Nu mai făcusem demult o mâncărică de dovlecei și noroc că am văzut la aprozarul din colț niște împricinați nu prea mari, că altfel nu știu dacă-mi aduceam aminte până la anul de rețeta asta estivală. Și păcat ar fi fost pentru că, chiar dacă nu-i cine știe ce mare filosofie și nici vreo lovitură gastronomică de excepție nu e, ar fi păcat să treacă vara și să nu folosim dovleceii (și) în felul asta.
Așa că dotați-vă cu
1,5 kg dovlecei, 2-3 cepe, 1 morcov, 4-5 roșii, 1-2 ardei (preferabil kapia), 1/2 căpățână de usturoi, ulei, cimbru, mărar, pătrunjel, sare și piper.
Singurul lucru mai neplăcut la aceasta rețetă, altminteri simplă, e că se face pe bucăți. Așa că începeți prin a curăța dovleceii (inclusiv de semințe, dacă-s mari). Tăiați-i bucăți potrivite, presărați-i cu sare și lăsați-i la scurs. Ștergeți-i după vreo oră cu un șervet curat (sau cu hârtie absorbantă), căliți-i cu puțin ulei, cât să ia gust de prăjeală (nu trebuie să-i rumeniți) și lăsați-i deoparte, până le vine iar rândul.
Cât timp stau dovleceii la scurs, opăriți scurt roșiile, dați-le jos pielița, tăiați-le mărunt și amestecați-le cu puțină sare, piper, cimbru și usturoiul tocat.
Curățați ceapa, morcovul și ardeii, mărunțiți-le și puneți-le la călit cu puțin ulei. Când s-au înmuiat, puneți dovleceii, turnați cam o cană de apa fierbinte, amestecați bine și puneți capacul. După vreo cinci minute adăugați și roșiile, lăsați să fiarbă încă vreo cinci minute, reglați de sare și piper, presărați verdeața tocata mărunt, puneți capacul și stingeți focul.
După vreo jumătate de oră, dacă vă e tare foame, puteți să-i puneți în farfurii, dar mă văd obligat să vă spun că dovleceii preparați așa sunt buni și calzi, însă reci sunt absolut grozavi.
Ce trebuie musai să mai știți la rețeta asta e că principalul secret e să nu treceți dovleceii din fiert. Așa că, mai ales dacă folosiți o oala de inox, cu capac așijderea (în care mâncarea rămâne clocotită ore întregi), respectați întocmai timpii de mai sus, chiar dacă aveți senzația (adevărată!) că leguma-i încă crudă la final. Fiți pe pace, fierberea va continua și după ce ați stins focul, iar dovleceii vor fi numai buni în farfurie.
Iar dacă veți finaliza fierberea în cuptor (30 de minute, 175ºC), așa cum s-a-ntâmplat cu mâncărica de dovlecei din poză, va fi un deliciu. Și tertipul e valabil, cred că v-am mai spus-o, pentru mai toate preparațiile cu sos de genul ăsta.
Cum îi servim? Simpli, cu pâine, dacă-s reci, iar dacă îi preferați calzi puteți fierbe niște paste și să le faceți cunoștință.
Cât despre vin, sigur că depinde și de cât usturoi ați pus în mâncărica de dovlecei, dar un Riesling Italian ar trebui să se descurce cu succes indiferent de circumstanțe.