• Băuturi
    • Cocktailuri
    • Distilate
    • Lichioruri
    • Vinuri
  • Dicționare
    • Dicționar de băuturi
    • Dicționar de condimente
    • Dicționar de legume
    • Dicționar de sosuri
    • Dicționar de verdețuri
    • Dicționar de brânzeturi
    • Dicționar de termeni culinari
  • Rețete
    • Conserve și murături
      • Rețete de zacuscă
      • Rețete de murături în saramură
      • Rețete de murături în oțet
    • Rețete celebre
    • Rețete cu carne de iepure
    • Rețete cu carne de miel
      • Fripturi de miel
    • Rețete cu carne de oaie sau berbec
    • Rețete cu carne de pasăre
    • Rețete cu carne de porc
    • Retete cu carne de vită
    • Rețete cu ciuperci
      • Mâncăruri cu trufe
    • Rețete cu legume
      • Mâncăruri cu cartofi
      • Mâncăruri cu dovlecei
      • Mâncăruri cu vinete
      • Mâncăruri cu conopidă
      • Mâncăruri cu praz
      • Mâncăruri cu varză
      • Mâncaruri cu brocoli
      • Mâncăruri cu sfeclă roșie
    • Rețete cu orez
      • Rizoto
      • Pilaf
    • Rețete cu ouă
    • Rețete cu pește
      • Rețete cu somon
    • Rețete de aluaturi
    • Rețete de aperitive
    • Rețete de borșuri
    • Rețete de ciorbe
    • Rețete de dulciuri
      • Înghețate
      • Tiramisu
    • Rețete de garnituri
    • Rețete de la cititori
    • Rețete de paste
      • Paste cu carne
      • Paste la cuptor
      • Paste cu legume
      • Paste cu pește
      • Paste cu lactate
      • Paste cu ciuperci
    • Rețete de pizza
    • Rețete de plăcinte
    • Rețete de post
    • Rețete de salate
      • Salate de cartofi
      • Salate de pui
      • Salate de pește
      • Salate de orez
      • Salate de varză
      • Salate calde
    • Rețete de supe
      • Supe de roșii
    • Rețete de tarte sărate
    • Rețete de tocături
    • Rețete de vânat
    • Rețete tradiționale românești
    • Rețetele lui Păstorel
    • Sfaturi, trucuri și tertipuri
    • Sosuri calde
    • Sosuri reci
    • Rețete lacto-vegetariene
    • Rețete de preparate din carne
      • Rețete de cârnați
      • Rețete de salam
      • Rețete de cărnuri afumate
      • Rețete de pate de casă
    • Rețete de fripturi
      • Fripturi la grătar
      • Fripturi la cuptor
      • Fripturi la tigaie
      • Frigarui
    • Rețete ovo-lacto-vegetariene
  • Mozaic
    • Dosare
    • Comunicate de presă
    • De-ale gurii din bătrâni
    • Editoriale
    • Nutritie
    • Poveștile rețetelor celebre
    • Prezentări
    • Publicitate
    • Reportaje
    • Rețete de vedete
    • Scurte
    • Eveniment
    • Tradiții românești
    • Legendele vinurilor românești
    • Mapamond
    • Concurs
    • Băuturile vedetelor
    • Arta și gastronomie
    • Fițe peste fițe
    • Topuri
  • Interviuri
  • Știri

Friptură brezată de porc cu praz

Oct 24, 2010 costachel Fripturi la tigaie, Rețete, Rețete cu carne de porc, Rețete de fripturi 5


Friptura-de-porc-cu-praz

Da, iubiți comeseni, revin la carnea brezată pentru că, recunosc, rezultatele deosebit de fragede și gustoase ale acestui procedeu culinar nu încetează niciodată să mă surprindă. Să luăm de pildă friptura de porc (bucată întreagă, legată cu sfoară), care era în mintea mea destinată mai ales cuptorului și ospețelor festive, ce necesita felii mari și spectaculoase. Iaca însă că, în cazul de față, putem obține și o mâncare excelentă, pentru o masă ca oricare alta. Dar firește, dacă-i cazul, repede puteți orna purcelul ca să poată poposi într-o farfurie cât de snoabă. Și nu mai trebuie să vă spun în introducere decât că, în ceea ce privește cratița necesară preparării, cea mai bună va fi cea de fontă emailată, cu capac. Iar dacă mai e și ovală, potrivită cu dimensiunea cărnii, e perfectă (eu n-am așa ceva, dar asta nu face decât să demonstreze, încă o dată, că idealurile sunt inaccesibile).

Necesarul?

1 kg de carne de porc, dintr-o singura bucată (dacă-i gata legată, bine, dacă nu, fasonați-o, rulați-o și legați-o dumneavoastră),
1 kg de praz,
2 căței de usturoi,
1 ceașcă de supă (sau de vin alb sec),
60 g unt,
sare și piper.

Începeți prin a împăna carnea cu bucățele de usturoi și a o freca bine cu sare și piper. Rumeniți-o în untul încins, pe toate părțile, puneți capacul, micșorați focul și lăsați-o să fiarbă înnăbușit cam o oră (în mod normal ar trebui sa lase ea niște zeamă, dar dacă vi se pare că nu-i destulă, sau se arde sosul, adăugați din când în când o lingură de supă/vin).

Ca să nu vă plictisiți, spălați și curățați prazul, tăiați bucăți de vreo 5 cm partea albă și pe cea verde deschis (frunzele or să prindă bine la vreun borș, ceva), opăriți-le vreo 5 minute în apă sărată clocotită și lăsați-le să se scurgă bine.

După ce-a trecut prima oră de înăbușire a fripturii, scoateți carnea, puneți prazul în loc, lăsați-l să se pătrundă bine cu sosul din cratița, turnați și cănița de supa (sau vin). Sărați și piperați dacă vi se pare că e cazul, așezați carnea deasupra, puneți capacul și, după încă o oră de înăbușire comună, friptura noastră ar trebui să fie gata.

Lăsați carnea să se răcorească puțin, scoateți sfoara, tăiați-o felii nu prea subțiri și serviți-o înconjurată de praz. Dacă mai vreți și-un piure, bine, dacă nu, nu.

Variante? Păi probabil ceva roșii prin sos o să fie primul gând, deși o să iasă mai curând mâncare decât friptură (mai ales și cu ceva măsline, presărate cu vreun sfert de ora înainte). Și firește că puteți înlocui prazul și cu alte legume, după poftă, numai să aveți grija de timpul de fierbere specific fiecăreia dintre ele.

Cât despre vin, un roșu nu prea dur și mai pisicos, să se armonizeze cât mai bine cu prazul. Așa că, dacă un Pinot Noir vi se pare prea elegant, atunci cu siguranță Burgund.

V-a plăcut?

  • Tweet
  • Email

S-ar putea să vă intereseze și:

Friptura aromata de porcFriptură aromată de porc MistretFriptura de porc mistret Friptură cu sos de vinFriptură cu sos de vin Friptura de vita cu sos de portocaleFriptură de vițel cu sos de portocale

  • brezare, cratita, friptura, porc, praz

5 thoughts on “Friptură brezată de porc cu praz”

  1. cofi 26/10/2010 at 01:37

    Nu pot sa-mi dau seama de consistenta prazului, dupa ce a fost in prealabil oparit si apoi fiert o ora.

    Mi se pare mult, sau nu se dezintegreaza, sau ideea este sa se dezintegreze?? Ca nu am vreo problema cu aspectul, dar vreau sa stiu care ar fi dezideratul:)

    Mie mi-ar trece prin gand ca varianta sucul de lamaie, ar merge bine acompaniat de mult piper negru.

    Reply ↓
    1. Costachel 26/10/2010 at 08:38

      Pai taiat bucati mari, are o consistenta de se topeste-n gura. A, daca e praz de-ala tanar si fraged, sigur ca e prea mult o ora. In rest, prazul trebuie oparit cam intotdeauna, iar zeama de lamaie langa porc nu prea ma inspira, tot vinul alb sec mi se pare optim. Insa, repet, e vorba doar de cum imi place mie, nu oblig pe nimeni 🙂

      Reply ↓
  2. cofi 26/10/2010 at 12:14

    Deci se recomanda prazul ala mai gros, tip furtun de la masina de spalat,daca-mi permiti comparatia.

    Pai o sa incerc cu vin si o sa-ti spun cum mi-a iesit.

    Reply ↓
  3. Costachel 26/10/2010 at 12:20

    Da, “furtunul” trebuie sa fiarba bine, dar daca gasesti mai tanar si mai fraged reduci corespunzator timpul si cu asta basta.
    Si da, vreau sa stiu cum ti-a iesit 🙂

    Reply ↓
  4. aphextwinz 26/10/2010 at 20:30

    Eu am mancat odata la chinezesc un porc cu lamaie foarte bun. Cotletul cam cum se face vitelul cu lamaie cred ca e bun si ala si anghemacht precis merge cu carne slaba de porc. Na, parerea mea. La noi fripturile la tava au rar cautare, asa ca ma scuzati de interventia pe langa subiect 🙂

    Reply ↓

Comentarii Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Publicitate

Pe secțiuni

Pagini

  • Contact
  • Despre Costachel
  • La masa virtuală
  • Privacy Policy

Comentarii recente

  • Pairing-ul autohton sau Cu ce vinuri românești tradiționale asociem brânzeturile noastre on Filoxera în România? Parc-a fost ieri…
  • Ida on China face orez fals din plastic? Pe bune?
  • Dumitras on Ciuperci cu smântână
  • Costin on Ciorba de burtă a lui Pastorel
  • Hai la masa cu pastele Baneasa! – Modern Cinderella on Piper

Utile

Curs BNR
Preparate din pui
Retete culinare
Retete de prajituri

Publicitate

Publicitate

costachel.ro Web analytics

Copyright 2014 Costachel / All rights reserved