O salată foarte simplă, gustoasă și suficient de spectaculoasă pentru a putea fi pusă, la o adică, și pe o masă nițel mai festivă. Și cum este și foc de rapidă (în vreun sfert de oră ați și terminat-o), zic să trecem direct la lista de cumpărături, care cuprinde
3 pere (de preferință Williams), 70 g nuci, 200 g cașcaval (sau șvaițer, sau gouda, sau…) 1 salată verde, 3 linguri de smântână subțire, zeamă de lămâie, arpagic verde, sare, piper,
iar pentru maioneză mai adăugați dumneavoastră
1 gălbenuș, 1 linguriță de muștar, 150 ml ulei, zeamă de lămâie, sare și piper.
Mai întâi, firește, munca de jos: faceți maioneza (detaliile le găsiți aici), tăiați perele în jumătate, scoateți căsuța cu semințe, apoi feliați-le și stropiți-le cu zeamă de lămâie. Tocați nucile mai mare și rumeniți-le un pic într-o tigaie antiaderentă (pe „uscat”). Curățați, spălați și uscați salata verde, tăiați cașcavalul cubulețe, spălați și tăiați arpagicul verde.
Amestecați maioneza cu smântâna și o parte din nucile rumenite. Puneți într-un castron perele, cașcavalul, restul de nuci, adăugați cam 2/3 din maioneză și amestecați cu grijă, reglând de sare, pipe și acru.
Tapetați un platou cu frunze de salată (celelalte pot fi tăiate mărunt și amestecate cu restul ingredientelor). Puneți peste ele salata și serviți imediat, cu restul de sos separat, că poate cineva o să mai vrea.
Un vin alb ușor și sec (eu vreau Pinot Gris, dar nu-i musai să mă ascultați) și cu asta basta, masa a început cât se poate de bine.
Rapida, gustoasa, usoara…ne mai putem dori ceva? Am sa o fac si eu.