• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cotlet Wellington

Jan 01, 2020 costachel Rețete, Rețete cu carne de porc 0


Cotlet Wellington

Ei, hai, bineînțeles că știu că-i o denumire cam bizară. Dar dacă nu vrem (nu găsim, n-avem bani etc.) să folosim un mușchi de vită, că așa-i originalul mușchi Wellington, apoi asta nu înseamnă că nu ne putem juca un pic în direcția unei bucăți de carne căptușite cu ciuperci și învelite în aluat franțuzesc (pe care cei mai tineri, dar și cei care s-au apucat ieri de bucătărie, îl cunosc sub denumirea de foietaj). Oricum, cam ca orice altă rețetă celebră, Wellington-ul a fost deja supus la destule perversiuni, așa că nu văd de ce n-am putea înlocui și noi vita cu un frumos cotlet. Pe bune că rezultatul e suficient de bun și va declanșa aplauze din partea musafirilor încântați. Nu credeți? Păi ia să vedem!

1 bucată frumoasă de cotlet fără os (să zicem 1 kg)
cam 400 g ciuperci,
400 g aluat franțuzesc,
2 ouă, bine bătute,
câțiva căței de usturoi (după gust),
verdețuri și condimente după plac,
unt,
ulei,
vin alb sec,
sare și piper
boabe de susan (absolut facultative).

Mai întâi carnea: spălată, uscată, bine frecată cu verdețuri și condimente (să zicem cimbru, măghiran, salvie, rozmarin, oregano, sare și piper), se coace la cuptor două ore. În pergament sau simplă, cum poftiți, doar v-aș sugera să nu uitați s-o stropiți cu vin alb sec.
Apoi ciupercile: tăiate bucățele mărișoare, se călesc în unt cu usturoi, un strop de vin, se lasă să se răcească, se mărunțesc cu mixerul (dar nu le faceți pastă!), se amestecă bine cam cu 3/4 din ouăle bătute.
Se întinde foaia de aluat, se înțeapă des cu furculița (sau se folosește scula specială), se potrivește deasupra un strat cât mai uniform de ciuperci (lăsați marginile libere, ca să puteți forma pachetul). Puneți deasupra, în mijloc, cotletul, ungeți marginile cu ou bătut, înfășurați, ungeți și pe deasupra cu restul de ou, presărați eventual ceva susan și băgați marfa în cuptorul încins dinainte, la 220ºC. Coaceți vreo 20 de minute (sau până se rumenește frumos).
Lăsați Wellington-ul să se răcorească un pic (vreo 10 minute), tăiați-l felii grosuțe și serviți-l cu o garnitură după plac. V-aș sugera o salată de sfeclă cu hrean, dar nu vă oblig.
Cât despre vin, am băut o excelentă Fetească Neagră de Averești. Adică vreau să spun că un vin roșu lejer, nebaricat, e cam tot ce poate fi mai bun la preparația asta.

 

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Cotlet de porc cu sos de portocaleCotlet de porc cu sos de portocale Cotlet de porc în crustă de roșii uscate, rozmarin și miere Mușchi Wellington Cotlet de porc cu sos de mere si hreanCotlet de porc cu sos de mere și hrean

  • aluat frantuzesc, cotlet, cuptor, friptura

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved