• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Paste cu sos de smântână și brânză

Jan 18, 2010 costachel Paste cu lactate, Rețete, Rețete de paste 2


Da, rețeta de mai la vale poate fi considerată, la rigoare, o variantă nițel mai șmecheră a clasicelor macaroane cu brânză. Dar aspectul asta nu mi se pare din cale-afara de important, parcă mai mult contează faptul că avem de-a face cu o rețetă simplă, elegantă și, mai ales, foarte gustoasă. Ia să vedem cam ce ne-ar trebui pentru fabricarea ei!

Pentru 4 persoane înarmați-vă cu

400 g paste (dacă n-aveți la îndemână din cele proaspete, care-s primele recomandate, atunci preferabile sunt cele scurte și groase, gen penne, maccheroncini, sau chiar fusilli),
1 ou,
600 ml smântână,
cam 200 g brânză (detaliem mai la vale),
50 g unt,
verdeață (tot mai jos vor veni amănuntele),
sare și piper.

Începem prin a fierbe pastele (n-ați uitat, nu? 4 l de apă, 4 linguri de sare, v-am mai povestit).

În timpul ăsta batem bine într-un castron smântâna cu oul, brânza rasă sau mărunțită (după caz), verdeața tocată și piperul proaspăt râșnit.

Scurgem bine pastele, le punem într-o cratiță în care am topit deja untul, turnăm deasupra sosul și amestecăm puțin (2-3 minute) cât să se înfierbânte smântâna, să se topească brânza, iar sosul să devină destul de gros și onctuos.

Serviți imediat, eventual cu niște parmezan proaspăt ras pe deasupra, și turnați în pahare un pahar de vin alb sec sau demisec (brânza va decide).

Și fiindcă am ajuns aici, vă anunț ca puteți folosi cam orice fel de brânză vă place (ca să nu zic orice resturi v-au rămas prin frigider). Pastele pe care le vedeți în poza de mai sus au fost făcute cu un amestec de telemea de oaie, telemea de vacă, caș și cașcaval, dar puteți folosi cam orice, mai puțin brânză de vaci sau topită. Și, în funcție de gradul de agresivitate al amestecului, veți stabili atât gramajul final (poate aveți nevoie de mai mult sau, de ce nu, mai puțin de 200 g), cât și dacă trebuie sau nu să mai adăugați sare în amestecul din castron.

Cam la fel stau lucrurile și în cazul verdețurilor. Firește că dacă veți folosi vreun Roquefort sau Gorgonzola, mai mult de nițel pătrunjel, pentru prospețime, n-o să vă trebuiască. Dacă însă veți folosi brânzeturi mai pașnice, aromarea pastelor noastre cu mai multe verdețuri e o idee chiar bună. Și, dacă sunteți curioși, amestecul pe care l-am folosit când am făcut pastele din aceeași fotografie a fost făcut din mărar și arpagic verde.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Paste cu nuci, brânză și sos de smântână Paste cu dovlecei și smântână Paste cu brocoli și smântânăPaste cu brocoli și smântână Paste cu vinete, dovlecei si rosii la cuptorPaste cu vinete, dovlecei și roșii gratinate la cuptor

  • branza, cratita, fusilli, gorgonzola, maccheroncini, oua, paste, penne, Roquefort, smantana

2 thoughts on “Paste cu sos de smântână și brânză”

  1. Teodora 15/11/2012 at 23:06

    Ce m-ai enervat cu reteta asta a ta!
    A iesit absolut delicios,a mancat omu ditamai farfurioiu! Bine ca a mai ramas o portie zdravana si pentru maine.
    M-ai enervat pentru ca eu nu pot sa mananc, am intoleranta la lactoza si nici capsule de lactaza nu mai am sa pot gusta macar :((
    Dar tot am luat o inghititurica mica, altfel mi se umfla ce n-am 😀
    Deci, multumesc pentru reteta, sa fii sanatos! Numai Bine!

    Reply ↓
    1. costachel Post author16/11/2012 at 00:33

      Cred că niciodată n-am fost așa de bucuros c-am enervat pe cineva 😀

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved