(Mentha piperita) Exista mai multe variante de menta, dar asta de care vorbim acuma e cea mai parfumata. Francezii o numesc Menthe poivrée, anglofonii Peppermint. Despre celebrul ceai de menta nu va mai povestesc, ca sigur stiti despre ce-i vorba, si nici despre alte bauturi, alcoolice sau nu, prin care intervine. In bucatarie o intalnim cel mai adesea la departamentul dulciuri: inghetata, ciocolata, patiserie etc. In rest, se freaca mai mult prin Orientul Mijlociu, unde se impaca excelent cu fripturile de berbec si isi baga aroma prin taboulé-ul libanez si (mai rar) prin kebab. In general merge foarte bine cu lactatele (iaurt in special, dar si smantana) cu castravetii si cu mazarea. Dar cel mai bine se intelege cu fructele, mai ales sub forma de salata. Ca o mica exemplificare (multumesc, Jamie Oliver!), pisati intr-un mojar zahar tos cu cateva frunze de menta, presarati amestecul rezultat peste felii de ananas proaspat, tineti marfa la frigider 2-3 ore si serviti. Extraordinar desert, mai ales ca-i atat de simplu de facut!
In alte limbi: menta pepe (it.), pfefferminz (germ.)