Sa presupunem, iubitele mele doamne, ca iar ati aflat in ultima clipa ca aveti invitati seara la masa. Pe deasupra, mai stati si prost cu banii, care nu v-ajung nicidecum sa cumparati carne de-o friptura zdravana. Cu toate acestea, nu vreti nicidecum sa va stricati reputatia de buna gospodina si vreti sa le oferiti invitatilor dumneavoastra o mancare sa va tina minte. Acuma eu stiu ca sunteti pregatita pentru orice situatie si aveti oricand cativa asi prin cele maneci, dar poate ca o sa va placa si reteta de mai jos, care are patru calitati fundamentale: e foarte buna, e spectaculoasa, e usor de facut si, mai presus de orice, e relativ ieftina (ca ieftin-ieftin nu prea mai e nimic).
Asadar, pentru patru persoane avem nevoie de 1 picior de porc (neafumat!) de circa 2 kg (cu tot cu os), 50 g unt, 1 pahar de vin alb sec, 1 paharel de coniac, 3 morcovi, 3 portocale, 2 frunze de dafin, 1 ramurica de cimbru, sare si piper.
Curatati morcovii, spalati-i si taiati-i rondele subtiri. Topiti untul intr-o cratita (de preferinta ovala, ca e mai comoda in cazul asta), adaugati morcovii si caliti-i 5 minute. Adaugati piciorul de porc, spalat si uscat; rumeniti-l pe toate partile. Turnati coniacul si, dupa ce acesta s-a evaporat, vinul. Adaugati dafinul si cimbrul, sarati, piperati, acoperiti cratita si fierbeti totul, la foc foarte moale, timp de doua ore, intorcand din cand in cand carnea.
Spalati portocalele, uscati-le si taiati coaja (numai partea portocalie) in fasii subtiri, pe care le opariti 1 minut in apa clocotita. Scoateti carnea din cratita si tineti-o la cald. Treceti sosul prin sita, adaugati sucul filtrat de la doua portocale, cojile oparite si puneti-l din nou in cratita si fierbeti-l inca 3 minute.
Taiati carnea felii subtiri, puneti-le pe un platou si acoperiti-le cu sosul fierbinte. Un vin rosu parfumat (ce ziceti de un Pinot Noir?) merge perfect, daca nu uitati sa-l serviti la temperatura care trebuie (12-13 grade).
Si-acuma uitati-va pe fetele comesenilor. Asa-i c-am avut dreptate?