• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură de miel la tavă cu usturoi

Apr 19, 2011 costachel Fripturi de miel, Fripturi la cuptor, Rețete, Rețete cu carne de miel, Rețete de fripturi, Rețete tradiționale românești 11


Friptura de miel la tava cu usturoi

O variantă nițeluș mai șmecheră a clasicei noastre fripturi de miel la cuptor, în sensul că usturoiul se îmbină un pic mai altfel cu carnea, iar costița afumată este dată de-o parte sau, în cel mai bun caz, trecută la opționale. Iar avantajul principal al acestei rețete este că parfumul dat de condimentare e ceva mai eficient în lupta cu mirosul specific de miel, așa că, măcar teoretic, mofturoșii nu prea vor mai avea ce spune. Nu credeți? Păi ia să trecem noi în bucătărie.

Necesarul zice așa:

vreo 2 kilograme de carne de miel pentru friptură (cu tot cu os),
1 căpățână de usturoi,
2-3 linguri de ulei de măsline,
1 linguriță de cimbru uscat,
1 linguriță de rozmarin uscat (facultativ și în niciun caz sub formă măcinată, ca strică mâncarea),
1 pahar de vin,
sare, piper,
plus încă puțin ulei pentru uns tava.

Începeți prin a transforma în pastă omogenă usturoiul, împreună cu uleiul, verdețurile, sare și piper. Faceți toaleta mielului și desprindeți cu grijă pielea (nu de tot!) în așa fel încât să obțineți un buzunar. Umpleți-l cu pasta obținută în prealabil și întindeți cu grijă, să obțineți un strat cât mai uniform.

Ungeți o tavă cu pereții mai înalți cu ulei, puneți carnea (cu partea umplută în jos) și băgați totul în cuptorul încins dinainte, la foc mijlociu. Din când în când scoateți, ungeți carnea cu grăsimea din tavă și mai stropiți cu vin, să nu se ardă sosul.

După vreo jumătate de oră (poate mai mult, dacă bucata e mare) întoarceți friptura și adăugați în tavă și niște cartofi noi, că o să aveți nevoie de garnitură.

Când s-a rumenit frumos, scoateți din cuptor, lăsați friptura de miel câteva minute să se liniștească și serviți, împreună cu o salată verde, să fie primăvară de-a binelea.

Cât despre variante, nu-s prea multe. Ați putea să adăugați în pastă și niște costiță afumată, tocată cât de mărunt, dar din cuțit. Poate o să vreți și alte verdețuri sau condimente, sau poate nu. Iar dacă aveți un grătar pe care puteți pune friptura, teoretic n-o să mai fie nevoie s-o întoarceți, așa că o puteți așeza din prima cu partea umplută în sus.

Vinul pentru această friptură de miel? Un roze sec, în principiu, dar poate fi și un Riesling viguros, și un Merlot ușurel. Iar dacă găsiți o Băbească bună, atunci nu ezitați, asta ar fi, de fapt, perfecțiunea!

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptură de miel la cuptor cu usturoi și rozmarin Pulpă de miel cu sos de usturoi Friptură aromată de miel la grătar Pulpă de miel cu sos de mentă

  • cuptor, friptura, miel, tava, usturoi

11 thoughts on “Friptură de miel la tavă cu usturoi”

  1. Minoki 20/04/2011 at 07:24

    Inca nu am mielul dar daca o sa fie asa il voi executa.

    Reply ↓
  2. costachel Post author20/04/2011 at 08:09

    Si eu care voiam sa mai propun o varianta-doua pana de Pasti 🙂

    Reply ↓
  3. ovidiucro 20/04/2011 at 10:01

    Propune, ca-s 40 de zile până la Înălțare !
    Oricum, asta-i o rețetă pe placul meu, dixit !
    p.s. Ieri bântuiam prin supermarketuri și mă-ntrebam: de ce oare rozmarinul se gasește DOAR măcinat !?!

    Reply ↓
    1. costachel Post author20/04/2011 at 12:43

      Pai nu gasesc altă explicatie decat ca nici producatorii, nici importatorii, n-au folosit niciodata praful ala infect si, in concluzie, n-au aflat cam cat de frumos si iremediabil strica mancarea!

      Reply ↓
  4. Alexandra 19/03/2012 at 12:47

    este delicios zici ca e pentru regii regine
    printii si printese

    Reply ↓
  5. Jonas Valentin 24/03/2012 at 15:32

    Rg sa-mi dea si mie cineva o reteta de miel la gratar.

    Multumesc!

    Reply ↓
    1. costachel Post author24/03/2012 at 17:40

      Asta e bună? 🙂

      Reply ↓
  6. Gurmandel 30/03/2013 at 17:39

    Imi vin acum in minte doua momente “cu miel”… Ala de la Macin care l-am facut bors, drob si friptura… Ala de la Durau, friptura la tava dupa care nu a mai mincat Bogdan miel un an, de cit a intins piinica in seu cald si a dat cu spritz rece peste….

    Reply ↓
    1. costachel Post author01/04/2013 at 07:36

      Așa-i Gabi… Vremuri… Doar că era Lacu Roșu, nu Durău 🙂

      Reply ↓
  7. SILVIA 25/05/2014 at 11:26

    intr-o zi de duminica,o friptura delicioasa!

    Reply ↓
    1. costachel Post author25/05/2014 at 14:16

      Ei, nu numai duminică 🙂 Și, dacă a ieșit delicioasă, e nunai meritul executantei!

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved