• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Asiago

Sep 21, 2012 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 1


Asiago

Asiago este o brânză italiană DOC din lapte de vacă (30% grăsime), cu pastă presată semidură. Este făcut în forme de 7-10 kg și are o savoare ușor picantă. Este a șasea brânză italiană DOC din punctul de vedere al cantităților produse și se situează pe locul 5 în clasamentul volumelor comercializate (pe locul 10 într-un clasament al tuturor produselor DOC italiene).

Puțină istorie

Denumirea acestei brânze vine de la Podișul Asiago, din Alpii italieni. Se consideră că a fost produsă pentru prima oară în jurul anului 1000 d.Hr.

Inițial, Asiago era preparat din lapte de oaie, care însă, începând din secolul al XVI-lea, a început să fie înlocuit de cel de vacă, substituirea devenind totală în secolul al XIX-lea.

Răspândirea acestei brânze a fost cauzată de o masivă depopulare a zonei. Aflându-se la granița cu Imperiul Austro-Ungar, zona a constituit un teatru de război atât în perioada războaielor napoleoniene, cât mai ales în timpul primului război mondial. Așa că localnicii au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, dar au luat cu ei și meșteșugul fabricării brânzei lor.

În 1978, Asiago a obținut Denumirea de Origine Controlată (DOP – Denominazione di Origine Protetta), iar în 1979 s-a înființat „Consorzio per la tutela del formaggio Asiago” (cu sediul la Vicenza), un organism care grupează mai mult de 40 de producători și care veghează ca standardele de calitate să fie respectate. În fine, în 1996, Asiago a obținut și recunoașterea europeană ca brânză DOC.

Varietăți de Asiago: Pressato și Allevo

În funcție de materia primă folosită, Asiago poate fi de două feluri. Pressato este obținut din laptele vacilor care au păscut la altitudini scăzute. Are o pastă mai moale, mai umedă și elastică, în textură întâlnim găuri neregulate și este mai curând sărat. Allevo este fabricat din lapte provenind din zonele înalte, de munte, este mai uscat și are o savoare în egală măsură sărată și condimentată.

La rândul său, Allevo poate fi clasificat, în funcție de perioada de maturare, în Mezzano (3-8 luni), Vecchio (9-18 luni) și Stravecchio (mai mult de 18 luni).

Zona de producție

Ca să corespundă cu sarcinile din caietul DOP, Asiago trebuie să fie produs într-un teritoriu care cuprinde provinciile Vicenza, Trento și, parțial, Padova și Treviso.

Cum se mănâncă

În funcție de varietatea de Asiago, utilizările pot fi diverse, de la sandviciuri și salate la paste, zuppe, gratinaje și sosuri. Însă, firește, este o prezență binevenită și în componența platourilor de brânzeturi.

Ca vin, dacă variantele proaspete cer un vin mai ușor, alb sau roșu, cele maturate se potrivesc mai bine cu roșiile puternice și bine structurate.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Șvaițer (Emmental) Pecorino Gorgonzola Comté

  • asiago, branza, Italia

One thought on “Asiago”

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved