• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Cotlet de porc la grătar cu sos de portocale

Nov 05, 2010 costachel Fripturi la grătar, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de fripturi 5


Vă mai spuneam eu și cu alte ocazii că porcul are carne tare primitoare când vine vorba de fructe, mai ales dacă sunt din cele acrișoare, iar acest cotlet la grătar cu sos de portocale nu vine decât să-mi susțină afirmația. E o rețetă simplă și rapidă, însă foarte gustoasă și, prin relativul sau inedit, poate sta fără nici un fel de emoții pe orice fel de masă, fie ea familială sau de ospăț cu fițe și pretenții.

Pentru 4 persoane n-aveți nevoie decât de

4 cotlete de porc (pot fi cu tot cu os),
2 linguri de ulei (de floarea soarelui, măslina n-are ce căuta!),
zeama de la 1/2 lămâie,
2 căței de usturoi,
1 rămurică de salvie,
sare și piper,

iar pentru sos de

zeama de la 4 portocale,
100 g unt,
2 linguri de zahăr (strict orientativ, depinde atât de acreala/dulceața portocalelor, cât și, firește, de gustul dumneavoastră personal).

Amestecați bine zeama de lămâie, uleiul, usturoiul, salvia tocată, sarea și piperul. În funcție de timpul pe care-l aveți la dispoziție puteți ori să țineți carnea în marinata asta 1-2 ore, sau doar s-o ungeți bine cu ea.

Stoarceți portocalele, eliminați eventualii sâmburi rătăciți și fierbeți zeama, îndulcită după gust, vreo 10 minute, să scadă bine. Când se răcorește puțin, adăugați untul și bateți bine cu telul, până obțineți un sos onctuos.

Frigeți porcul pe grătar (sigur c-ar fi mai bine pe cel cu cărbuni, dar probabil vă veți mulțumi doar cu cel al cuptorului, sau cu vreo tigaie cu ridicături), scoateți-o pe farfurii, stropiți cu sosul și serviți imediat.

Și, firește, puteți să faceți rețeta asta și la iarbă verde, luând carnea pusă (împreună cu marinata) în pungi, iar sosul într-un termos.

Vinul? Tare greu de spus, c-avem și portocale, dar și porc plus usturoi. Când am mâncat-o, luam antibiotice, așa că nu s-a pus problema, însă data viitoare cred c-am să încerc la cotletul nostru un Pinot Noir.

S-ar putea să vă intereseze și:

Cotlet de porc cu sos de portocaleCotlet de porc cu sos de portocale Cotlet de porc în crustă de roșii uscate, rozmarin și miere Porc cu sos de portocale Ceafă de porc marinată la grătar

  • cotlet, friptura, gratar, lamaie, marinare, porc, portocale, usturoi

5 thoughts on “Cotlet de porc la grătar cu sos de portocale”

  1. aphextwinz 05/11/2010 at 18:01

    E, vesnica legenda cu antibioticele care ar avea ceva cu alcoolul. Sa va uitati pe prospect daca scrie ca e vreo legatura nociva intre cele doua, legenda urbana si atata.

    Altceva voiam sa zic, daca as carameliza putin zaharul, pe urma as stinge cu sucul de portocale si as adauga si un strop de cognac (whiskey), o fi rau?

    Reply ↓
  2. Costachel 05/11/2010 at 19:19

    Cu alcoolul nu zic ba, dar dupa caramelizare, sincer, nu ma-nnebunesc. Decat la crema de zahar ars si la cafeaua facuta la ibric 🙂

    Reply ↓
  3. Victor 06/11/2010 at 19:21

    @aphextwinz: De acord cu tine că e un mit treaba cu combinaţia între antibiotice şi alcool. Dar îşi are totuşi rădăcinile în realitate. Anumite antibiotice dau, într-adevăr, amestecate cu alcool, reacţii adverse foarte neplăcute. Repet, însă, doar anumite antibiotice, foarte puţine, foarte rar prescrise şi în combinaţie cu o cantitate de alcool destul de consistentă. Medicii alimentează însă mitul ăsta cu bună ştiinţă, întru înfrânarea împătimiţilor bahici. Pentru că o cantitate foarte mare de alcool nu face bine, indiferent cu ce medicament îl combini. Concluzionând, un pahar de vin în timpul unui tratament cu ampicilină nu are nici un fel de efect; două pahare, în cel mai rău caz anulează efectul antibioticului, dar trebuie să depăşeşti concentraţia de alcool în sânge de caz penal la volan, ca să obţii nişte reacţii adverse ca blocajele renale, umflarea extremităţilor sau şocul anafiactic. Cel mai des însă apar unele afecţiuni temporare ale ficatului (atât alcoolul cât şi medicamentele trec prin ficat).
    Acestea fiind zise, trecând ontopic, îmi place ideea ta cu caramelizarea. Dar o să încerc mai întâi reţeta originală a lui Costachel.

    Reply ↓
  4. pansy 06/11/2010 at 19:30

    am avut o experienta nereusita de rata cu portocala,e drept ca acum vreo 23 de ani,dupa ce mancasem acet fel la nanjing,singura carciuma chinezeasca de pe vremea aia.eram tanara si ferice si am facut-o dupa cum am crezut eu,nu aveam ce trebuia ca ingrediente si evident a iesit un fiasco,de barbatul meu nu mai vrea sa auda de rata cu portocale.au trecut ceva ani de atunci asa ca s-a mai schimbat cate ceva.da, sa stii ca cu caramelizarea aia,n-as zice nu (cacofonii…nu baga de seama)
    si mai cred ca un chardonnay n-ar fi rau.

    Reply ↓
    1. Costachel 06/11/2010 at 19:47

      Cam fragil chardonnay-ul pentru reteta asta (desi am baut acu’ vreo zece ani unul de Cricova…). Altminteri, ti-as sugera varianta mea de rata cu portocale, fara legatura cu Nanjing-ul, ci doar cu La Tour d’Argent. Poate isi schimba sotul tau parerea 🙂

      Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Iulian Budală on Roquefort
  • Otilia on Vinete marinate libaneze
  • Vio on Vinete coapte la borcan
  • costachel on Urzicile lui Păstorel
  • OPREA DORINA on Urzicile lui Păstorel

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved