Tare gustoasă mai e și versiunea asta de friptură de miel la tavă! O rețetă în care lămâia și usturoiul își schimba cu voioșie rolurile, prima folosindu-se pentru împănare, în ce în sos intră cel de-al doilea. Și cred că e chiar cat se poate de potrivita pentru cei care strâmbă din nas atunci când aud de miel, fiindcă friptura de mai jos întrece orice așteptări și poate sta, fără complexe, pe absolut orice masa.
Asa ca, pentru 4 persoane, dotați-vă cu
1 pulpă de miel de circa 1 kg, 2 lămâi, 1 fir de cimbru, 1 frunză de mirt (nu-i musai), 3 linguri de ulei de măsline, sare, piper.
Cât despre sos, pentru el aveți nevoie de
6 căței mari de usturoi, 200 ml supă de legume, zeama de la 1/2 lămâie, 1 linguriță de piper verde, sare.
Curățați carnea de miel și, cu ajutorul unui cuțit subțire și foarte bine ascuțit, faceți niște incizii, în care băgați partea galbenă de la coaja celor 2 lamai, tăiată fâșiuțe.
Ungeți o tava cu ulei, puneți în ea viitoarea friptură și pulpa de la 1 lămâie, tăiată bucățele. Adăugați ierburile aromate și sucul de la cealaltă lămâie. Acoperiți tava cu folie de aluminiu și puneți-o în cuptorul încălzit, la foc tare, pentru circa 1 ora. La jumătatea coacerii întoarceți carnea, sărați și piperați. Când e gata, o scoateți din cuptor și o țineți la cald.
Curățați usturoiul, opăriți-l în apă sărată, în care ați pus și zeama de lămâie, timp de 3-4 minute. Îl scoateți și-l pisați într-un mojar, cu puțină sare și boabele de piper verde. Încălziți supa într-o cratiță, adăugați pasta de usturoi și fierbeți totul circa 10 minute. Adăugați zeama care s-a format la frigerea mielului (strecurată) și continuați fierberea până când sosul începe să se îngroașe (circa 10 minute). Sărați și piperați la final.
Tăiați carnea și serviți-o cu sosul călduț.
În pahare, ideală ar fi o Băbească Neagră, că-i destul usturoi care trebuie stins. Dar și un alt roșu ușor, sau un roze mai vânjos și mai acid o să se descurce minunat.