O excelentă salată de toamnă-iarnă, tare simplă și foc de gustoasă, ba deasupra și cât se poate de lacto-vegetariană (dar va fi îndrăgită, cu siguranță, toată lumea). Singura problemă ar putea să o constituie timpul necesar sfeclei să se coacă, dar dacă facem excepție de acest moment mai îndelungat, se cheamă că nu vă trebuie mai mult de un sfert de oră pentru realizarea unui aperitiv tare simpatic, potrivit pentru orice ocazie. Merită să intrăm în detalii, nu?
2 sfecle roșii mici, coapte, 2 mere (preferabil din cele mari, cu coaja verde) 10 nuci, curățate, 100 g șvaițer, 200 ml smântână, 1 lingură de iaurt, suc de lămâie, arpagic verde, sare și piper.
Curățați sfecla (presupun că s-a răcit deja) și tăiați-o cubulețe.
Curățați merele (nu și de coajă), tăiați-le unul în felii subțiri, celălalt cuburi (identice ca dimensiuni cu cele de sfeclă) și frecați-le cu zeamă de lămâie, să rămână albe și frumoase.
Tăiați șvaițerul cuburi iar miezul de nucă desprindeți-l în jumătăți (în cazul în care, firește, ați putut să-l păstrați întreg la curățare).
Pentru sos, bateți smântâna cu iaurtul, zeamă de lămâie după gust, sare, piper și arpagic verde tăiat mărunt.
Puneți pe un platou feliile de mere, împrăștiați peste ele, cât mai uniform, toate cubulețele, adăugați miezul de nucă, turnați susul și cu asta basta.
Vinul? Păi cam orice alb ușor și sec se va potrivi fără mari probleme (cine-a mai văzut brânză ori nuci mofturoase?), dar hai să zicem Chardonnay, de dragul sosului de smântână.