Sep 18, 2018 costachel Băuturi, Vinuri 1
Să deduc că evenimentul de anul trecut a ieșit bine, de vreme ce, iată, la sfârșitul acestei săptămâni va avea loc cea de-a doua ediție a Festivalului „Vin la Cultură”…
A fost un eveniment realizat în premieră absolută de către o asociație de somelieri. Din punctul nostru de vedere, nu putea să ne ofere satisfacții mai mari. În ceea ce-i privește pe producători, din ce reacții am cules ulterior, a fost foarte bună, benefică și de ajutor întâlnirea cu iubitorii vinului din Iași. Pentru vizitatori, se pare că ei au fost depășiți de multitudinea vinurilor și că în cele 3 zile de festival nu au reușit să le deguste pe toate…
Pentru oraș, a fost un eveniment extraordinar de frumos, desfășurat în condiții minunate, și aici aduc mulțumirile noastre doamnei Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Un eveniment care ar trebui susținut și pe viitor pentru a dezvolta cultura vinului și a gastronomiei în rândul iubitorilor acestora, și nu numai.
Cum credeți că a fost primită ideea cu luna vinului la Iași (care, iată, se apropie de final)?
Încă nu am un feedback complet, dar cer permisiunea să mă explic: neavând posibilitatea de a efectua câte un Master Class pentru fiecare producător, în cele două zile de festival care vor urma, am realizat câteva parteneriate cu restaurantele din Iași, pentru a susține aceste manifestări cu producătorii înscriși la Festivalul „Vin la Cultură”.
Cred că nu au înțeles ideea noastră de a-i susține fără nici un cost, atât la restaurant cât și la pregătirea evenimentelor, sau poate a fost de vină campania de recoltare, deoarece au lăsat în baza noastră realizarea degustărilor, ei trimițând doar vinurile. Am participat la câteva dintre ele (urmează altele până la sfârșitul lunii) și au fost foarte reușite. Una peste alta, cred că a fost o inițiativă interesantă, demnă de a fi repetată. Anul viitor va fi sigur mai bine.
Ce diferențe vom putea remarca la această nouă întâlnire cu vinurile? În comparație cu ediția de anul trecut a festivalului, firește…
Întrucât nu ne putem realiza, încă, visul de a avea un Festival Oeno-Gastronomic, în adevăratul sens al cuvântului. Anul acesta am decis să mergem pe clasicul Târg de Vinuri (nu ne prea place denumirea, dar trebuie să ne-o asumăm) urmând ca, până la ediția următoare, să definitivăm proiectul pe care ni-l dorim. Vom vedea.
Am înțeles că anul acesta va exista și un salon VIP, care nu se întâlnește la orice festival de vinuri. Așa că trebuie să vă rog să ne dați mai multe detalii.
Pentru a ieși din tiparul târgurilor de vinuri clasice, vom avea o zonă VIP (în La Cupola- Pasticceria), o zonă unde iubitorii de vinuri și distilate deosebite vor putea să deguste „specialitățile” mai multor producători, specialități care nu sunt expuse la eveniment, dar și ale altor producători din țară și de peste hotare.
Dar poate mai important este că în aceeași locație vom avea zona de Master Class, unde noi, somelierii, am decis să facem cunoscute mai multe băuturi cu care iubitorii vinului se întâlnesc mai rar.
La intrarea în festival vom afișa pe două șevalete aceste liste, oferind posibilitatea iubitorilor de vinuri rare, Champagne, asocieri culinare, rom, gin, whisky, ulei de măsline, vinuri moldovenești și altele, să se poată înscrie din timp, întrucât locurile sunt, din păcate, limitate (maximum 25 de persoane pot asista la aceste evenimente). Sperăm să deschidem apetitul iubitorilor de „povești de calitate”.
Organizați și anul acesta, înaintea deschiderii Festivalului, Concursul de Vinuri…
Decizia de a realiza un concurs de vinuri al somelierilor din HoReCa a fost luată mai demult și realizăm acest concurs anual din două motive. Mai întâi, ne dorim ca această ierarhie să fie a somelierilor, deoarece ei sunt cei care recomandă vinurile în restaurante și cred că este bine ca pregătirea lor să fie dezvoltată și în această direcție. În al doilea rând, aprofundarea de către somelieri a vinurilor și aprecierea calității acestora nu poate fi decât un fapt benefic pentru producători, clienți și industrie. Noi ne vom continua misiunea, mai ales că acum colegii mei au prins gustul și chiar se înscriu în juriile diferitelor concursuri din străinătate. Și să nu uit: este absolut onorant pentru noi faptul că, la fel ca și anul trecut, suntem implicați în organizarea Festivalului Internațional al Viei și Vinurilor Bachus de la Focșani. Este încă o dovadă a faptului că seriozitatea noastră, ca organizație, este prețuită și apreciată.
Din câte știu, deja pregătiți câteva surprize pentru anul viitor…
Surprizele trebuie să rămână surprize, dar vă pot spune că vom avea o serie de evenimente, în primăvară, pe gustul și dorința noastră de somelieri. Invitați vor fi doar producătorii care ne-au susținut de la început. Va fi magnific și vom reuși, sper cu brio, să punem pe harta iubitorilor de cultura oeno-gastronomică și orașul Iași.
Să tragem și un fel de concluzie: de ce ar trebui ieșenii să nu rateze acest Festival „Vin la Cultură”?
Evenimentele de anul acesta sunt unice, sunt cam 350-400 de vinuri, Master Class-urile vor face „valuri”, iar noi vom încerca să nu deziluzionăm pe nimeni. Nu cerem nimănui să vină la târgul de vinuri. Veniți la cultura vinului. Este magică!
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
cea mai importanta lucrare pe care ne-o dorim, e crearea unui hobby, a acelui „vin la cultura” pe care mi-l doresc de cativa ani. Incepand de anul acesta, vrem sa ii facem pe cei prezenti la Editia 2 sa inceapa sa aprecieze mai bine vinurile si sa-i invatam pe cei ce se apropie de acest mod de viata s-o faca in mod corect. Animatorul activitatilor va fi, desigur, Primul Somelier din Romania, Marian Timofti.
Marii somelieri ai tarii si-au unit frustarile si talentele intr-o organizatie, iar acum vrem tot ce e mai bun pentru iubitorii vinului si producatorilor lor. Festivalul „Vin la Cultura” este exact ce are nevoie Iasul pentru a-si cultiva stilul propriu de a exploata gustul vinului si cultura gastronomica. Denotati-va prezenta la acest eveniment plin de savoare si sentiment de viata buna!