Desigur că, pentru excelenta preparație de mai la vale, nu trebuie să vă aduceți puiul de la Madrid sau Barcelona. Nu, vorbim doar despre o rețetă spaniolă de piept de pui, cu sos de roșii, ardei, chorizo și măsline, care demonstrează încă o dată că ibericii, în afara faptului că sunt foarte pricepuți în bucătărie, iubesc la nebunie ardeii grași și nu prea scapă niciun prilej de a strecura ceva felii de chorizo prin mâncăruri ori de câte ori au ocazia.
Ce ne trebuie?
750 g piept de pui, dezosat și fără piele, 2 ardei grași roșii tăiați bucățele, 2 ardei grași galbeni, tot așa, 500 g roșii, curățate de pieliță și tocate cât de mărunt,
încă 4 roșii, tot curățate, dar tăiate cubulețe, 2 cepe, tocate mărunt, 3 căței de usturoi, zdrobiți, 125 g măsline negre, cu sâmburii scoși, 1 pliculeț de șofran, 2-3 crenguțe de cimbru, 250 g chorizo, tăiat rondele, 1 lingură de ulei de măsline, sare, piper.
Încălziți uleiul într-o tigaie și rumeniți ușor bucățile de piept de pui, pe toate părțile. Dați deoparte, sărați, piperați.
Puneți într-o cratiță cu pereții groși, ardeii, roșiile, ceapa, usturoiul. Când încep să fiarbă, adăugați pieptul de pui, măslinele, cimbrul, șofranul și feliile de chorizo. Sărați, piperați, acoperiți cratița și fierbeți totul, la foc moale, între 45 și 60 de minute, în funcție de cât de mari sunt bucățile de carne.
Eventual, puteți pune totul într-un vas care merge la cuptor, pe care să-l acoperiți cât mai etanș cu o folie de aluminiu. Scăpați de statul lângă aragaz, lucru deloc de neglijat vara, dar firește că și timpul de coacere se va mări corespunzător.
Ca variante, mai întâi s-ar putea să fiți tentați (eu am fost!) să turnați 1 păhărel de vin înainte de pune mâncarea pe foc. Puțin pătrunjel pus la sfârșit va aduce cu el puțină prospețime, iar chorizo-ul am să-l înlocuiesc data viitoare cu vreun cârnat neaoș (poate Pleșcoi?), ca să românizez un pic preparația.
Cât despre vin, cu siguranță unul roșu. Nu prea greoi, nici prea taninos (că-i vorba, totuși, despre un piept de pui aicea). Un Merlot să fie oare?
Foarte misto reteta dar (pai nu pot fara, ce sa fac) nu as folosi piept ci alte bucati de pui, parerea mea, fireste, nu contrazic reteta. dar e de facut cat mai am ierburi proaspete in geam. Si daca o fi cabanos si nu chorizo, asta e.
Faza e ca eu nu prea cumpar pui din comert, aproape deloc, daca as face cu bucati de pui de tara ar trebui nitel fiert inainte si pe urma as pune la cuptor si nici cabanos nu prea iau, sa vad daca mai gasesc prin vecini carnati de casa (poate chiar de vanat).
Numai ca in cazurile de mai sus nu o sa il mai cheme pui spaniol, este?
Sunt ferm convins ca reteta de mai la deal e, de fapt, o varianta mai moderna, adaptata la pui de hypermarket, dar la origine tot cu pui adevarat era. Cu bucați din toată orătania 🙂
Cat despre denumire, daca s-ar chema pui cu ardei si rosii, chiar nu m-ar deranja… Spaniol doar pentru musafiri 🙂
Foarte misto reteta dar (pai nu pot fara, ce sa fac) nu as folosi piept ci alte bucati de pui, parerea mea, fireste, nu contrazic reteta. dar e de facut cat mai am ierburi proaspete in geam. Si daca o fi cabanos si nu chorizo, asta e.
Faza e ca eu nu prea cumpar pui din comert, aproape deloc, daca as face cu bucati de pui de tara ar trebui nitel fiert inainte si pe urma as pune la cuptor si nici cabanos nu prea iau, sa vad daca mai gasesc prin vecini carnati de casa (poate chiar de vanat).
Numai ca in cazurile de mai sus nu o sa il mai cheme pui spaniol, este?
Sunt ferm convins ca reteta de mai la deal e, de fapt, o varianta mai moderna, adaptata la pui de hypermarket, dar la origine tot cu pui adevarat era. Cu bucați din toată orătania 🙂
Cat despre denumire, daca s-ar chema pui cu ardei si rosii, chiar nu m-ar deranja… Spaniol doar pentru musafiri 🙂
reteta de el puios con rosii de catalunia is not spain 😛
Asa e, catalan s-ar chema 😀