Da, rețeta de mai la vale poate fi considerată, la rigoare, o variantă nițel mai șmecheră a clasicelor macaroane cu brânză. Dar aspectul asta nu mi se pare din cale-afara de important, parcă mai mult contează faptul că avem de-a face cu o rețetă simplă, elegantă și, mai ales, foarte gustoasă. Ia să vedem cam ce ne-ar trebui pentru fabricarea ei!
Pentru 4 persoane înarmați-vă cu
400 g paste (dacă n-aveți la îndemână din cele proaspete, care-s primele recomandate, atunci preferabile sunt cele scurte și groase, gen penne, maccheroncini, sau chiar fusilli), 1 ou, 600 ml smântână,
cam 200 g brânză (detaliem mai la vale), 50 g unt, verdeață (tot mai jos vor veni amănuntele), sare și piper.
Începem prin a fierbe pastele (n-ați uitat, nu? 4 l de apă, 4 linguri de sare, v-am mai povestit).
În timpul ăsta batem bine într-un castron smântâna cu oul, brânza rasă sau mărunțită (după caz), verdeața tocată și piperul proaspăt râșnit.
Scurgem bine pastele, le punem într-o cratiță în care am topit deja untul, turnăm deasupra sosul și amestecăm puțin (2-3 minute) cât să se înfierbânte smântâna, să se topească brânza, iar sosul să devină destul de gros și onctuos.
Serviți imediat, eventual cu niște parmezan proaspăt ras pe deasupra, și turnați în pahare un pahar de vin alb sec sau demisec (brânza va decide).
Și fiindcă am ajuns aici, vă anunț ca puteți folosi cam orice fel de brânză vă place (ca să nu zic orice resturi v-au rămas prin frigider). Pastele pe care le vedeți în poza de mai sus au fost făcute cu un amestec de telemea de oaie, telemea de vacă, caș și cașcaval, dar puteți folosi cam orice, mai puțin brânză de vaci sau topită. Și, în funcție de gradul de agresivitate al amestecului, veți stabili atât gramajul final (poate aveți nevoie de mai mult sau, de ce nu, mai puțin de 200 g), cât și dacă trebuie sau nu să mai adăugați sare în amestecul din castron.
Cam la fel stau lucrurile și în cazul verdețurilor. Firește că dacă veți folosi vreun Roquefort sau Gorgonzola, mai mult de nițel pătrunjel, pentru prospețime, n-o să vă trebuiască. Dacă însă veți folosi brânzeturi mai pașnice, aromarea pastelor noastre cu mai multe verdețuri e o idee chiar bună. Și, dacă sunteți curioși, amestecul pe care l-am folosit când am făcut pastele din aceeași fotografie a fost făcut din mărar și arpagic verde.
2 thoughts on “Paste cu sos de smântână și brânză”
Teodora
Ce m-ai enervat cu reteta asta a ta!
A iesit absolut delicios,a mancat omu ditamai farfurioiu! Bine ca a mai ramas o portie zdravana si pentru maine.
M-ai enervat pentru ca eu nu pot sa mananc, am intoleranta la lactoza si nici capsule de lactaza nu mai am sa pot gusta macar :((
Dar tot am luat o inghititurica mica, altfel mi se umfla ce n-am 😀
Deci, multumesc pentru reteta, sa fii sanatos! Numai Bine!
Ce m-ai enervat cu reteta asta a ta!
A iesit absolut delicios,a mancat omu ditamai farfurioiu! Bine ca a mai ramas o portie zdravana si pentru maine.
M-ai enervat pentru ca eu nu pot sa mananc, am intoleranta la lactoza si nici capsule de lactaza nu mai am sa pot gusta macar :((
Dar tot am luat o inghititurica mica, altfel mi se umfla ce n-am 😀
Deci, multumesc pentru reteta, sa fii sanatos! Numai Bine!
Cred că niciodată n-am fost așa de bucuros c-am enervat pe cineva 😀