• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Gouda

Jan 04, 2012 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 6


Gouda (în olandeză Goudse kaas, „brânză de Gouda”) este cea mai cunoscută și mai consumată brânză olandeză (aproximativ 60% din producție). Locul ei de origine, după cum o indică și numele, este orașul Gouda, din provincia Zuid-Holland (Olanda de Sud). Termenul „Gouda Holland” este protejat în Uniunea Europeană (dar cel de „Gouda” nu!) și descrie o brânză de culoare galbenă, cu o pastă de consistență (în general) semidură, un conținut de grăsimi de minimum 48% și care se prezintă sub forma unei roți, acoperite cu ceară, de dimensiuni variabile, care poate cântări între 200 g și 20 kg.

Puțină istorie

Chiar dacă Gouda nu are o istorie bogată în legende, precum alte brânze celebre, se știe despre ea că, încă din secolul al XII-lea, era exportată în întreaga Europă. Atât datorită poziției geografice a Țărilor de Jos, cât și datorită faptului că e vorba despre o brânză care se conservă foarte bine, a figurat în listele de aprovizionare ale mai tuturor exploratorilor.

Și alte țări europene au adoptat tehnologia de fabricare (în primul rând Suedia), iar emigranții olandezi au început dus-o cu ei în toată lumea, astfel că astăzi există producție de Gouda în Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă etc.

Tehnologie de fabricare

Această brânză este produsă din lapte pasteurizat de vacă (preponderent Holstein, în zilele noastre) și are ca principală trăsătură de diferențiere faptul că, în cursul procesului de fabricație, zerul care se strânge în cuve este înlocuit parțial cu apă caldă („spălarea cașului”), ceea ce elimină din acidul lactic și face ca această brânză să fie mai dulce, mai moale și puțin mai elastică.

Cel mai bun sortiment este considerat boerenkaas, adică o Gouda produsă tradițional, în cantități mici și din lapte nepasteurizat, provenind de la vaci care au păscut în aer liber.

Și, mai ales după ce, în secolul al XVII-lea, a fost înființată Compania Indiilor Orientale, Gouda a început și ea să fie parfumată cu diverse condimente, cele mai des întâlnite fiind chimenul, chimionul, piperul și cuișoarele.

Cum se degustă

Atât gustul, cât și consistența, variază în funcție de perioada de maturare, Gouda proaspătă fiind relativ moale și cu un gust suav, în timp ce variantele maturate (această brânză poate fi învechită pe o perioadă de până la 3 ani) sunt dure și cu o aromă pronunțată.

Dacă cea „tânără” (maturată în jur de 4 luni) este potrivită pentru sandviciuri, salate etc, variantele mai „bătrâne” intră în compoziția platourilor de brânzeturi sau pot fi folosite în bucătărie (tarte sărate, gratinaje).

Însoțitorul cel mai potrivit este berea olandeză sau un vin roșu robust.

Foto: Wikipedia

S-ar putea să vă intereseze și:

EdamEdam (Edammer) MaasdamMaasdam Comté Tilsit (tilsiter)

  • branza, gouda, Olanda

6 thoughts on “Gouda”

  1. aphextwinz 04/01/2012 at 14:28

    Uite ca de boerenkaas nu citisem pana astazi, multam de informatie. Voiam sa spun ca se face si in Romania, e produs de o firma renumita, nu ziecm care. Dar spunem ca nu are nici o legatura cu originalul. Ma rog, legaturi ar fi, dar mici, adica a vazut vaca, am incercat-o la un preparat senzational, dar va trimit link pe mail, merita incercat, e simplu si extraordinar de bun.

    Sanatate!

    Reply ↓
    1. costachel Post author05/01/2012 at 08:28

      Văzut, plăcut, dar cu Gouda cred că o să se întindă și mai tare 🙂

      Reply ↓
      1. aphextwinz 05/01/2012 at 19:34

        pun pariu ca se intinde mai tare, cu prima oaczie o sa incerc treaba aia cu parmezan. scuzati ca incurcai branzeturile 🙂

        Reply ↓
  2. Gurmandel 05/01/2012 at 13:03

    O retea de prin Bucuresti si imprejurimi are felii de Gouda “jeune” si blocuri cam la 300 grame de Gouda mai in etate, ca sa spun asa. Mie imi place in special cea tinerica, o folosesc de minune la “sandeviciuri”… Are un gust plin, este mai moale decit cascavalul… Bun-bun…

    Reply ↓
  3. Piggy 12/04/2014 at 18:36

    La ce e bună brânza gouda, are atât de multe beneficii?

    Reply ↓
    1. costachel Post author14/04/2014 at 07:44

      Beneficii nu prea are, că trebuie să dăm bani pe ea. În rest, e bună pentru papilele gustative 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved