Încă o filă din frumoasa poveste de iubire dintre carnea de porc și fructe. Cam așa aș putea să descriu, pe scurt, rețeta de cotlet de porc cu sos de portocale de mai la vale. Și, pe deasupra, e vorba despre o demonstrație strălucită că nu-i nevoie să fii prea sofisticat ca să ai succes. Friptura de mai la vale e pe cât de simplă, pe atât de bună.
4 felii de cotlet de porc (175-200 g bucata), 1 vârf de linguriță de boia, 1 vârf de linguriță de piper proaspăt râșnit, 175 ml suc de portocale, 1/2 linguriță de coajă rasă de portocală, 2 linguri de zahăr (sau după gust), 6 cuișoare, 2 linguri de făină,
puțin ulei, sare.
Amestecați boiaua cu piperul și frecați bine carnea cu condimentele. Prăjiți cotletele ușor, pe ambele părți, până se rumenesc un pic.
Dizolvați zahărul în sucul de portocale. Adăugați coaja rasă și cuișoarele. Turnați amestecul peste cotlete, în tigaie. Puneți capacul și fierbeți cam 20 de minute (depinde și de grosimea feliilor).
Scoateți carnea, puneți-o pe farfurii încălzite. Frecați bine făina cu 3 linguri de apă, turnați amestecul peste zemurile din tigaie și fierbeți, amestecând, cam 2 minute (sau până când sosul capătă consistență).
Eliminați cuișoarele, reglați sosul de sare, turnați-l peste cotlete și serviți imediat, cu ce garnitură vă place.
Cât despre vin, un roșu ușor și mai mătăsos (Pinot Noir, Burgund, cam pe-aici) ar trebui să reprezinte alegerea corectă.
Oare exista cineva care ar renunt la cura de slabira pt o imbucatura din acest cotlet. Eu una as renunta. Arata exceptional.