Desigur că excelentul chec de curcan de mai la vale n-are, în afara formei în care se face, nicio legătură cu delicioasa prăjitură. Aperitivul ăsta simplu și gustos e de fapt o terină, în care pieptul de curcan a fost garnisit cu mazăre, șuncă și gorgonzola. Însă, poate în primul rând, rețeta care urmează e o idee de fabricare a unui antreu excelent. Fiindcă, după cum repede vă veți da seama, puteți lesne folosi și alte ingrediente în locul celor indicate mai jos. Obținând, firește, un număr practic nelimitat de asemenea „checuri”.
Pentru vreo 6-8 persoane (depinde cât sunt de flămânde) avem nevoie de
400 g piept de curcan, tăiat felii subțiri, 150 g șuncă (jambon), 150 g gorgonzola, 200 g mazăre boabe (de preferință proaspăt extrasă din teci), 100 ml smântână, 100 ml lapte, 2 ouă, nucșoară, arpagic verde, unt, sare și piper.
Fierbeți mazărea 10 minute în apă sărată. Scurgeți-o, puneți deoparte 1 lingură de boabe, iar restul transformați-l în pastă. Adăugați pe rând ouăle, smântâna și laptele. Bateți bine cu telul, ca să obțineți o compoziție omogenă. Sărați, piperați și parfumați cu nucșoară. La sfârșit, adăugați și boabele întregi rămase.
Tapetați cu folie de aluminiu o formă de chec. Ungeți bine cu unt și așezați pe fund și pe pereți cam un sfert din feliile de piept de curcan (bătute un pic cu ciocanul de carne în prealabil). Presărați 50 g de șuncă și 50 g de Gorgonzola, tăiate bucățele, și un pic de arpagic verde, tocat (sau, mai bine, tăiat cu foarfeca). Turnați cam o treime din crema de mazăre, apoi iar curcan, șuncă, Gorgonzola etc, până epuizați ingredientele, terminând, firește, cu felii de piept de curcan.
Acoperiți tot cu folie de aluminiu și coaceți „checul” la bain-marie, în cuptor, timp de 1 oră, dintre care primele 40 de minute la 200ºC, iar ultimele 20 la 180ºC.
Lăsați terina să se răcească, tăiați-o felii și serviți-o. Cu o salată verde, de pildă.
Cât despre vin, cu siguranță că unii vor dori un roșu ușor. Aș merge totuși mai degrabă pe un rosé sec, proaspăt și răcoritor.
Rose sa fie… Curcan am, mazare proaspata am, gorgonzola mereu… Sa fie!
Numai să nu uiți să-mi spui cum ți-a plăcut. Bașca eventualele modificări (pe care am o presimțire c-ai să le faci) 🙂