurițe de sare.

Umplutura

250 g ciocolată neagră (menaj);
3 gălbenușuri;
200 g smântână proaspătă;
5 pahare de lapte;
2 linguri de cacao.

Preparația

Tăiați 100 g de unt în bucățele mici. Amestecați într-un castron făina, sarea și zaharul. Amestecați bine, adăugați untul rece, frământați rapid cu vârful degetelor, adăugați treptat apa, faceți din aluat o minge, înveliți în folie de plastic alimentar și puneți în frigider, să stea acolo măcar 1 oră.

După ce-a trecut timpul, scoateți aluatul și întindeți-l cu sucitorul pe planșeta presărată cu faina. Ungeți cu unt o forma rotundă de tarta, puneți binișor aluatul, înțepați-l din loc în loc cu o furculiță, așezați deasupra o foaie de pergament, presărați ceva boabe de fasole și băgați totul la cuptor pentru 10 minute.

Scoateți, eliminați pergamentul și fasolea, lăsați să se răcorească, dar mențineți cuptorul aprins, că veți avea nevoie de el bine încălzit.

Ca să nu vă plictisiți cât se produce prima coacere, turnați într-o cratiță smântâna și laptele, dați într-un clocot, luați vasul de pe foc și adăugați ciocolata tăiată bucățele. Amestecați bine și, când ați obținut un amestec perfect omogen, vărsați compoziția într-un alt vas, rece, și lăsați-o în pace câteva minute. Adăugați gălbenușurile unul câte unul, amestecând neîncetat cu un tel.

(Dacă vreți, puteți parfuma crema cu rom, vanilie, sau cu orice altceva vă place sau credeți de cuviință.)

Turnați crema peste aluat și puneți tava din nou în cuptor, să mai stea 10-15 minute. Lăsați tarta să se răcorească înainte de a scoate din formă.

Cu puțin timp înainte de servire, presărați-o cu cacao și, eventual, decorați-o cu frișcă.

Cât despre băutură, eu n-aș bea vin, ci un păhărel de vișinată, că ciocolata se înțelege bine cu fructele. Dar dumneavoastră faceți ce vreți (adică beți ce vă place!).

S-ar putea să vă intereseze și:

Tartă cu brânză de vaci, piersici și ciocolată Tartă cu ciocolată, banane și nuci Tartă cu mere Tarta cu brânză de vaci, cacao și portocale

  • ciocolata, crema, desert, dulce, lapte, oua, reteta, smantana, vanilie

5 thoughts on “Tartă cu ciocolată”

  1. ursuandreea 12/04/2010 at 14:27

    Într-una din zilele în care nu mai știam ce să gătesc am dat peste acest blog. Nu m-am putut abține și-am făcut penne gratinate cu ciuperci. Mmmm… foarte bune!
    Acum tarta e la cuptor și am o nelămurire: cât înseamnă mai exact 5 pahare de lapte? Că paharele variază în volum de la caz la caz. Eu am pus un litru și mă bate gândul c-am exagerat :)). E încă moale compoziția… o mai las o idee și-o scot, sperând că se întărește cumva răcindu-se.
    Felicitări pentru blog și pentru scriitură, ambele savuroase!

    Reply ↓
  2. Costachel 13/04/2010 at 06:54

    Of, tare greu e de raspuns la intrebarea asta in cateva randuri… Promit sa scriu cat de curand un text mai mare pornind de la intrabarea ta, ca demult vreau sa-l comit. Dar pe scurt, da, paharul e considerat de obicei ca are 200 ml, in concluzie un litru e corect. Iar in cazul de fata, crema trebuie sa fie onctuoasă, daca se intareste prea tare nu mai are haz (cel putin dupa gustul meu 🙂 )
    Si, fireste, astept cu nerabdare sa-mi spui cum ti-a iesit!

    Reply ↓
  3. ursuandreea 13/04/2010 at 08:04

    După ce a stat ceva mai mult în cuptor, pentru că nu părea să se închege, m-am gândit cu capul meu (cam sărac în informații despre proprietățile substanțelor) că, dacă nu i-a plăcut la cald, poate i-o plăcea la rece. Așa că a făcut cunoștință cu frigiderul vreo oră.
    Rezultatul? Un blat foarte bun (din făină integrală) și o cremă bună la gust, tare pe margini, moale pe la mijloc. 🙂
    Puțin off-topic: ai cumva un sfat în dilema mixer, mixer vertical sau blender?

    Reply ↓
  4. Costachel 13/04/2010 at 08:39

    Uf, e bine, ca daca se intarea prea tare era mai mult pasca decat tarta 🙂 Si daca zici ca merita s-o mai faci, tine minte ce-ai facut si data viitoare poti s-o reglezi mai bine (din timpul de coacere, din cantitatea de lapte, din numărul de gălbenuşuri, din aromele pe care le bagi crema etc. etc.) Fiindca pe-aici vine cumva raspunsul la intrebarea ta initiala: in bucataria de acasa numarul variabilelor e intotdeauna prea mare, asa ca orice reteta e doar un punct de plecare. Fixe sunt doar retetele din restaurante (sau ar trebui sa fie) fiindca acolo trebuie sa te incadrezi in timp, costuri si calitate. Discutia e mult mai larga, dar ideea de baza e una singura: gatitul in restaurant şi facutul mancarii acasa sunt doua meserii complet diferite, fiecare cu avantaje si dezavantaje.
    Cat despre mixere, depinde. De cat de multe portii trebuie sa faci, de buget, de cate petreceri dai si, nu in ultimul rand, care-s operatiile pe care vrei sa le automatizezi. Si atata vreme cat nu-s ferm convins ca mi-am rezolvat mie insumi problema asta intr-un mod corespunzator, ma abtin de la dat sfaturi. Cel mult o sugestie: uita-te si la sculele alea de le vezi si prin emisiunile lui Jamie, de obicei numite generic food processor, de seamana cu un bol pus pe o cutie patrata (dar asta nu-i musai). Costa sensibil mai mult, dar motorul e incomparabil mai zdravan, viteza de rotatie e constanta, in general totul e de calitate mai buna, si ocupa si mai putin loc.

    Reply ↓
  5. ursuandreea 13/04/2010 at 08:47

    Îți mulțumesc pentru răspunsul prompt și destul de elaborat :). Probabil că la magazin o să-mi ia ceva timp să decid.
    În mod sigur mai fac tarta. În afara problemei cu crema, mi s-a părut ușor de făcut și gustoasă.

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • costachel on Salata (de) Boeuf
  • Gurmăndel on Salata (de) Boeuf
  • George Budacea on Dr. ing. Gheorghe Anghel – un mare oenolog
  • costachel on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)
  • Timi on Desertul lui Kemal Pașa (Kemalpașa tatlisi)

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved