Să știți că, dintre toate condimentele, mielul se împacă cel mai bine cu rozmarinul și cu usturoiul. Dar, dacă e ceva mai mare (mai adolescent, să zicem așa), deci mai grăsuț, începe să aibă și alte preferințe, menite să aducă un plus de prospețime în farfurie. Din acest punct de vedere clasică e lămâia dar, după cum vom vedea mai jos, puțină mentă are niște efecte surprinzătoare. Drept pentru care, chiar dacă vă place carnea de miel usturoiată bine, tot merita să încercați măcar o dată și friptura de mai jos.
Ingredientele pentru 4 persoane sunt:
1 pulpă de miel de circa 2,5 kg, 1 lingură cu vârf de rozmarin proaspăt tocat, supă, sare, piper,
iar pentru sos vă mai trebuie
1 legătură de mentă proaspătă, 8 linguri de oțet de vin alb, 4 linguri de apă, 1 lingura de zahăr.
Amestecați sarea, piperul și rozmarinul și frecați bine pulpa de miel cu acest amestec. Puneți carnea într-o tava unsă cu ulei, care să fie, pe cât posibil, de dimensiunea pulpei. Băgați tava în cuptorul încins, la foc mijlociu spre tare, și frigeți carnea timp de 20 de minute, cu capacul pus, stropind-o din când în când cu supa caldă. Scoateți capacul, reduceți puțin flacăra și continuați coacerea timp de circa 50 de minute.
În acest timp, preparați sosul. Puneți apa și zahărul într-o crăticioară. Încălziți amestecul la foc mic, amestecând tot timpul, până când zaharul se dizolvă complet. Închideți flacăra, adăugați menta tocata și oțetul (dacă doriți, mai puteți adăuga zahăr). Lăsați sosul să se răcească.
Serviți mielul cald, stropit cu zeama care a rămas în tava, iar sosul de menta (pe care, în prealabil, l-ați pasat sau l-ați trecut prin sită) îl veți pune în sosieră.
Cât despre vin, ia să vă recomand un Viña Tobia Rosado, că tot v-am povestit despre el nu demult.