• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Șvaițer (Emmental)

Mar 30, 2011 costachel Dicționar de brânzeturi, Dicționare 6


Din punct de vedere etimologic e simplu: românescul șvaițer vine de la schweizer, care înseamnă elvețian în germană. Și da, după cum am indicat și în titlu, la bază este un Emmental (emmenthal sau emmentaler), adică o brânză șvițerească, originară din regiunea cu același nume, situată pe valea râului Emme.

În cărțile mai vechi de bucate (inclusiv Păstorel!) îl veți găsi uneori trecut printre ingrediente sub numele franțuzesc de gruyère (și aici trebuie făcută o paranteză: există gruyère franțuzesc, cu găuri, care nu are decât IGP, în timp ce „adevăratul” gruyère, cel elvețian, cu DOC, e altceva și, în orice caz, nu are găuri).

Din punct de vedere gastronomic, șvaițerul este o brânză făcută din lapte de vacă, cu o pastă de consistență tare, maturată în mod normal între 7 săptămâni și trei luni (dar există și sortimente la care affinage-ul durează 8-12 luni și chiar mai mult de un an), cu gust specific, fin, ușor dulceag și un pic amărui.

Ca utilizări, în afară de cele în stare crudă (sandviciuri, salate, platouri etc.), șvaițerul este deseori introdus și în tavă (cratiță, tigaie etc.), din acest punct de vedere excelentele vinete cu șvaițer ale lui Păstorel meritând o mențiune specială.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

GruyèreFranța poate să folosească denumirea de gruyère, dar găurile devin obligatorii Comté Sbrinz MaasdamMaasdam

  • branza, branza de vaci, Elvetia, emmental, Romania, svaiter

6 thoughts on “Șvaițer (Emmental)”

  1. aphextwinz 30/03/2011 at 18:51

    Mai avea Pastorel o reteta cu svaiter panat, facuta de o ruda de-a sa, bate-ma, omoara-ma, dar nu gasesc neam cartea in secunda asta.

    Ca de obicei altceva voiam sa zic, de unde va vin ideile de articole? De exemplu uitandu-ma in enciclopedia mea de branzeturi si verificand si pe net, sunt mutle informatii lipsa pe “gogule”. Dar nu m-am gandit niciodata ca ar interesa pe cineva.

    Si chiar nu gasesc o gramada dintre ele pe marele internet (si am enciclopedia mica, numai cu 350 de branzeturi frantuzesti).

    Reply ↓
  2. costachel Post author30/03/2011 at 20:46

    Da, svaiter panat cu sparanghel… Poate o public, sa-i fac pofta lui animaloo 😀

    Cat despre idei, ce sa zic, din viata si experienta 🙂 Acuma serios, de multe ori e vorba de frustare la mijloc, cand nu gasesc ceva ce ma intereseaza. Iar daca tot ma documentez, dau rezultatele si la altii, ca poate vor si ei 🙂 Si da, Gogu e cam subtire daca nu-i vorba de chiloti si alte subiecte asijderea de usurele…

    Reply ↓
  3. serge 02/04/2011 at 14:08

    Bună treaba cu şvaiţerul, Costache! Nu cred că ar fi rău să iei şi urma caşului de luna mai maturat abitir prin bărbânţe timp de un an sau mai bine. Zic unii că ar fi o legătură cu luna mai şi maxima eflorescenţă a câmpului… în fine… Eu am luat (din Botoşani, evident) astfel de caş, cam la 9 luni maturare şi era deosebit. Chiar deosebit. Mai este şi altfel de caş care prin maturare începe să semene izbitor cu orice fel de “fromage bleu”, ca aspect (mucegai), gust, onctuozitate. Aşadar, zi-le şi de la noi, maître, că avem destule preţiozităţi culinare.

    Reply ↓
  4. costachel Post author02/04/2011 at 14:19

    Pai sigur, ca-s destule si prea putin cunoscute. Desi, intre noi fie vorba, si svaiterul poate fi considerata branza romaneasca, draga Serge, ca-l producem de atatia ani… Si oricum e mai bun decat multe Emmentaluri importate 🙂

    Reply ↓
  5. Mihaela 04/04/2011 at 16:55

    Interesant, daca cauti pe net nu prea gasesti asa bine explicat si asa multe detalii.

    Reply ↓
  6. TaVy 04/05/2014 at 23:45

    Foarte interesant, nu stiam ca este doar un singur fel de cascaval care are gauri, acelasi cascaval are doar mai multe nume (denumiri)

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Pecorino
  • Țara Prunelor - România on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Invenții Care Trebuiesc Inventate - 27.03 - Piuituri on 9 soluții anti-mahmureală

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved