O salată de pui deloc complicată, dar teribil de gustoasă și care, poate mai mult decât în alte cazuri, constituie un foarte bun punct de plecare spre numeroase variante (despre care vorbim mai târziu). De făcut se face foarte simplu și, în afara faptului că-i numai bună pentru o masă în familie, poate fi la fel de bine oferită unor musafiri oricât de pretențioși, numai talent de decorator să aveți!
Care-i lista de cumpărături?
600 g piept de pui (fiert, înăbușit, copt etc.) 1-2 mere (depinde de gustul dumneavoastră și de dimensiunea lor), 100 g nuci, 400 ml maioneză, zeama de la 1 lămâie, pătrunjel, sare, piper.
Mai întâi, firește, munca de jos: tăiați puiul și merele cubulețe, mărunțiți nucile (din cuțit și nu faceți exces de zel), curățați, spălați și tocați frunzulițele de la câteva fire de pătrunjel. A, și stropiți merele cu zeama de lămâie, să nu se înnegrească.
Amestecați-le apoi pe toate cu maioneza, puneți salata pe un platou și cu asta basta.
Variante? Păi mai întâi ați putea pune salata pe niște frunze de salată. Apoi ați putea introduce în compoziție și puțină ceapă verde, tocată mărunt. Maioneza ați putea s-o diluați cu puțin iaurt, să fie mai ușoară. Cât despre decor, în afara faptului că e bine să păstrați puțin pătrunjel pentru presărat deasupra, parcă ar fi mai frumoasă salata noastră de pui și cu ceva pete roșii. Poate felioare de ridichi, ori niște cubulețe de roșii, bine scurse, eventual niște coacăze (cine are), sau…
Cât despre vin, eu aș pofti la un Chardonnay. Dar cam orice alb sec o să se potrivească bine, fiindcă nici puiul, nici merele și nici nucile nu-s mofturoase, ba chiar dimpotrivă.