Chiar dacă în imaginea alăturată puteți observa niște frumoase tagliatelle, e bine să știți, de la bun început, că puteți realiza mâncarea asta rapidă și foarte gustoasă cam cu orice tipuri de paste. Cu precizarea că alea scurte și groase (gen penne, maccheroncini etc.) sunt, totuși, preferabile.
Ce-avem nevoie?
400 g paste, 1 piept de pui, dezosat și fără piele, 300 g ciuperci, 50 g costiță afumata, 4 roșii (sau o conserva, firește!), 1 ceapă mica, 2 căței de usturoi (facultativ), 1 bucățică de ardei iute (dacă nu, piper), vin alb sec (cam o ceșcuță), ulei, parmezan (în lipsa, cașcaval), sare.
Încingeți uleiul într-o tigaie și puneți la călit ceapa, usturoiul și opționalul ardei iute. Adăugați costița, tocată mărunt, și pieptul de pui, făcut cubulețe (v-am spus că se taie mai bine când e parțial congelat?).
Lăsați-le să prindă (puțină) culoare, adăugați și ciupercile, tăiate după plac, sărați, amestecați și stingeți cu vinul. Spre final, adăugați și roșiile, curățate de pielita și mărunțite. Dacă vi se pare că sosul e prea gros, mai adăugați puțin vin. Reglați de sare (și de piper, dacă n-ați pus ardei iute) și cu asta basta.
Fierbeți pastele (ceva tertipuri găsiți aici), scurgeți-le bine și ori le răsturnați în tigaie, ori le puneți într-un castron și turnați sosul peste ele. În ambele variante, presărați o parte din parmezan/cașcaval, iar restul puneți-l într-un castronel, să fie, acolo, pe masa, pentru cine-o mai vrea.
Variante? Păi în primul rand puteți da un parfum italian suplimentar, călind împreună cu ceapa 1 morcov mic tocat și puțină țelină așijderea. Ciupercile pot fi călite separat, în unt, cu puțin usturoi, sau pot fi înlocuite cu 150 g mazăre boabe. Iar ceva verdețuri proaspete (măghiran, pătrunjel, poate busuioc), tocate mărunt presărate și ele deasupra n-au ce să strice, firește, chiar dimpotrivă.
Cât despre vin, o fi țipând costița după unul roșu, dar parcă n-aș lua-o în seamă (decât dacă aș avea norocul să găsesc o Băbească bună!). Așa că tot un alb sec, mai viguros, v-aș recomanda.
acuma pregatesc aceasta mancare sper sa-mi iese !salutari!
Sunt sigur c-o sa-ti iasa foarte buna 🙂