• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Gorgonzola

Nov 28, 2011 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 0


Gorgonzola este o brânză italiană untoasă, moale, cu mucegai (firește!), făcută din lapte de vacă. Are un conținut de grăsimi de minimum 48%, o greutate de 6 până la 13 kg și este fabricată în formă cilindrică, având dimensiuni cuprinse între 25-30 cm (diametru) și 15-20 cm (înălțimea).

Istorie și legende

Ca orice brânză celebră, firește că și gorgonzola are o naștere învăluită în legendă. O primă poveste, foarte asemănătoare cu cea despre roquefort, spune că un tânăr îndrăgostit a uitat într-o seară un săculeț cu caș într-o peșteră. A doua zi, sperând să-și ascundă greșeala, a pus cașul împreună cu alte bucăți proaspăt fabricate, numai că, firește, peste câteva săptămâni a descoperit că în brânză apăruse un mucegai verzui. Curios, a gustat o bucățică din noul produs și i-a plăcut atât de mult încât a repetat procedeul, dând astfel naștere acestei faimoase brânze.

O altă poveste spune că inventatorul gorgonzolei ar fi un oarecare Piermarco Bergamo, fermier de lângă Milano, care ar fi exclamat: „această brânză este fermecată, în câțiva ani voi deveni cel mai cunoscut om din lumea întreagă!” Într-adevăr, brânza a căpătat o faimă internațională, el însă nu.

Lăsând însă basmele deoparte, să notăm că numele inițial al acestei brânze a fost stracchino di gorgonzola, derivat din termenul italian stracco (=deșelat), pentru că era o brânză făcută toamna, când vacile obosite reveneau de pe pășunile montane în zona lombardă, al cărei centru comercial, vreme de secole, a fost orașul Gorgonzola (situat în apropiere de Milano).

Se consideră că ar fi apărut în anul 879, fiind astfel cea mai veche brânză cu mucegai din lume. Anul este însă suficient de nesigur, după cum și pretenția orașului cu același nume de a fi considerat drept loc al nașterii acestei brânze este și el contestat (și că veni vorba, localitatea este atestată documentar abia din secolul al X-lea, sub numele de Gorgontiola).

Tehnologii și zone de fabricație

Gorgonzola a primit recunoașterea europeană și denumirea de origine controlată în anul 1996. Poate fi produsă doar în nordul Italiei, în regiunile Novara, Bergamo, Brescia, Como, Cremona, Cuneo, Lecco, Lodi, Milan, Pavia, Varese, Verbano-Cusio-Ossola,Vercelli, precum și în câteva comune din Casale Monferrato.

Deși există un număr mic de producători care mai fac încă o gorgonzola tradițională (cu caș „de două zile” din lapte nepasteurizat), încă de pe la mijlocul secolului trecut predomină varianta industrializată, cu lapte pasteurizat, caș „de o zi” și injectare cu Penicillium glaucum (dar poate fi folosit și Penicillium roqueforti, pe care l-am întâlnit deja la roquefort sau stilton).

Maturarea durează 2 luni, pentru gorgonzola dolce, și între 3 și 6 luni pentru versiunea piccante.

La masă

Gorgonzola poate fi folosită atât ca brânză de desert (însoțită, de obicei, de struguri și nuci, ca o brânză de toamnă ce este), dar este utilizată și ca ingredient în diferite preparate culinare: sosuri, umpluturi, paste etc.

Foto: Wikipedia

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Penne cu spanac si gorgonzolaPenne cu spanac și gorgonzola Chec de curcan cu mazăre, șuncă și gorgonzola Paste cu sos de smântână și brânză AsiagoAsiago

  • branza, gorgonzola, Italia, Penicillium glaucum

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Faude on Veniți la cultura vinului!
  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved