În mod normal, din carne, ceapă și roșii iese o foarte gustoasă tocăniță. Dacă mai adăugăm însă ceva brânzeturi, niște condimente în plus și punem totul pe o foaie de aluat fraged, atunci obținem o excelentă tartă, care poate fi servită atât ca fel de mâncare principal, cât și ca aperitiv ori chiar pretext de un pahar de vin cu prietenii. Se face tare simplu, cam într-o oră e gata, așa că poate scoate din încurcătură orice gazdă căreia taman îi pică pe cap niște musafiri inopinați, suficient de mofturoși ca să nu se mulțumească cu o biată tocăniță. Dar dacă merită ei tarta cu piept de pui și roșii de mai la vale, apoi e numai și numai decizia dumneavoastră!
Pentru a umple o tavă vă trebuie, pentru aluat,
300 g făină, 150 g unt, 1 linguriță rasă de sare,
cam 100 ml apă rece,
iar pentru umplutură mai aveți nevoie de
600 g piept de pui, 1 1/2 linguri muștar, 3-4 linguri vin alb sec, 100 g unt, 6 cepe, tocate, 3-4 căței de usturoi, tăiați feliuțe, 1 ardei iute (sau după gust), 1 legătură de pătrunjel, 1 linguriță de măghiran uscat (sau 1 lingură de frunzulițe proaspete), 1 conservă de cuburi de roșii (400 g), sare, piper, 3 linguri de pesmet, 3 linguri de parmezan, 120 g mozzarella,
puțin rozmarin proaspăt.
Faceți mai întâi aluatul (o variantă de preparare la mixer v-am dat aici), dați-i formă de minge, înveliți-l în film alimentar și țineți-l în frigider vreo jumătate de oră.
Tăiați pieptul de pui cubulețe, amestecați-l cu muștarul și vinul, lăsați-l la marinat, acoperit, de la 30 de minute în sus.
Încingeți într-o tigaie încăpătoare 60 g unt, căliți ardeiul iute tocat, ceapa și usturoiul până încep să se înmoaie, adăugați pătrunjelul tocat și măghiranul, puneți capacul și lăsați la înăbușit vreo 10 minute. Adăugați roșiile, amestecați, reglați de sare și piper. Fierbeți totul încă 5 minute, cât să se îmbine aromele și să mai scadă puțin.
Întindeți aluatul foaie, așezați-l în tava unsă, înțepați-l din loc în loc cu furculița, presărați pesmetul și parmezanul, turnați compoziția, nivelați, presărați mozzarella mărunțită și băgați tava în cuptorul încins dinainte, la foc iute (250ºC), unde trebuie să stea 15 minute.
În timpul ăsta ștergeți cubulețele de carne și căliți-le în restul de unt.
Scoateți tava, puneți uniform deasupra carnea, presărați ceva rozmarin tocat și băgați totul înapoi în cuptor, să se mai coacă 10 minute.
Despre variante, e clar că-s prea multe ca să insist aici. Cât despre vin, o fi pieptul de pui carne albă, dar la tarta asta mi-ar place mai mult un rozé, sau chiar un roșu ușurel.
Maestre, tare bună e, dar e a doua oară când îmi iese aluatul prea uscat. Una peste alta, neavând un cuptor bine controlabil, ar trebui să las focul mai mic.
Crezi că am putea încerca să punem puiul în tavă în acelaşi timp cu restul umpluturii? 🙂
Nu prea, că s-ar usca puiul 🙂 Aș reduce prima coacere la 10 minute, iar cea comună să rămână tot de 10 minute. Sau (nu știu dacă-i cazul) aș pune tava mai sus în cuptor.
iata,iarasi o idee extrordinara !
Maestre, tare bună e, dar e a doua oară când îmi iese aluatul prea uscat. Una peste alta, neavând un cuptor bine controlabil, ar trebui să las focul mai mic.
Crezi că am putea încerca să punem puiul în tavă în acelaşi timp cu restul umpluturii? 🙂
Nu prea, că s-ar usca puiul 🙂 Aș reduce prima coacere la 10 minute, iar cea comună să rămână tot de 10 minute. Sau (nu știu dacă-i cazul) aș pune tava mai sus în cuptor.
Bună idee, mai ridicăm tava. Nu ne lăsăm până nu iese perfect!