Da, această salată de fasole verde cu nuci e de post, dar pe cuvânt că merită făcută oricând (apropo, trăiască fasolea congelată!), fiindcă e foarte bună și, pe deasupra, se mai face și tare simplu. Așa că, fără să mai pierdem vremea, vă propun să trecem în bucătărie, că poate mai aveți și alta treabă pe ziua de azi.
500 g fasole verde, 1 portocală, 4 linguri de ulei de măsline, 1 lingură de oțet balsamic, sare, piper, 50 g de nuci, mărunțite din cuțit.
Dacă ați cumpărat fasolea verde sub forma congelată, urmați indicațiile de pe pachet. Dacă ați luat-o proaspătă, puneți mai întâi 1 litru de apa la fiert și adăugați 1 lingură de sare. Curățați fasolea și, când apa clocotește, adăugați-o și pe ea în vas. După aproximativ 8 minute gustați (păstăile trebuie să fie fierte, dar să rămână ferme, chiar un pic crocante). Dacă-s gata, scurgeți-le bine și scufundați-le în apa rece (ca să-și păstreze culoarea verde și să nu se înmoaie), după care lăsați-le la scurs.
Pentru sos, stoarceți portocala și amestecați sucul cu ulei, oțet sare și piper. Turnați sosul emulsionat (v-am povestit la vinegrete cum se face mai simplu operațiunea) peste fasolea pe care ați pus-o într-un castron, amestecați, presărați nucile și serviți.
Variante? Câte și mai câte. Puteți, de pilda, înlocui nucile cu alune de pădure sau cu semințe de pin. Puteți înlocui sosul de mai sus cu o vinegreta cu usturoi, de pilda. Sau ați putea adăuga și o hașma, tocată cât de mărunt puteți. Cât despre verdețuri, rămân la libera dumneavoastră apreciere.
Ce bem la o salată de fasole verde? Păi la versiunea originală, cu portocală și oțet balsamic, mi-ar cam plăcea un Pinot Gris, însă la variantele usturoiate parca mai mult aș vrea un Riesling. Dar, între noi fie vorba, cam orice vin alb sec, răcit corespunzător, o să meargă, n-are încotro.
pai la adaugarea de usturoi ma gandeam si eu.ca eu fac cateodata salata asta,da’fara portocala.am s-o incerc si asa.n-am uitat de povestea cu pietroasele,dar am sa revin la sfarsitul saptamanii cu ea.
pai la adaugarea de usturoi ma gandeam si eu.ca eu fac cateodata salata asta,da’fara portocala.am s-o incerc si asa.n-am uitat de povestea cu pietroasele,dar am sa revin la sfarsitul saptamanii cu ea.