• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Veniți la cultura vinului!

Sep 18, 2018 costachel Băuturi, Vinuri 0


Marian Timofti

Interviu cu Marian Timofti, președintele Organizației Somelierilor din România 2011 ♦ Festivalul „Vin la Cultură”, organizat la Iași de OSR 2011, va avea loc în zilele de 22-23 septembrie, în Atrium, Palas Mall

Să deduc că evenimentul de anul trecut a ieșit bine, de vreme ce, iată, la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului „Vin la Cultură”…

A fost un eveniment realizat în premieră absolută de către o asociație de somelieri. Din punctul nostru de vedere, nu putea să ne ofere satisfacții mai mari. În ceea ce-i privește pe producători, din ce reacții am cules ulterior, a fost foarte bună, benefică și de ajutor întâlnirea cu iubitorii vinului din Iași. Pentru vizitatori, se pare că ei au fost depășiți de multitudinea vinurilor și că în cele 3 zile de festival nu au reușit să le deguste pe toate…
Pentru oraș, a fost un eveniment extraordinar de frumos, desfășurat în condiții minunate, și aici aduc mulțumirile noastre doamnei Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Un eveniment care ar trebui susținut și pe viitor pentru a dezvolta cultura vinului și a gastronomiei în rândul iubitorilor acestora, și nu numai.

Cum credeți că a fost primită ideea cu luna vinului la Iași (care, iată, se apropie de final)?

Încă nu am un feedback complet, dar cer permisiunea să mă explic: neavând posibilitatea de a efectua câte un Master Class pentru fiecare producător, în cele două zile de festival care vor urma, am realizat câteva parteneriate cu restaurantele din Iași, pentru a susține aceste manifestări cu producătorii înscriși la Festivalul „Vin la Cultură”.
Cred că nu au înțeles ideea noastră de a-i susține fără nici un cost, atât la restaurant cât și la pregătirea evenimentelor, sau poate a fost de vină campania de recoltare, deoarece au lăsat în baza noastră realizarea degustărilor, ei trimițând doar vinurile. Am participat la câteva dintre ele (urmează altele până la sfârșitul lunii) și au fost foarte reușite. Una peste alta, cred că a fost o inițiativă interesantă, demnă de a fi repetată. Anul viitor va fi sigur mai bine.

Ce diferențe vom putea remarca la această nouă întâlnire cu vinurile? În comparație cu ediția de anul trecut a festivalului, firește…

Întrucât nu ne putem realiza, încă, visul de a avea un Festival Oeno-Gastronomic, în adevăratul sens al cuvântului. Anul acesta am decis să mergem pe clasicul Târg de Vinuri (nu ne prea place denumirea, dar trebuie să ne-o asumăm) urmând ca, până la ediția următoare, să definitivăm proiectul pe care ni-l dorim. Vom vedea.

Am înțeles că anul acesta va exista și un salon VIP, care nu se întâlnește la orice festival de vinuri. Așa că trebuie să vă rog să ne dați mai multe detalii.

Pentru a ieși din tiparul târgurilor de vinuri clasice, vom avea o zonă VIP (în La Cupola- Pasticceria), o zonă unde iubitorii de vinuri și distilate deosebite vor putea să deguste „specialitățile” mai multor producători, specialități care nu sunt expuse la eveniment, dar și ale altor producători din țară și de peste hotare.
Dar poate mai important este că în aceeași locație vom avea zona de Master Class, unde noi, somelierii, am decis să facem cunoscute mai multe băuturi cu care iubitorii vinului se întâlnesc mai rar.
La intrarea în festival vom afișa pe două șevalete aceste liste, oferind posibilitatea iubitorilor de vinuri rare, Champagne, asocieri culinare, rom, gin, whisky, ulei de măsline, vinuri moldovenești și altele, să se poată înscrie din timp, întrucât locurile sunt, din păcate, limitate (maximum 25 de persoane pot asista la aceste evenimente). Sperăm să deschidem apetitul iubitorilor de „povești de calitate”.

Organizați și anul acesta, înaintea deschiderii Festivalului, Concursul de Vinuri…

Decizia de a realiza un concurs de vinuri al somelierilor din HoReCa a fost luată mai demult și realizăm acest concurs anual din două motive. Mai întâi, ne dorim ca această ierarhie să fie a somelierilor, deoarece ei sunt cei care recomandă vinurile în restaurante și cred că este bine ca pregătirea lor să fie dezvoltată și în această direcție. În al doilea rând, aprofundarea de către somelieri a vinurilor și aprecierea calității acestora nu poate fi decât un fapt benefic pentru producători, clienți și industrie. Noi ne vom continua misiunea, mai ales că acum colegii mei au prins gustul și chiar se înscriu în juriile diferitelor concursuri din străinătate. Și să nu uit: este absolut onorant pentru noi faptul că, la fel ca și anul trecut, suntem implicați în organizarea Festivalului Internațional al Viei și Vinurilor Bachus de la Focșani. Este încă o dovadă a faptului că seriozitatea noastră, ca organizație, este prețuită și apreciată.

Din câte știu, deja pregătiți câteva surprize pentru anul viitor…

Surprizele trebuie să rămână surprize, dar vă pot spune că vom avea o serie de evenimente, în primăvară, pe gustul și dorința noastră de somelieri. Invitați vor fi doar producătorii care ne-au susținut de la început. Va fi magnific și vom reuși, sper cu brio, să punem pe harta iubitorilor de cultura oeno-gastronomică și orașul Iași.

Să tragem și un fel de concluzie: de ce ar trebui ieșenii să nu rateze acest Festival „Vin la Cultură”?

Evenimentele de anul acesta sunt unice, sunt cam 350-400 de vinuri, Master Class-urile vor face „valuri”, iar noi vom încerca să nu deziluzionăm pe nimeni. Nu cerem nimănui să vină la târgul de vinuri. Veniți la cultura vinului. Este magică!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Luna vinului la IasiÎncepe Luna Vinului la Iași Crama Oprisor a cucerit Casa Vinului Anghel Mihai Drumul Vinului la Iaşi, episodul pilot Fergie intră pe piața vinului cu Ferguson Crest

  • Iasi, Marian Timofti, vin, Vin la Cultura

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved